in

Ramona Miletic, prima româncă aleasă consilier la o primărie din Viena: ”Iată secretul succesului meu”

Veste bună pentru comunitatea românească din Austria: primăria unui sector din Viena are un consilier român, fiind pentru prima dată când un conațional intră în structurile locale ale vreunei primării din această țară. Succesul este cu atât mai mare, cu cât Vienei, în 2018, i-a fost atribuit titlul de capitala cu cel mai înalt nivel de trai din lume. Noul consilier este Ramona Iulia Miletic, 36 de ani, originară din Pitești, jud. Argeș, scrie Ziarul Românesc din Austria.

Ramona Miletic s-a stabilit la Viena în urmă cu 9 ani și în prezent este șefă de birou la o firmă de construcții din capitala Austriei. De mai bine de 6 ani este membru activ al SPÖ (Sozialdemokratische Partei Österreichs), Partidul Social Democrat din Austria. A fost numită consilier local la Primăria sectorului 11 din Viena, după ce candidase la alegerile locale din 2015. Primăria are un număr de 60 de consilieri, iar grupul SPÖ, din care face parte Ramona, numără 25 de fotolii.

Românca a devenit și membru în două comisii: cea de construcții-urbanistică și cea culturală.

Foto (de la stânga la dreapta): fostul Cancelar al Austriei, Dr. Franz Vranitzky; Ramona Miletic; fostul viceprimar al sectorului 11, Peter Kritz; actualul viceprimar, Thomas Steinhart

Nu are nicio legătură cu vreun partid din România și consideră că stabilindu-se definitiv în Austria, trebuie să se ocupe de problemele comunității unde trăiește. ”Am fost aleasă pentru a mă ocupa și a reprezenta toți cetățenii din sectorul meu. Fac politică locală, nu caut o carieră în altă țară, chiar dacă e țara mea natală.”, ne-a spus ea.

Românca ne-a mai povestit despre cariera sa politică, activitatea și ascensiunea într-o societate destul de conservatoare cum este cea din Austria, am discutat despre proiectele ei dar mai ales despre integrare și politici sociale.

Am încercat mereu să ajung să înțeleg valorile lor și să mă raportez la ele. Cred că ăsta este secretul reușitei mele. Ca străin, mai ales într-o țară ca Austria și o capitală ca Viena, nu poți să-ți impui regulile tale, ci mai degrabă să încerci să te integrezi după valorile lor. Trebuie să te raportezi la nevoile și problemele societății austriece.”, și-a început povestirea Ramona.

Am întrebat-o despre legăturile cu comunitatea românească. ”Particip mereu la evenimentele care sunt organizate de asociații românești sau care au legătură cu România. Dar întorcându-mă la subiectul reprezentativității pe plan local, eu nu am ca țel românii, ci toți cetățenii din sectorul unde am fost aleasă. Sunt consilier egal cu toți ceilalți, nu e nimic deosebit pentru faptul că sunt româncă. E adevărat, am intrat în consiliu și am putut candida pentru că cetățenia mea îmi permite acesta lucru, pentru că România este o țară din UE, iar la alegerile europarlamentare sau locale orice român din Austria poate participa”.

Ramona ne-a vorbit despre proiectele ei. ”Nu pot să promit nimănui, nimic. Îmi voi continua activitatea de până acum, adică voi coborî în stradă pentru a sta de vorbă cu oamenii, pentru a le asculta problemele și pentru a încerca să le rezolv. Dar nu va fi nicio diferență între un cetățean austriac și un străin. Sunt probleme comune, ale oamenilor simpli, indiferent de naționalitate.”

”Îmi propun însă să stau de vorbă cu conaționalii mei. Să încerc să îi ajut. Sunt deschisă la orice dialog. Aș vrea însă să le transmit faptul că nu e deloc sănătos să se izoleze în comunitatea românească, să evite să se integreze. Mulți români, după mulți ani, nu știu limba germană, nu participă la viața orașului sau a comunei unde locuiesc, iar asta nu e bine.”, ne-a mai spus ea.

Andi Rădiu

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Milano, român de 24 de ani, s-a stropit cu benzină apoi și-a dat foc în fața iubitei, dus în stare gravă la spital

Cosenza, a murit de septicemie după ce și-a scos singur doi dinți, povestea dramatică a unui român venit la muncă în Italia