in

Atenție, poți cumpăra o mașină furată! Cum să eviți acest lucru în Italia

Înainte de achiziționarea unui autoturism sau a unui alt vehicul la mâna a doua este bine să verificați dacă acesta a fost furat sau nu.

Piața autoturismelor second hand este foarte răspândită în Italia și de cele mai multe ori se preferă cumpărarea de la persoane private, în detrimentul unor societăți specializate. Astfel, neexistând intermediari, este posibilă găsirea unor prețuri mai avantajoase, însă există riscul să achiziționați un vehicul furat.

Așadar, înainte de a achiziționa o mașină de la o persoană privată este bine să faceți câteva verificări pentru a afla dacă a fost furată, dacă este în regulă cu asigurarea și așa mai departe.

Pentru a verifica dacă un vehicul a fost furat puteți consulta banca de date online a Direcției Centrale a Poliției Judiciare accesibilă AICI. După accesarea paginii este de ajuns să introduceți numărul de înmatriculare și seria de șasiu și să apăsați butonul Caută.

Această bază de date conține informații începând cu 01/01/2002 însă nu este actualizată în timp real. Există o întârziere de câteva zile și astfel datele nu corespund celor la zi inserate în arhivele operative ale Băncii de Date Interforțe.

În afara site-ului Direcției Centrale a Poliției Judiciare, există diferite aplicații pentru mobil care ne permit să verificăm dacă un vehicul a fost furat. Pentru iOS se poate utiliza aplicația Controllo Targa. Aceasta permite să se verifice autoturismele, motocicletele, scuterele, mașinile agricole etc.

Se poate tasta numărul de înmatriculare sau se poate fotografia cu camera foto a dispozitivului. Aplicația, în afara verificării dacă vehiculul a fost furat sau este asigurat, permite să se consulte și alte informații precum cele legate de taxa auto.

Posesorii de dispozitive Android pot folosi aplicația Verifica RCA Italia sau Infotarga, disponibile gratuit în Play Store.

Și pentru aplicații este valabil același discurs ca și în cazul băncii de date online a Direcției Centrale a Poliției Judiciare. Informațiile nu sunt actualizate în timp real, existând întârzieri de câteva zile, însă pot fi utile pentru o primă verificare.

CITEȘTE ȘI:

Cât timp pot circula cu numere străine în Italia? Răspunde avocatul

Radierea mașinii în Italia și reînmatricularea în străinătate

Italia, amenzile de circulație se pot plăti în rate. Vezi care sunt condițiile

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Se cere demisia ambasadorului: ”Oare va avea onoarea să se țină de cuvânt?”

Adriana, infirmieră la Pescara, si cei doi copii, printre victimele avalanșei care a distrus hotelul din Abruzzo