in

În Italia nu mai poți să arunci mucul de țigară pe jos. Primești amendă 150 de euro

Acum legea există, chiar dacă mai trebuie să treacă prin Senat, şi cine va arunca un muc de ţigară pe jos (dar şi o gumă de mestecat), în apă şi în canalizare, riscă să plătească o amendă de la 30 la 150 de euro. Normativa este conţinută în articolul 14 al „Anexei ambientale” la Legea Stabilităţii deja aprobată în Cameră.

Diferitele primării, la rândul lor, vor trebui să pună la dispoziţie pe străzi, în parcuri publice şi în locurile cu înaltă agregare socială, containere speciale în care să poată fi aruncate gumele şi ţigările.

De asemenea, producătorii vor trebui să-şi sensibilizeze consumatori privind daunele asupra mediului produse de abandonarea acestora. Proiectul de lege stabileşte că jumătate din încasările derivate din amenzi vor trebui îndreptate către un Fond înfiinţat în cadrul Ministerului Mediului. Cealaltă jumătate va servi municipalităţilor pentru a lansa campanii de informare şi sensibilizare şi pentru curăţarea sistemului urban de canalizare.

Problema poluării produse de mucurile de ţigări până acum a fost neglijată pe nedrept: mucurile de ţigări, aruncate de cele peste 1,5 miliarde de fumători din lume, sunt la fel de poluante şi periculoase pentru mediu şi pentru sănătate cum sunt şi deşeurile industriale. Un studiu al Enea şi Ausl din Bologna scoate în evidenţă potenţialul poluant al mucurilor de ţigări pe teritoriul italian.

Evaluarea are în vedere numărul de fumători (13 milioane), numărul mediu de ţigări fumate de fiecare (15 ţigări pe zi), cantităţile câtorva agenţi chimici prezenţi în orice muc şi numărul total de mucuri de ţigări care ajung în mediu annual (72 de miliarde de mucuri/an). Înaintea acestui amendament conţinut în Legea Stabilităţii, în Italia nu existau norme pentru combaterea problemei create de mucurile de ţigări.

Colectarea şi eliminarea acestui deşeu toxic era încredinţat numai bunăvoinţei administraţiilor locale. Însă există multe municipalităţi care aplică amenzi celor care aruncă mucuri de ţigări pe jos, cum este de exemplu Pollica, mică localitate din Cilento, unde amenda ajunge la 1.000 de euro. La Trento sancţiunea este de 500 de euro şi nu se aplică numai pentru mucuri ci şi pentru aruncarea pe jos a oricărui deşeu. La Firenze amenda este de 150 de euro, la Parma se plătesc 300 de euro, dacă eşti prins în flagrant delict. La Milano 450, la Lucca de la 30 la 150 euro, la Ferrara 100.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cea mai mare trufă (tartufo) din lume, descoperită în Italia

Dosarul „Diaspora”, Victor Ponta: „Dacă DNA va cere să fiu urmărit penal, demisionez!”