in

O familie de romi din Vrancea a rămas fără copil în Italia – VIDEO

Fetiţa unei familii de romi din Vrancea a fost luată de autorităţile italiene care spun că acesta era la cerşit împreună cu mama. Tatăl neagă vehement că fetiţa şi mama cerşeau: “S-au dus să trimită nişte bani acasă!”, spune tatăl. Protecţia Copilului are mâinile legate în lipsa unei adrese oficiale din partea italienilor.

O mamă din Mărăşeşti, Vrancea, cere ajutorul Ambasadei României în Italia, Crucii Roşii şi presei pentru a-şi strânge din nou copilul în braţe. Familia a rămas fără fetiţa în vârstă de opt ani după ce atât mama cât şi fetiţa au fost prinse în mod repetat la cerşit pe străzile Romei. Mama a fost somată şi avertizată în numeroase rânduri că vor exista consecinţe pentru faptul că îşi expunea copilul minor la asemenea practici, dar aceasta a continuat să îşi practice „meseria” în lipsa altor surse de venit în România. Totul a culminat cu momentul în care carabinierii au intervenit şi au luat copilul chiar din braţele mamei. De atunci părinţii nu au mai avut posibilitatea să îşi vadă copilul. Acum, părinţii disperaţi au cerut intervenţia autorităţilor române dar şi a Filialei de Cruce Roşie Vrancea, care a început să facă demersurile necesare către autorităţile româneşti din Italia, consulat, Ambasadă, dar şi către autorităţi şi instituţii italiene.

Locuiesc într-o casă părăsită din Tiburtina

Pe scurt, Crucea Roşie Vrancea încearcă să demonstreze că părinţii au o situaţie locativă bună în România şi solicită repatrierea întregii familii, inclusiv a fetiţei care în acest moment se află în custodia autorităţilor italiene. “Filiala de Cruce Roşie Vrancea vă solicită sprijinul pentru repatrierea numitei Creţu Stănescu Juberina, cu domiciliul legal în oraşul Mărăşeşti, Jud. Vrancea, şi a fiicei sale minore, Creţu Stănescu Daniela, născută în Italia, în vârstă de 8 ani. D-na Creţu Stănescu Juberina are o relaţie de concubinaj cu numitul Trandafir Maricel, rom zlătar, cu domiciliul în Mărăşeşti (…). În urma relaţiei au rezultat 3 copii: Maricel în vârstă de 20 ani, Marius în vârstă de 18 ani şi Daniela în vârstă de 8 ani. Ancheta socială arată că familia deţine o proprietate la adresa mai sus menţionată, la fel ca şi bunica paternă, care deţine o proprietate situată tot în Mărăşeşti. În Italia ei locuiesc într-o casă părăsită din zona gării Tiburtina, împreună cu mai multe familii de romi pletoşi. În data de 23 aprilie 2016, Creţu Stănescu Juberina şi fiica ei Daniela, aflate pe stradă la cerşit, au fost ridicate de către un echipaj de la Protecţia Copilului şi duse la sediul instituţiei. Fetiţa a fost reţinută de autorităţi, iar mama a fost eliberată şi de atunci nu mai ştie nimic despre copilul ei. Familia a angajat un avocat, dar până în prezent nu a primit niciun răspuns despre situaţia copilului. Apelăm pe aceasta cale la dvs, pentru a o ajuta pe mamă să îşi recupereze fetiţa şi să revină în ţară”, este una din scrisorile Crucii Roşii Vrancea către diverse instituţii şi fundaţii din Peninsulă.

“I-a luat-o din mână cu japca”

Contactat de Ziarul de Vrancea, tatăl fetiţei, Maricel Trandafir, ne-a declarat că nu ştie nimic de soarta fetiţei din momentul în care carabinierii au luat-o de pe stradă, din braţele mamei. “Noi am aflat unde este prin intermediul altcuiva dar nu am reuşit să o vedem. Ne-au avertizat că or să cheme carabinierii. Noi am vrea să o vedem, să stăm de vorbă măcar câteva minute cu ea să o liniştim până reuşim să o scoatem de acolo”, spune Maricel Trandafir, care, deşi în prezent lucrează în Anglia, a venit în Italia să încerce să rezolve situaţia fetiţei. Părinţii au apelat la autorităţi, dar singurul răspuns a fost acela că trebuie să aştepte. “Soţia mea a fost de două ori la Consulat. Sunt trei săptămâni de când aşteptăm un răspuns şi nu primim nimic. Toată lumea spune: «Aşteptaţi!». Ne-a sunat de la Crucea Roşie din Vrancea, doamna Rodica Davidean, care ne-a spus că a primit un răspuns de la autorităţile române din Italia la sesizările făcute de dânsa şi că i s-a transmis că soţia fusese avertizată în mai multe ori de carabinieri care au prins-o la cerşit. Au minţit cum au vrut ei”, spune Trandafir. Acesta acuză autorităţile italiene de abuz: “Nu este adevărat că soţia a fost prinsă la cerşit. Soţia a fost să trimită nişte bani acasă. Au văzut-o în gară la Tiburtina şi au luat-o. Mareşalul care i-a luat fata nu a prins-o la cerşit. El o cunoştea foarte bine că o vedea mereu prin zonă. Dacă s-ar fi dus la cerşit nu s-ar fi dus în Tiburtina, unde stăteau ele. Au luat-o cu japca de pe stradă. Le-au făcut acte cu japca, au pus-o să semneze, dar ea nu ştie carte. A semnat că a zis că îi dă drumul şi ei şi fetei. Dar după ce a semnat pe ea au lăsat-o în mijlocul străzii şi copilul l-au luat”, spune tatăl.

