in

Carne de cal românească vândută pe post de carne de vită, scandal ce ia proporţii în Europa

Un nou scandal care pare a avea ca vinovat principal România a izbucnit în Marea Britanie. Cel legat de existenţa cărnii de cal în produse semipreparate care ar fi trebuit să conţină doar carne de vită. Deşi România nu are nicio legătură directă cu respectivele produse, declaraţia producătorilor francezi cum că ţara de provenienţă este România a picat la fix pentru englezi,cel puţin pentru presa tabloidă care ne are în atenţie de vreme bună. Cercetările încep să arate că sunt implicate tot mai multe ţări şi companii din Europa.

Scandalul a pornit după ce inspectorii britanici au descoperit carne de cal în produse ale Findus, un grup agroalimentar internaţional. Carnea de cabaline nu avea niciun risc pentru sănătatea consumatorilor, dar pe etichetă era trecută doar carne de vită, iar în Marea Britanie nu te joci cu aşa ceva. Produsele au fost scoase imediat de pe rafturile supermarketurilor, iar producătorul a fost luat la întrebări. Răspunsul a fost "Comingel", o compania franceză către care a subcontractat producţia de lasagna.

Comingel, într-un bun stil francez, a dat vina pe Maison Spanghero, alţi francezi. Lasagna incriminată a fost produsă de o filială a Comingel din Luxemburg şi dă vina pe furnizorul de carne. Spanghero a declarat, prin preşedintele-patron Barthelemy Aguerre, că a cumpărat carnea sub formă de materie primă din România (aşa s-a ajuns la incriminarea noastră în tot scandalul) şi, dacă este adevărat, se va îndrepta împotriva furnizorului. Numai că Spanghero nu a cumpărat direct carnea de la furnizorul român pe care nu a vrut să îl identifice (pe motiv că "nu are numele la el"). Direcţia franceză de combatere a fraudelor a spus că, de fapt, furnizorul este un trader din Cipru, care a subcontractat o comandă a Spanghero unui trader din Olanda, care a cumpărat din România. De la ciprioţi şi de la olandezi nu există nicio reacţie.

Ministerul Agriculturii din România precizează, cu referire la originea cărnii de cal ce a declanşat scandalul în Marea Britanie, că serviciile veterinare franceze au confirmat faptul că este vorba un abator din România.

Numele producătorului român este însă un mister. Direcţia franceză de combatere a fraudelor afirmă că este un trader cipriot care a subcontractat o comandă a Spanghero unui trader din Olanda care s-a aprovizionat singur de la un atelier de preparare a cărnii românesc.

Acesta este un circuit complex, denunţat de ministrul francez delegat Benoît Hamon, care apreciază că răspunde, înainte de toate, unei "logici financiare".

Grupări mafiote din Italia şi Polonia

În România există doar vreo trei abatoare care exportă carne de cal. Cel puţin unul dintre ele, o exportă doar sub formă de carcase, aşa cu nu poate fi confundată. Pentru restul, numărul de controale şi de inspecţii face puţin probabil ca materia primă să fie etichetată greşit. Mai mult, carnea de cal este greu de confundat atunci când este sub formă de carne macră, "gustul, culoarea şi textura sunt diferite", după cum spune Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.

Autorităţile se întreabă acum dacă au de-a face cu o eroare sau cu o fraudă. Mai mult, scandalul însă scoate la iveală mult mai mult. Cum carnea de cal este mult mai ieftină decât cea de vită, există destui traderi şi procesatori care caută cai să îi vândă drept vită. Conform informaţiilor de prin presă, diverse grupări "mafiote" din Polonia şi Italia se ocupă cu astfel de mistificări. Iar caii provin în principal din estul Europei (Polonia, Rusia, ţările baltice). De altfel, anual, 25.000 de cai ajung în Irlanda din Polonia pentru a şi sacrificaţi.

România, însă, nu este un producător de carne de cal mare pentru că avem foarte puţine herghelii. Da, se pare că au fost, nu de mult, italieni care convingeau ţăranii că ai lor cai au o formă de "leucemie cabalină", astfel încât să îi cumpere mai uşor şi mai ieftin. Informaţie care nu se poate verifica uşor, dar care i-a dat tabloidului The Sun ocazia să spună că ai noştri cai sunt infectaţi cu o boală similară cu SIDA la oameni.

The Sun: Cai sălbatici supuşi unor rele tratamente în România ar fi fost sacrificaţi pentru export

Cai sălbatici supuşi relelor tratamente în România ar fi fost sacrificaţi, iar carnea lor ar fi fost transportată către furnizorii supermarketurilor britanice pentru a fi vândută drept carne de vită, susţine The Sun.

Anchetatorii din România verifică registrele de vânzări ale companiilor după ce s-a descoperit că animalele au suferit tratamente crude în timp ce erau transportate către abatoare. într-unul dintre cele mai groaznice incidente, 54 de cai sălbatici furaţi au fost găsiţi în stare deplorabilă la bordul unui camion care se îndrepta către un abator.

Unii dintre ei aveau urme de tăieturi şi fuseseră bătuţi cu răngi şi bâte. Acestora nu li s-a dat mâncare sau apă timp de câteva zile înaintea călătoriei de 28 de ore către abator. Patru cai zăceau deja morţi printre celelalte animale slabe şi înfometate. Camionul se îndrepta către un abator din Sfântul Gheorghe, în centrul României, care ar fi exportat carne.

Caii au fost ridicaţi de un grup infracţional din Pădurea Letea, în Delta Dunării. "Carnea din această escrocherie a fost aproape sigur trimisă în străinătate şi nu se poate spune unde a ajuns", a declarat noaptea trecută o sursă apropiată investigaţiei. "Trebuie doar să te uiţi la starea bietelor animale pentru a realiza că această carne va fi de o calitate îngrozitoare şi posibil necorespunzătoare pentru consumul uman", a adăugat The Sun.

Guvernul român a ordonat o anchetă privind traficul de carne de cal sălbatic în mai 2011, în urma difuzării unor imagini televizate cu animale supuse unor rele tratamente.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Traian Băsescu, vizită la Vatican pe 15 februarie

Lyana Galis, o scriitoare româncă în Italia: „Am pierdut contactul cu noi înşine”