in

Măsură absurdă la consulatul de la Bologna: Vrei 4 procuri, trebuie să-ți faci 4 programări…

Surse din cadrul Consulatului General de la Bologna ne-au informat că, de puțin timp, noua șefă a misiunii diplomatice, doamna Daniela Maria Dobre (foto), a luat o serie de decizii care îngreunează enorm activitatea consulară și creează prejudicii românilor care se prezintă la ghișeu pentru a obține anumite documente.

Astfel, consulatul de la Bologna este singura misiune diplomatică care pretinde de la cetățeni să se programeze doar on-line pentru fiecare document în parte, chiar și pentru situațiile deosebite.

De exemplu, Secția Consulară din cadrul Ambasadei României la Roma, a anunțat ieri că programările pentru serviciile consulare se vor face exclusiv on-line, dar nu se cere programare pentru fiecare document în parte dacă te prezinți o singură dată, iar în cazul situațiilor excepționale secția Consulară din cadrul Ambasadei României la Roma va continua să elibereze, fără programare, titluri de călătorie pentru cetățenii care urmează să călătorească în România, dar și acte notariale necesare pentru tratamente medicale, competiții sportive sau vizite de studii.

Ceea ce la Bologna nu se poate…


Ce înseamnă asta: dacă oriunde în lume te prezinți la serviciul consular cu scopul de a obține 4 procuri (de exemplu în caz de acte de vânzare-cumpărare, de moșteniri, de reprezentare, de ridicare de acte, etc.) e nevoie de o singură programare. Te prezinți la ghișeu, îți expui problemele și ceri documentele respective. Consulița Dobre vrea ca fiecare procură să fie cu programare separată. Cum sistemul electronic poate avea în momentul programării mai multe cereri, există posibilitatea ca atunci când faci cererea, să obții programarea, evident, la ore diferite, în zile diferite sau chiar săptămâni diferite. Pentru cineva care gestionează, de exemplu, mai multe societăți comerciale în România sau pregătește acte de vânzare sau de moștenire, trebuie să își rezerve cameră la hotel și să își ia câteva zile libere pentru a rezolva problemele create de obținerea mai multor documente.

Un exemplu limită: o femeie ajunsă în Italia, căzută în mâinile unor proxeneți care i-au luat documentele de identitate, reușește să scape și se prezintă la consulatul de la Bologna pentru foaie de drum sau alte documente pentru a ajunge în țară sau a face denunțuri împotriva infractorilor. Dar, surpriză! Nu poate, pentru că, doar la Bologna, consulița Dobre a decis că pentru situațiile excepționale programările se fac doar prin mail, la o adresă separată. La fel se poate întâmpla și cu persoane care, din diferite motive, uneori ușor de înțeles, nu știu să facă programări electronice, nu știu să folosească computerul sau pur și simplu nu au auzit de această formă de rezervări pentru documente. Nu contează că vine din Toscana sau Marche, de la sute de km sau lucrează în zone lipsite de internet…la Bologna sunt reguli (absurde și unice) de respectat.

De menționat că niciun alt consulat românesc din Italia nu a luat asemenea decizii și asta se poate verifica pe paginile fiecarei misiuni diplomatice: Catania, Bari, Roma, Milano, Torino, Trieste. În cazul actelor notariale sau a titlurilor de călătorie, aproape toate misiunile diplomatice nu se cere programare

Această atitudine de la Bologna denota sfidare și indiferență la nevoile comunității românești din aceste regiuni.

Precizăm că am solicitat lămuriri de la Consulatul General de la Bologna, dar deocamdată răspunsul nu a venit.

Andi Rădiu

Daniela Maria Dobre, împreună cu ambasadorul României la Roma, George Bologan

Consulița de la Bologna își pune în cap comunitatea românească, întâlnire secretă numai cu ”preferații”

Giulgiul lui Hristos în pericol, un român a început sa arunce cu candelabre în Domul din Torino

Roma, primul Congres al Asociației Alianța Românilor: ”Principalul proiect: conştientizarea de către conaționali a dreptului de vot”