in

Angajaţii la stat nu vor mai putea cumula salariul cu pensia. Parlamentarii şi aleşii locali sunt EXCEPŢII

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de lege care prevede creşterea opţională a vârstei de pensionare la 70 de ani şi interzicerea cumulului de pensie cu salariul la stat, a anunțat premierul Forin Cîțu.

Proiectul de lege adoptat de Guvern şi trimis în Parlament prevede însă mai multe categorii de bugetari care vor fi exceptate în noua lege. Printre aceste categorii se numără aleşii locali, parlamentarii, membrii Curţii Constituţionale sau membrii Curţii de Conturi.

În prezent, peste 100.000 de pensionari cumulează pensia cu salariul, arată datele oficiale. Dintre ei, o treime muncesc la stat, iar unii au chiar peste 70 de ani. Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a precizat că interzicerea cumulului pensie salariu nu se va aplica pentru salariații din sectorul privat, scrie Digi24.

Lista completă a categoriilor exceptate de noua lege a pensiilor:

  • persoanele alese în funcții de autoritate sau demnitate publică sau cele pentru care durata mandatului este prevăzută de Constituție
  • persoanele care beneficiază de drepturi de autor în condițiile Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • personalul didactic de predare pensionat încadrat în regim de plata cu ora
  • pensionarii încadrați în gradul III de invaliditate
  • membrii Academiei Române
  • asistenții personali și asistenților personali profesioniști prevăzuți de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • asistenții maternali prevăzuți de Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare
  • îngrijitorii la domiciliu pentru persoana vârstnică prevăzuți de Legea nr. 17/2000 privind asistența socială a persoanelor vârstnice, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Potrivit proiectului adoptat de Guvern, bugetarii care sunt deja în pensie sunt obligaţi ca în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii să aleagă una dintre cele două variante: fie îşi suspendă pensia şi îşi continuă activitatea până la 70 de ani, fie îşi suspendă contractul de muncă şi rămân doar cu pensia.

Pensionarii care aleg să îşi continue activitatea pot alege, la cerere, reluarea plăţii şi încetarea contractului de muncă, oricând, până la împlinirea vârstei de 70 de ani. Continuarea activităţii bugetarilor nu este şi nu poate fi condiţionată de acordul în prealabil al angajatorului.

Proiectul de lege adoptat de Guvern va fi trimis în Parlament unde va intra în procedură de dezbatere și adoptare.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Român dat în urmărire generală, prins la granița italiano-austriacă pentru că nu avea test COVID

femei desfigurate

«M-au mutilat pe viaţă!» Femei desfigurate după operații estetice făcute la mall, de medici cu alte specializări