in

Paştele catolic și cel ortodox, cum sunt sărbătorite de românii din Italia: “Obiceiurile din România sunt mai frumoase”

Paştele catolic a fost zi de sărbătoare şi pentru românii aflaţi în Italia. Chiar dacă nu l-au sărbătorit religios, au avut cele două zile libere şi s-au bucurat. Românii catolici şi cei din familii mixte au fost cei care l-au sărbătorit la fel ca italienii. Cei ortodocşi aşteaptă să sărbătorească Paştele pe 28 aprilie. Cei mai practici au sărbătorit şi acum, şi vor sărbători şi atunci.

De-a lungul timpului, am încercat să aflăm care a fost starea de spirit a românilor la aceste sărbători. Iată câteva declarații culese de la români din Italia.

„Tradiţiile nu se compară”

Iuliana Olariu: «Le sărbătoresc pe amândouă, dar mai mult pe cel catolic. De Paştele ortodox fac doar ouă roşii. Tradiţiile sunt două lucruri diferite, nu le pot compara. Fiecare are specificul şi farmecul ei. Însă cele româneşti uneori sunt barbare şi violente (vezi inghesuielile la distribuirea aghiazmei, a paştelui), ar trebui un pic cizelate.

P.I., de lângă Milano: «În familia noastră nu au existat niciodată probleme legate de religie sau de sărbătorile religioase. În limita timpului şi a posibilităţilor am sărbătorit, mai ales în cazul Paştelui, şi cel de rit catolic şi ortodox. Soţul meu e catolic dar când ne-am căsătorit am celebrat în ambele ţări şi în ambele biserici. Apoi fetiţa noastră a fost botezată de două ori. De fiecare dată au fost invitaţi şi au participat rudele noastre, indiferent de religie. La Paște gătim din bucătăria ambelor ţări şi casa noastră a fost mereu plină de rude şi prieteni. Au fost mereu apreciate cozonacul, ouăle roşii, pasca. La noi există o armonie din punctul ăsta de vedere.»

Cu toate acestea, românca consideră că tradiţiile şi obiceiurile din România sunt mai frumoase. «Sărbătorile noastre sunt mult mai distractive faţă de ale lor. Aici în Italia, în mare parte, doar se mănâncă sau, mai ciudat, se merge la cinema. Paştele la socrii mei, de exemplu, e ca şi o duminică normală unde se întâlnesc toţi şi se discută despre ce s-a mai realizat în cursul săptămânii, pe când al nostru se termină după 3 zile nu doar de mâncare dar şi de dans şi voie bună.»

„Am sărbătorit Paştele cu băbuţa mea”

Elena Petrache: »Lucrez la fix şi cu băbuţa mea sărbătorim Paştele catolic, cu o masă mai festivă. La Paştele ortodox, dacă nu plec în ţară, îmi pregătesc pentru mine preparate culinare tradiţionale. Bineînţeles, la biserică nu pot merge, pentru că nu are cine să mă înlocuiască.

„Tradiţii româneşti”

Iulia Grigore: «Sunt învăţată cu tradiţiile româneşti, pentru Paştele catolic mergem doar la Pasquetta la masă, la soacra italiancă. Sărbătoresc Paştele ortodox cu familia italiană, pregătind mâncărurile tradiţionale româneşti. La biserică nu mă duc aici, pentru că nu am o biserică aproape şi nici un grup cu care să merg. Dar în ţară mergeam mereu.

Mariana Badiţă, din Cefalu: «Nu am sărbătorit Paştele Catolic fiindcă suntem ortodocşi, dar am urat un Paşte fericit colegilor noştri de muncă precum şi prietenilor italieni. Sperăm să ne unim mai multe familii de români să petrecem această sărbătoare împreună, în luna mai.

Mihai Ungureanu, din Milano, spune că a profitat de aceste zile libere de Paşte pentru a petrece un week-end împreună cu soţia şi cei doi copii în Piemonte. «Noi vom sărbători Paştele Ortodox ca în fiecare an, tradiţional.», spune Mihai.

Ştefan Ionescu, din Roma: «Pastele l-am petrecut în familie, îngrijind mamele, ambele sunt la spital. Având familia catolică, nu are sens să serbez şi Pastele Ortodox. Este un anacronism faptul ca Bisericile nu se înteleg asupra unei dăţi comune…  Papa Francesco a generat mult entuziasm şi speranţa unanimă este că va contribui la aplanarea conflictelor şi a injustiţiei.»

Anca Andronic, Palermo: «Am sărbătorit alături de familiile italiene Paştele Catolic. M-am uitat seara la televizor la slujba pascală. Personal, de Paşte îmi place să fiu în România, să aprind noaptea lumânările la crucile părinţilor şi bunicilor, şi la mormintele la care nu mai are cine veni… Despre noul Papă am cuvinte de apreciere şi îi doresc viaţă lungă.»

Magdalena Crenguş: «Sărbătoresc Paştele catolic, având o familie mixtă, printr-o cină în familie, dar nu prea ţin cont de tradiţii, nu ţin cont de mâncărurile tradiţionale ale lor, ci gătesc ce vreau. Paştele ortodox îl marchez cu câteva ouă roşii, dar nu în fiecare an, pentru că de cele mai multe ori nu reuşim să le consumăm, nu putem mânca doar ouă fierte timp de o săptămână. Miel n-am mâncat niciodată, nu-mi place. La biserică aici am fost doar de vreo două ori, o dată din curiozitate, altă dată pentru că era mama aici şi voia să meargă.

Ioana Dincă: „Pentru mine, şi nu cred că numai pentru mine, a sărbători Paştele înseamnă a te împărţi, timp de două zile, între mese pe la rude. Având o familie mixtă şi un prieten italian, e inevitabil să nu sărbătoresc  atât Paştele catolic, cât şi pe cel ortodox. Cu al doilea sunt mai norocoasă, mă aleg cu vreun ou roşu de la mama, dar cu primul, între rudele mele şi ale prietenului meu, trebuie să am un stomac enorm.

Fără sărbătoare

Bogdan Adrian: «Nu am sărbătorit nici Paştele catolic, nu-l voi sărbători nici pe cel ortodox, mai ales pentru că voi munci în ziua aceea. Pe Dumnezeu îl am în suflet, nu am nevoie de intermediari, deci nu voi merge nici la biserică. Papa Francisc îmi place, deşi mi se pare un ‘produs confecţionat’ pentru a spăla imaginea bisericii.»

Asociația ”Vocea Românilor din Vasto”, atelier de artizanat tradițional pentru Sărbătorile de Paști

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Siegfried Mureșan, primul negociator-șef român al bugetului UE: ”Fondurile europene vor sprijini românii din diaspora să revină în țară”

Polițist român, erou la Torino, denumit de presa din Italia ”Agentul 007”, a demascat o reţea de traficanţi de droguri