in

Parlamentul, agenţie de voiaj pe timp de criză

Parlamentarii toacă cu nonşalanţă banii românilor. Nici măcar pe timp de criză, cei mai privilegiaţi dintre bugetari nu au renunţat la vizite de lucru şi deplasări externe exorbitante. Pakistan, Tadjikistan, Qatar, Congo, China, Cambodgia, Coreea, Vietnam, Senegal sau Panama, sunt câteva dintre ţările vizitate de senatori şi deputaţi pe parcursul primelor zece luni ale anului 2011. Bineînţeles, destinaţiile menţionate s-au adăugat deja „banalelor“ Franţa, Belgia, Germania, Elveţia şi SUA.

Doar în luna octombrie (ultima lună pentru care sunt prezentate cheltuielile aleşilor), senatorii şi deputaţii au întreprins 63 de “vizite de lucru” şi au cheltuit aproape 470.000 lei (deputaţii – 280.265 lei, senatorii – 189.620 lei), aproximativ 110.000 de euro.

În unele cazuri, nici măcar nu au căutat vreun pretext (adunare, conferinţă, etc.) pentru plecare. Scrie doar “vizită oficială”, eventual sub “umbrela” relaţiilor bilaterale internaţionale. Cea mai scumpă a fost vizita în SUA a vicepreşedintelui Senatului Cristian Diaconescu. Pentru o săptămână în SUA, Senatul a cheltuit 22.464 lei, din care 2.055 diurnă, 3.133 cazarea şi 17.275 transportul.

Deputaţii au făcut vizite Doha, capitala Quatarului (Ciprian Luca), Varşovia (Marius Spînu şi Tudor Ciuhodaru), Stockholm (Iulian Iancu şi Istvan Antal), Limassol (Dan Zătreanu), Dubrovnik (Rodica Nassar, Victor Paul Dobre şi Miron Ignat), pe lângă destinaţiile uzuale, precum Bruxelles, Paris, Strasbourg.

Korodi Attila, Valeriu Zgonea, Victor Paul Dobre, Iulian Iancu au fost printre deputaţii care au fost, în octombrie 2011, în cel puţin două vizite în străinătate.

Pe lângă deplasările obişnuite, legate de Consiliul Europei, Parlamentul European sau vizitele oficiale, unii deputaţi au participat şi la acţiuni precum Conferinţa Europeană interparlamentară privind spaţiul, Adunarea Parlamentară a Ortodoxiei, Comitetul Internaţional pentru demnitate umană.

Senatul, vizite de 45.000 de euro

Senatul a cheltuit, doar în luna octombrie, 189.620 lei pentru deplasări în străinătate, echivalentul a aproape 45.000 de euro.

Banii au fost alocaţi pentru 31 de deplasări în străinătate. Cea mai scumpă a fost vizita în SUA a vicepreşedintelui Senatului Cristian Diaconescu. Pentru o săptămână în SUA, Senatul a cheltuit 22.464 lei, din care 2.055 diurnă, 3.133 cazarea şi 17.275 transportul.

SUA, Tunisia, Germania, Franţa şi Belgia

Fostul preşedinte al Senatului, Mircea Geoană, a fost într-o vizită de lucru la Bruxelles, suma alocată de Senat pentru cele trei zile fiind de 10.715 lei. Senatorul PSD Cosmin Nicula a fost cinci zile în Quatar, la o sesiune a comisiei mondiale de etică a ştiinţei tehnologiei, pentru care Senatul a cheltuit 10.850 lei.

Raymond Luca a cheltuit pentru deplasare în SUA, circumscripţia electorală în care a fost ales senator, 7.175 lei.

Sorin Constantin Lazăr a fost singurul senator care a fost în octombrie în două deplasări în străinătate, în Cipru, unde a participat la Forumul Consiliului European pentru viitorul democraţiei, şi în Franţa. Germania, Franţa şi Belgia au fost principalele destinaţii ale vizitelor în străinătate, însă unii senatori au făcut vizite şi în ţări precum Quatar (Cosmin Nicula), Tunisia (Doina Silistru), Azerbaidjan.