in

Parlamentarii diasporei, supărați că nu mai primesc bani de excursii în străinătate: ”Am ajuns să fim de decor”

Parlamentarii aleși în colegiile din afara României se plâng că sunt discriminați, pentru cã nu primesc bani să meargă acolo unde au fost votați, anunță n24plus.ro. Și asta întrucât conducerea Legislativului a decis ca aleșii din diaspora să poată ajunge în Europa, America sau Asia doar o dată la șase luni. În schimb, în România, senatorii și deputații pot merge săptămânal în colegiul în care au fost aleși.

 

Deputatul PDL Eugen Tomac îi reprezintă în Parlament pe românii stabiliți în 41 de state din Estul Europei și Asia. Potrivit unei decizii a Biroului Permanent, el are dreptul, la fel ca toți deputații de diaspora, la o singură deplasare în colegiu într-o sesiune parlamentară. „Am beneficiat de o singură deplasare din partea Parlamentului, consider discriminatorie această decizie! (…) Cei mai mulți cetățeni români cu care sunt în contact sunt în Republica Moldova, iar distanța până la Chișinău este mult mai mică decât cea până la Baia Mare, Cluj sau Timișoara!” Alesul a cerut conducerii Camerei să-i aprobe încă o deplasare până la 1 iulie la Chișinău, unde are biroul parlamentar. Șeful deputaților i-a transmis, însă, că nu are cum, pentru că ar trebui să modifice mai multe regulamente.

Si deputatul PC Ovidiu Raețchi, admite că aleșii din diaspora au ajuns să fie de decor. „Va fi rasism între oamenii pe care îi reprezinți și vei reuși să le asculți problemele doar prin intermediul internetului! (…) Dacă nu ne permitem o astfel de instituție, mai bine renunțăm la ea, decât să creăm iluzia unei reprezentări care, de facto, nu există!”

Senatorii sunt și mai hotărâți să-și facă dreptate. Un calcul i-a arătat senatorului democrat-liberal Riceard Badea că, în acest ritm, un mandat de patru ani nu e suficient pentru a vizita toate țările care-i compun colegiul. „Noi o să facem o scrisoare pe care o să o înaintăm conducerii celor două camere. În cazul în care nu va fi nicio reacție, cu siguranță vom acționa în instanță pe șefii celor două instituții! (…) Ne împiedică pe noi să ne exercităm mandatul!”

În Parlamentul României sunt patru deputați și doi senatori care îi reprezintã pe românii din afara granițelor țării.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Mondolfo, trei muncitori români s-au stropit cu benzină pe șantier: „Vrem banii pe ultimele 5 luni!”

Românii din diaspora pot sta liniştiţi, de problemele lor se ocupă cinci ministere, patru autorităţi, comisii, departamente, oficii, plus Patriarhia!