S-au mutat din Vrancea

Întrebat cu ce se ocupă soţia în Italia şi din ce trăieşte, acesta a ţinut să precizeze încă o dată că nu cerşeşte: “Nu făcea absolut nimic, dar nici la cerşit nu se ducea. Lucra într-o piaţă din apropiere unde avea două trei femei pe care le ajuta. Le căra marfă, le dădea la mână… era plătită cu 4 euro pe oră, dar lucra „la negru”. Stăteau în Tiburtina de 6-7 ani, într-o casă părăsită unde stau mai multe familii din judeţul Vrancea”. Familia a angajat şi un avocat italian. “Am pus un avocat italian, i-am dat 500 de euro, dar mai bine nu îl puneam că şi aşa nu a făcut nimic. Aştept un răspuns de la Consulat, de la Ambasadă, de la Crucea Roşie…aştept. Şi de la avocat aştept”, spune Trandafir Maricel.

Protecţia Copilului aşteaptă adresă oficială

Sesizată de ziarul nostru în privinţa acestei situaţii, Protecţia Copilului Vrancea ne-a precizat că nu are jurisdicţie pe teritoriul italian, dar ar putea să le ofere părinţilor consiliere juridică în vederea efectuării demersurilor oficiale. Până în prezent, Protecţia Copilului nu a primit nici un fel de comunicare cu privire la acestă situaţie, dar reprezentanţii direcţiei spun că în mod sigur vor primi o înştiinţare, potrivit acordurilor între state. “În momentul în care autorităţile italiene termină evaluarea cazului, în mod normal înaintează toată documentaţia către Ministerul de Externe, care la rândul său o înaintează către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului, respectiv la noi, la DGASPC Vrancea. În urma acestor demersuri, noi trebuie să efectuăm o evaluare la domiciliul părinţilor, prin care să stabilim dacă aceştia prezintă garanţii morale şi materiale în vederea reintegrării copilului în familia naturală. Dacă acest lucru nu este posibil, vom încerca să identificăm în familia extinsă rude până la gradul IV care să poată să aibă grijă de copil. Dacă nici acest lucru nu este posibil, avem posibilitatea să instituim o măsură specială de protecţie. Dar această procedură poate fi demarată doar când primim o înştiinţare oficială”, ne-a spus Adina Lăţcan, purtător de cuvânt al DGASPC Vrancea. DGASPC are obligaţia să răspundă în şapte zile lucrătoare de la data primirii documentaţiei şi să returneze evaluările şi ancheta socială autorităţii italiene în vederea repatrierii copilului. Referitor la temerile părinţilor în ceea ce priveşte faptul că fetiţa ar putea fi dată spre adopţie în Italia, Protecţia Copilului a ţinut să precizeze că autorităţile italiene sunt obligate să respecte această procedură de informare a autorităţilor române, în baza unor convenţii încheiate între state. Între timp, părinţii nu îşi văd copilul de aproape o lună, iar mama ameninţă că se aruncă sub roţile trenului dacă nimeni nu o ajută să îşi recapete copilul.

sursa: ziaruldevrancea.ro

CITEȘTE ȘI:

Fetiţă ascunsă de mamă sub haine pentru a fi scoasă ilegal din ţară, descoperită la Vama Nădlac

Tânără din Constanţa, aleasă de laureatul Premiului Nobel pentru economie pentru a-i coordona cercetarea

AEP: 109 români din Italia au cerut adeverinţe pentru a candida

Apelul UJRP: SOS presa românească, hoţii nu pot fi paznici ai democraţiei

Dosarul votului din Diaspora, procurorii vor capul lui Corlăţean. PNL:”Luaţi-l!”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A violat o italiancă, pe plajă la Ravenna. Salvini: ”Castrare chimică”

Dorin Mihai, un român din Rimini, pasionat de fotografie. ”Mă implic în promovarea României”