in

Rănit în timp ce a dejucat un jaf, erou român aplaudat la Lamezia Terme

Se numeşte Ivan George Sandu românul care, pe 13 mai seara, a încercat să-i oprească pe cei doi bărbaţi care au comis un jaf într-o tutungerie, în centrul cartierului Sambiase din Lamezia Terme (provincia Catanzaro, în Calabria). În timp ce intervenea intenţionând să oprească cursa celor doi răufăcători, Sandu a fost rănit la abdomen de un foc de armă, ajungând astfel la spital. El a fost aplaudat de societatea civilă şi de primar.

Pino Morabito, preşedintele Asociaţiei culturale San Nicola, în numele tuturor componenţilor organizaţiei aplaudă gestul curajos al cetăţeanului român. Într-un articol în Calabria News, Morabito subliniază că cetăţeanul român, care are 35 de ani şi nu e căsătorit, locuieşte în zona în care a avut loc jaful.

«Este o persoană care pentru a trăi s-a adaptat să lucreze orice, cu multă bunăvoinţă şi umilitate – afirmă Morabito. Gestul său este lăudabil şi este dovada faptului că centrul istoric al localităţii este fără apărare, fără protecţie».

Asociaţia San Nicola îşi are sediul în Piazetta Santa Sofia, la câţiva zeci de metri distanţă de tutungeria jefuită: între splendida Chiesa Matrice şi austera casă a poetului Franco Costabile, unul dintre autorii ermetici cei mai importanţi ai secolului XX. Este vorba de unul dintre multele colţuri vechi ale oraşului, cu vederi pitoreşti, unice prin istoria lor extraordinară. Faptul de cronică, petrecut pe 13 mai, scoate în evidenţă curajul şi generozitatea unui cetăţean care nu este italian, într-un moment istoric în care se nutreşte atâta neîncredere şi ostilitate pentru străini. O altă lecţie de viaţă pentru un oraş care nu reuşeşte să-şi protejeze frumuseţile, bunurile sale cele mai de preţ.

Asociaţia speră ca gravul fapt de cronică să trezească o atenţie mai mare pentru centrele istorice, pentru tutela lor şi în special pentru siguranţa lor. Aceasta în favoarea oamenilor care încă locuiesc în acest foarte frumoase zone ale oraşului, mereu pline de fascinaţie dar întotdeauna lipsite de resurse şi de mijloace. Şi mulţi străini locuiesc în cartierele istorice ale oraşului, prezenţa lor fiind ani de zile respinsă sau primită cu indiferenţă de ceilalţi rezidenţi. Episodul care l-a avut protagonist pe Ivan George Sandu ne spune că şi din acest punct de vedere cetăţenii din Lamezia trebuie să-şi revadă puţin ideile şi luările de poziţie.

Ivan George Sandu a fost vizitat la spital de primarul din Lamezia, Paolo Mascaro.

Urmărind hoții, românul a fost lovit de un foc de armă în abdomen. Dus la spital rapid, a suferit o intervenție chirurgicală pentru a se elimina glonțul. Starea lui este bună.

„Am venit pentru a vizita un om care a dovedit foarte mare curaj. Într-un moment ca acesta, în care erau doi tâlhari în acţiune, a auzit ţipetele doamnei care striga şi a avut curajul de a încerca să pună capăt activității infracționale. Era de datoria mea să îi arăt personal apropierea întregului oraş, celui care a demonstrat cu acest gest cât este de importantă respectarea legalităţii. . Și în special, în acest caz, dovada dorinței și respectului pentru legalitate a venit de la un cetățean dintre cei care, din păcate, uneori nu sunt luaţi în considerare în mod inadecvat, de către mulţi dintre cei care vorbesc într-adevăr fără a-şi utiliza creierul.

Am văzut locul în care glonțul a intrat: foarte puțini centimetri mai încolo şi nu am mai fi vorbit cu acest erou. Este un gest foarte important și semnificativ. Băiatul mi-a povestit a auzit țipetele doamnei și apoi a încercat imediat să îşi dea seama ce se întâmplă, văzându-i pe cei doi cu fețele complet acoperite, cu excepția ochilor. El a încercat să îi oprească și să ofere ajutor doamnei care era foarte disperată. Un curaj neobișnuit. Subliniem faptul că acest român din Lamezia Terme a pus în aplicare un act de curaj neobișnuit „, a declarat primarul pentru lameziainstrada.com.

„Este un zidar. Este din 2002 la Lamezia şi este complet integrat. Lamezia trebuie să continue pe această cale și să încerce să realizeze integrarea adevărată.”, a mai spus Paolo Mascaro.

”Ivan, tânărul provenit din România care şi-a riscat viaţa pentru a apăra două femei de jefutorii unei tutungerii din centrul istoric al localităţii Sambiase, suscită sentimente de recunoştinţă şi admiraţie în întreaga noastră comunitate. Fiecare cetăţean onest se întreabă dacă ar fi avut aceeaşi generozitate în locul lui”, a spus şi fostul primar din Lamezia Terme, Gianni Speranza.

”Povestea lui Ivan ne face să reflectăm. Este o poveste care ar trebui valorizată – continuă Speranza – care ne învaţă generozitate, umanitate, impuls. Reacţia care este în aceste ore în Lamezia, trimite un semnal frumos întregii Italii. Fapte precum acela în care a fost implicat Ivan, s-au întâmplat şi se întâmplă multe în fiecare zi în Italia. Nu sunt fapte episodice. Nu se vorbeşte despre ele. Ar trebui făcute cunoscute şi valorizate, pentru a transmite mesajul pozitiv al unei Italii în care integrarea şi deplina inserare a imigranţilor în societate este o realitate posibilă. Însănătoşire grabnică lui Ivan – încheie – şi mulţumiri din partea noastră a tuturor care avem de învăţat din această întâmplare pentru a fi cetăţeni mai buni”.

CITEȘTE ȘI:

Vittoria, duși pe câmpuri în portbagaj. Români eliberați din traficul de muncă la negru

Alarmă! Gunoaiele din Napoli iau drumul României. Guvernul Cioloș a aprobat așa ceva?

Alo, România? Fiecare român din Italia a trimis acasă 750 de euro

Joaca de-a Congresul Diasporei: 250 de semnături şi o altă dată de depunere a listelor

Vrei cetăţenia italiană? Trebuie să ai multă răbdare: peste 200.000 de cereri în aşteptare

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

PNL Diaspora, către filialele fugare: ”Așa ajutați PSD”

Topul alimentelor care au efect antiinflamator și luptă împotriva îmbătrânirii