in

ALERTĂ OMS: E o adevărată epidemie! Simptomele bolii de care suferă peste 400 de milioane de oameni

Circa 422 milioane de adulți din întreaga lume suferă de diabet, de patru ori mai mult decât în anul 1980, potrivit primului raport privind cazurile de diabet la nivel mondial publicat pe 6 aprilie de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care subliniază “amploarea enormă” a acestei boli cronice al cărei progres este legat în special de flagelul în creștere al obezității, informează agenția France Presse.

În 2012, diabetul a ucis 1,5 milioane de oameni din întreaga lume, la care trebuie adăugate cele 2,2 milioane de decese cauzate de boli legate de diabet, ceea ce duce la un total de 3,7 milioane de decese.

OMS prevede că în 2030 diabetul va fi a șaptea cauză de deces în lume.

Diabetul este o boala cronică gravă care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (hormonul care reglează concentrația de zahăr din sânge) sau în cazul în care organismul nu utilizează în mod corespunzator insulina pe care o produce.

Potrivit OMS, insulina, care este principalul tratament pentru diabet, rămâne un produs farmaceutic greu de obținut.

OMS solicită statelor membre să acorde o atenție specială diabetului și să pună în aplicare planuri naționale de luptă împotriva diabetului zaharat, mai ales pentru a permite accesul la insulină la un preț accesibil, și insistă pe necesitatea descurajării consumului de tutun și de produse alimentare dăunătoare pentru sănătate și de încurajare a exercițiilor fizice regulate.

OMS consacră diabetului Ziua Mondială a Sănătății, marcată la 7 aprilie 2016. Organizația subliniază că, într-o mare proporție, cazurile de diabet pot fi prevenite. Experiența a arătat că măsuri simple de modificare în stilul de viață pot fi eficiente în prevenirea sau întârzierea diabetului zaharat de tip 2. Menținerea unei greutăți normale, practicarea exercițiilor fizice cu regularitate și o alimentație sănătoasă pot reduce riscul de diabet.

De asemenea, organismul ONU amintește că diabetul poate fi tratat, poate fi controlat și gestionat pentru a preveni complicațiile. Un acces mai bun la diagnostic, la învățarea auto-îngrijirii și la tratamente accesibile sunt elementele determinante ale răspunsului la boală, scrie doctorulzilei.ro.

Patru semne de alarmă

1. SETEA EXCESIVĂ. Este unul dintre primele semne de diabet.Nevoia constantă de a bea apă, gura uscată şi urinarea frecventă sunt demne de îngrijorare, ca şi pierderile sau creşterile inexplicabile în greutate. “Diabetul este o boală extrem de perfidă pentru că o lungă perioadă evoluează fără niciun semn. Când apare setea, urinarea, boala este deja într- o fază extrem de avansată”, avertizează medicul Nicolae Hâncu, preşedintele onorific al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

2. DURERI DE CAP. Pe măsură ce nivelul glicemiei creşte apar simptome adiţionale precum dureri de cap, vedere înceţoşată sau senzaţia de slăbiciune.

3. INFECŢII. Mai târziu apar şi alte complicaţii: tăieturile simple şi rănile superficiale se vindecă foarte greu, apar frecvent infecţii urinare şi mâncărimi.

4. DISFUNCŢII SEXUALE. Statisticile arată că până la 70% dintre bărbaţii cu diabet au probleme de potenţă. Motivul: diabetul afectează vasele de sânge şi terminaţiile nervoase din zona genitală, ceea ce face erecţia şi orgasmul dificile. La femei, apare uscarea vaginului. “Diabetul este însoţit chiar de la debut de foarte multe complicaţii, de aceea el trebuie prevenit. Dacă e depistat prediabetul se poate preveni convertirea acestuia în diabet”, explică medicul Nicolae Hâncu.

CITEȘTE ȘI:

10 boli din cauza cărora ești mereu obosit

ATENȚIE! Ce se întâmplă dacă sari peste micul dejun?

Ce medicamente să nu combini niciodată

Beneficiile cafelei – de la protecţia contra Alzheimerului la remediu contra depresiei

Pesticidele din alimente, un pericol. Iată cum să ne protejăm

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Vom avea Centre Comunitare în diaspora. Condiția de bază: cel puțin 5.000 de cetățeni români ÎNSCRIȘI

Ladispoli, muncitor român cade în timp ce zugrăveşte o faţadă, starea sa e gravă