in

Elev român de 12 ani, atacat de șoferul autobuzului școlar. „Rumeno di m…, ti bruccio la faccia”.

Întâmplare halucinantă în provincia Treviso. Un șofer al unui autobuz școlar și-a pierdut mințile în timp ce copiii aflați la bord se bucurau de încheierea cursurilor. Șoferul a luat la bătaie un elev român de 12 ani. Va trebui să răspundă pentru acuzațiile de lovire și amenințări agravate de ură rasială.

Băiat bătut și amenințat cu moartea de șoferul autobuzului școlar. Acesta este denunțul formulat de părinții copilului de doisprezece ani, de origine română, cu ipoteza infracțiunii de lovire și amenințare cu circumstanța agravantă de ură rasială. Era una din ultimele zile de școală, marți 4 iunie. În autobuzul școlar, la Treviso, în zona Maserada, copiii sărbătoresc, strigă, nu au astâmpăr. Șoferul autobuzului școlar frânează brusc. Un băiețel cade și se lovește de el. În acel moment, potrivit denunțului, criza de nebunie: șoferul îl lovește pe băiat cu pumnul în spate, îl ia de gât, îl dă jos din autobuz cu forța.

Dar nu e de ajuns: deschide capota și îi apropie fața de radiatorul fierbinte: „Îți ard fața, român de c…”. Apoi urcă în autobuz și îi amenință și pe ceilalți copii: „Dacă mai faceți scandal vă omor pe toți„. O nebunie denunțată la carabinieri de părinții băiatului de doisprezece ani. Acesta ar fi suferit leziuni considerate vindecabile în șapte zile.

Denunțul la magistratură a fost făcut de avocatul familiei minorului. „Părinții au prezentat la carabinierii din Maserada di Piave denunțul pentru leziuni agravate de rasism. Nu este acceptabil ca un bărbat să strângă de gât un copil de 12 ani, să-l insulte și să-l amenințe, numai pentru că a făcut puțină gălăgie cu colegii săi de școală, în timp ce era în autobuz”, confirmă avocatul Davide Favotto, apărătorul părinților băiatului.

Detaliile agresiunii au fost povestite părinților de către băiat, care imediat a fost dus la serviciul de urgență unde medicii i-au găsit vânătăi evidente pe gât. De aici, decizia de a prezenta denunț împotriva șoferului. Bărbatul a fost denunțat de părinți pentru leziuni și amenințări cu caracter rasist. „Un fapt foarte grav – comentează primarul, deputata Floriana Casellato – pentru care am intervenit imediat”.

Primăria a luat imediat o poziție, primarul explică: „A fost vorba de un fapt foarte grav și imediat consilierul pentru Servicii sociale a convocat familia, șoferul și responsabila școlii. Șoferul s-a scuzat spunând că a greșit, că și-a pierdut controlul pentru că a fost exasperat de comportamentul copiilor. Și băiatul de 12 ani, însă, a recunoscut că a exagerat. De luni de zile enerva șoferul, deranjându-l în timp ce conducea în ciuda diferitelor atenționări”.

Problema copiilor care fac pe grozavii este cunoscută primarului: „Din păcate cazurile sunt frecvente, în special în autobuzele școlare, astfel că pentru a o preveni am cerut de mai multe ori agenților noștri de poliție locală și supraveghetorilor să însoțească șoferii”. Primarul nu justifică comportamentul șoferului, însă nu ascunde că este suprins de denunț: „După acea întâlnire se părea că s-a închis chestiunea. în schimb părinții au decis să depună plângere, îi vom întâlni din nou pentru a înțelege de ce. Comportamentul șoferului trebuie condamnat, dar găsesc că alegerea părinților la nivel educativ este greșită, pentru că demonstrează adolescentului că și când greșește este protejat”.

Întâlnirea care a avut loc între părți, în prezența consilierului pentru Educație Marisa Romeo și a consilierului pe Probleme Sociale Romeo Schiocchetto, nu a stins conflictul. Denunțul a fost oricum prezentat, și acum șoferul riscă o sancțiune grea. „Cum se puteau gândi că ar fi fost de ajuns o strângere de mână pentru a rezolva un fapt atât de grav? Acel șofer trebuie îndepărtat”, spune Davide Favotto, avocatul. Primăria și școala trebuie să ia poziție, și în special măsuri, împotriva bărbatului, cere familia.

„Dacă te mai atingi de fiul meu, bag cuţitul în tine”

De părere diferită este Primăria, care a încercat să reconstituie întâmplarea, convocând o primă întâlnire cu părinții, directorii școlari și șoferii, chiar în ziua agresiunii, pe 4 iunie. O întâlnire pe timpul căreia șoferul a mărturisit că și-a pierdut controlul: „De săptămâni întregi băiatul îmi dădea bătăi de cap, atingea butoanele de semnalizare în timp ce conduceam, punând sub risc integritatea fizică a tuturor copiilor pe care îi transport zilnic. Mi-am pierdut mințile„. Molestările au fost confirmate de însuși băiatul de 12 ani, care a recunoscut că a fost de mai multe ori atenționat pentru comportamentul lui de huligan.

Dar după scuzele reciproce și strângerea de mână părinții au depus plângere. Din acest motiv Primăria a încercat o nouă mediere: „Considerăm că, pentru binele tuturor, ar fi mai bine să se evite denunțul – explică consilierul pentru Servicii sociale Romeo Schiochetto -. Din păcate părinții nu au vrut să de întâlnească a doua oară, spunând că trebuie să vorbim cu avocatul lor. O vom face, pentru a înțelege care sunt posibilitățile de manevră”. Administratorii știu și că ceea ce s-a întâmplat este atât de grav încât îi poate constrânge să ceară îndepărtarea șoferului sau anularea serviciului de transport a firmei însărcinate: „Primarul Floriana Casellato (care este parlamentar de la Pd – n.r.) tocmai s-a întors la Roma – a spus consilierul Schiochetto -, deja în această dimineață ne vom întâlni cu patronii firmei și vom evalua situația și vom decide ce acțiuni să întreprindem”.

Cere acest lucru avocatul copilului de 12 ani: „Asistații mei consideră că ceea ce i s-a întâmplat fiului este foarte grav și nu poate fi pur și simplu arhivat prin scuze – precizează avocatul Favotto – în special acele fraze cu caracter rasist, care i-au rănit”. Avocatul, dispus să întâlnească administrația și directorii școlari, asupra unui punct nu poate să cadă la învoială: „De la instituții se așteaptă o luare de poziție clară și mai ales o acțiune împotriva șoferului”. Șoferul care l-a bătut pe elevul român nu va mai conduce autobuzul școală din Maserada. „Nu a trebuit nici măcar să cerem firmei de transport să ia măsuri – explică primarul Casellato – pentru că patroana decisese deja să-l mute în altă parte”.

O decizie care a fost primită cu parțială ușurare de familia elevului care însă, pentru moment, nu se gândește să retragă denunțul împotriva șoferului. Avocatul Davide Favotto explică: „Nu acceptăm să se diminueze greutatea cuvintelor. Sunt insulte rasiste și trebuie condamnate„.

Şi-a bătut cu bâta copilul de 3 ani: “Aşa se educă fiii în România”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Muncitor român de 28 de ani, mort la muncă în Calabria

Remus Robu, de la șantier la avocatură, drumul spre succes al unui român din UK