in

Un sfert dintre români nu au bani de mâncare, ceilalţi aruncă mâncarea. Legea risipei alimentare a fost amânată

Românii risipesc multă mâncare, deşi dau pe alimente lunar aproape jumătate din venituri. Lucrurile nu se vor schimba însă prea curând. Senatorii propun amânarea aplicării legii risipei alimentare până în vara anului viitor, nu decembrie, cum era stabilit iniţial. Argumentul este că atât industria alimentară, cât şi ONG-urile au nevoie de mai mult timp pentru implementarea legii. În acest timp, 25% dintre români au probleme în a-şi asigura hrana zilnică.

România este în top 10 ţări europene la capitolul risipă alimentară. Aruncăm, cel mai des, mâncare gătită, pâine şi produse de panificaţie şi legume

Unul din patru români trăieşte la limita sărăciei şi are probleme în a-şi asigura hrana zilnică. Însă risipa la nivel general este mare.

Legea risipei alimentare a fost amânată

Soluţii se găsesc greu, iar aplicarea legii risipei alimentare ar putea fi amânată din nou, până la finalul lunii iunie anul viitor, prevede un proiect de amendare a acesteia. Legea era deja suspendată până în decembrie, pentru că nu avea norme de aplicare.

„Ea are o săptămână de când a fost depusă, termenele sunt de, 30 de zile, de primit de la Consiliul Legislativ şi de la Guvern punctele de vedere. După ce se primesc punctele de vedere, ea este repartizată la comisiile raportoare”, spune Doina Silitru, preşedinte Comisiei de Agricultură din Senat.

Decizia a fost luată, spun iniţiatorii, pentru ca lanţurile de magazine şi asociaţiile să pună la punct modul în care produsele sunt donate. Spre exemplu, trebuie clarificat modul în care alimentele în ultimele zile de garanţie la consumatori, prin intermediul asociaţiilor.

Nu este singurul amendament. Magazinele sociale şi fundaţiile nu vor mai putea cumpăra de la comercianți la prețuri foarte mici produse aflate aproape de data de expirare, pentru ca apoi să le poată revinde.

Se aruncă 2 milioane de tone de alimente

Potrivit reprezentantului Guvernului, prezent la dezbateri, Legea privind diminuarea risipei implică o serie de măsuri „lipsite de claritate și previzibilitate și creează dificultăți în aplicare”, fiind necesară suspendarea aplicării legii „din cauza complexității domeniului reglementat”.

Președintele Comisiei pentru Agricultură, senatorul PSD Doina Silistru, a arătat, la rândul său, că „această lege este de o complexitate superioară și practic, în urma discuțiilor care au avut loc cu toți factorii implicați în aplicarea acestei legi, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi aplicată în forma actuală”.

Conform unui amendament adoptat, aplicarea legii ar urma să fie suspendată până la 30 iunie 2018.

Reprezentanții PNL și USR au votat împotriva suspendării aplicării legii.

„Legea 217 încearcă să reglementeze o realitate îngrijorătoare pentru România și în anul 2017. Guvernul PSD — ALDE dorește aruncarea unui act normativ în uitare fără să facă niciun efort suplimentar de a îmbunătăți conținutul legii. (…) Îi este mai simplu Guvernului să suspende și nu să clarifice un act normativ, care în Uniunea Europeană funcționează și aduce ordine și disciplină în comercializarea și consumul produselor alimentare”, a afirmat senatorul PNL Alexandru Pereș.

Senatorul USR George-Nicolae Marussi a arătat că partidul său propune o colaborare transpartinică pentru clarificarea legii în detrimentul suspendării aplicării actului normativ.

„Înțelegem complexitatea acestei legi și dificultatea implementării ei, dar nu înțelegem miza suspendării. (…) În România se aruncă anual peste 2 milioane de tone de alimente, în timp ce peste 4 milioane de oameni au dificultăți în alimentație, considerând gradul de sărăcie. La un an de la promulgarea legii, USR nu este de acord cu suspendarea cu încă 9 luni pentru realizarea normelor și implementarea legii. (…) Cred că ar fi mai indicată o colaborare transpartinică în acest domeniu de interes public”, a susținut parlamentarul USR.

România este în top 10 ţări europene la capitolul risipă alimentară. Aruncăm, cel mai des, mâncare gătită, pâine şi produse de panificaţie şi legume.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Foggia, a ieșit de pe carosabil și s-a răsturnat, român de 29 de ani, mort în accident rutier

Veste rea pentru românii cu credite în euro: moneda europeană va ajunge la 4,65 lei în lunile care urmează