in

700.000 de români, pe lista neagră a băncilor: 6.000 de oameni au rămas fără case

Numărul românilor care au intrat în Biroul de Credit s-a dublat de la începutul crizei. Sunt peste 700. 000 de persoane pe lista neagră a băncilor. Însă nu toţi cei care au ajuns acolo au rămas în urmă cu plata ratelor. În aceeaşi situaţie s-au trezit şi cei care aveau conturi deschise la bancă, dar pe care nu le mai folosiseră de ceva timp, sau cei care şi-au rătăcit cardurile sau au fost plecaţi din ţară.

Teoretic, banca trebuie să te anunţe înainte de a fi trecut pe lista neagră a restanţierilor. Practic, însă, acest lucru nu prea se întâmplă, iar astfel se strecoară erorile în sistem.

Orice restanţă mai mare de 10 lei este comunicată Biroului de Credit după 30 de zile de întârziere. Iar cei care intră pe lista neagră a acestei instituţii rămân aici nu mai puţin de patru ani, după care informaţiile se şterg automat.

Aceştia pierd orice şansă de a face un nou credit pe perioada cât figurează în baza de date a Biroului. Sunt şi persoane care pot convinge banca să le acorde un împrumut. Trebuie să demonstreze însă cu documente că au ajuns acolo din greşeală.

De exemplu, cei care se trezesc că au de achitat tot felul de comisioane fără să fi fost informaţi de bancă intră în această categorie. La fel şi persoanele care au fost plecate din ţară sau au avut o problemă de sănătate, ceea ce nu le-a permis să achite ratele la timp.

Majoritatea celor care au intrat în Biroul de credit sunt însă persoane care au întârziat cu plata ratelor la bănci pentru că nu au mai avut bani.

„Dacă nu îşi găseşte dreptatea la bancă, poate să se adreseze Autorităţii Naţionale de Supraveghere a prelucrarii datelor cu caracter personal, să îşi expună acolo situaţia şi desigur, în ultimă instanţă, poate să se adreseze şi instanţei”, a explicat Şerban Epure, directorul general al Biroului de Credit. În total, sunt peste 700.000 de români în Biroul de Credit, iar restanţele lor depăşesc 9,6 miliarde de lei. Lucrurile s-au agravat în ultimii cinci ani, odată cu venirea crizei financiare. În februarie 2008, numărul restanţierilor era la jumătate, iar restanţele lor abia depăşeau 600 de milioane de lei.

Peste 6.000 de români au rămas fără case în 2013

Presaţi de creditele restante, operatorii bancari au apelat la soluţia extremă, accelerând ritmul de recuperare a datoriilor şi fiind nevoiţi să treacă la executarea silită. Astfel, de la începutul anului, peste 6.000 de români au rămas fără locuinţe. În prezent, portofoliul băncilor cuprinde peste 270.000 de credite imobiliare în valoare de 8,5 miliarde de euro, o cincime din acestea fiind neperformante. Băncile execută silit 2.000 de locuinţe pe lună.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mădălina Ghenea şi Catrinel Menghia, actriţe de succes la Hollywood

Diana, 16 ani, a dispărut de acasă