in

Lege în Parlament pentru alegerile din diaspora: trebuie să fii pe liste permanente, o secție la 1.500-2.000 de alegători

Senatorul PSD Șerban Nicolae a depus la Parlament un proiect de lege care să stabilească noi condiții pentru exercitarea dreptului de vot pentru românii din străinătate. Pornind de la premisa că votul prin corespondență și cel electronic ar fi mai costisitor și ar ridica dubii privind asigurarea corectitudinii procesului de votare, Șerban Nicolae susține că ar fi mai oportună organizarea votării în străinătate pe aceeași metodologie ca cea din țară, adică întocmirea de liste electorale permanente și stabilirea secțiilor de votare în funcție de numărul celor de pe liste, adică o secție la 1.500-2.000 de alegători.

Potrivit proiectului pus în dezbatere publică pe site-ul Senatului, autoritățile vor trebui să elaboreze liste electorale permanente cu românii care au domiciliul sau reședința în străinătate și cu membrii corpului diplomatic, pe baza informațiilor oferite de Ministerul de Interne și Ministerul Afacerilor Externe.

În paralel, aceștia vor fi radiați de pe listele electorale din țară. În funcție de rezultatul refacerii listelor permanente, se va face redimensionarea secțiilor de votare din țară. Pentru cele din străinătate, se vor aplica aceleași condiții impuse constituirii secțiilor din țară. Amplasarea greografică a secțiilor din străinătate ar urma să se facă după consultarea organizațiilor românilor din străinătate și filialelor partidelor politice românești constituite peste hotare.

O scriitoare italiancă alături de “badante” în autocarul de România: “Cea mai lungă călătorie din viața mea!”

Viaţă de “badante” în Italia: “Am stat la un italian de 70 ani, avea un harem cu românce”