in

Monarhia ar fi votată de peste un sfert dintre români la referendum

Un procent de 41% dintre români ar vota împotriva monarhiei şi pentru menţinerea republicii, în cazul unui referendum privind trecerea României la monarhie, iar peste 50% consideră că republica are avantajul că preşedintele este votat periodic şi nu există „riscul să capete prea multă putere”, relevă un sondaj INSCOP, potrivit Agerpres.

27,2% dintre români ar fi în favoarea monarhiei, iar un procent de 31,8% nu au o opinie formată.

Dacă România ar deveni monarhie, 29,9% dintre români cred că Regele Mihai ar trebui să urce pe tron, 19% şi-au exprimat opţiunea pentru principesa Margareta, fiica regelui Mihai, iar 3% au spus că altcineva, în timp ce 48,1% dintre respondenţi au spus că nu ştiu sau nu au răspuns.

Întrebaţi ce părere au despre Regele Mihai, 14% dintre cei chestionaţi au spus că au o părere foarte bună, 31% una bună, 40% nici bună nici proastă, 5% proastă, iar 1,5% foarte proastă, iar 8,6% nu au ştiut sau nu au răspuns. Despre Casa Regală a României, 12,5% dintre români au o părere foarte bună, 28,5% o părere bună, 43,5% nici bună nici proastă, 5% proastă, iar 1,4% foarte proastă, în timp ce 9,1% nu au ştiut sau nu au răspuns.

Un procent de 41% dintre respondenţi cred că regele Mihai, la abdicare, nu a plecat „cu bogăţii” din ţară, însă 25% dintre ei cred contrariul, în timp ce 34% nu au o opinie formată asupra subiectului.

Întrebaţi de unde şi-au procurat informaţiile despre monarhie, 50,6% dintre români declară că majoritatea a ceea ce ştiu au aflat din şcoală şi din manualele şcolare, 13,7% de la persoane din familie, 11,8% din lecturi personale, 11% din ştiri – presă scrisă şi audio-vizuală, 7,6% din filme documentare, iar 5,2% nu ştiu sau nu răspund.

Pentru 38,1% dintre români „în ziua de astăzi nu sunt diferenţe mari în Europa între o republică şi o monarhie”, 35,8% nu sunt însă de acord cu această afirmaţie, în timp ce 26,1% nu ştiu sau nu răspund.

Un procent de 43,5% dintre români consideră că „monarhia are avantajul că regele nu depinde de partide şi astfel poate arbitra viaţa politică”, în timp ce 32,5% nu sunt de acord cu acest aspect, iar 24% nu şi-au exprimat opinia cu privire la această afirmaţie.

Specialiştii susţin, la unison, că românii s-au întors în număr mare cu faţa spre monarhie pentru că sunt dezamăgiţi de actuala clasa politică.

Politologul Stelian Tănase, fervent susţinător al Casei Regale, crede că monarhia este alternativa românilor la eşecul republicii. „Acest procent este rezultatul dezamăgirii oamenilor faţă de elitele politice din România. În ultimii 23 de ani, politicienii au fost departe de a onora promisiunile şi aşteptările oamenilor. Din 1948, românii au tot avut parte de republică, fie ea comunistă sau de tranziţie, iar eşecul i-a făcut pe oameni să se gândească la o alternativă. Românii se uită acum spre Regele Mihai, care nu i-a dezamăgit niciodată, ci, dimpotrivă, în toate apariţiile publice a adus un sentiment de demnitate şi onoare”, a declarat politologul pentru „Adevărul”.

Istoricul Adrian Cioroianu consideră că atitudinea de jucător îmbrăţişată de preşedinte Băsescu în ultimii ani a făcut ca monarhia să revină în topul încrederii românilor. „Cred că 27% este un procent credibil. Performanţele modeste ale instituţiei prezidenţiale au înclinat balanţa în favoarea monarhiei. Tinerii care cred în monarhie reprezintă un procent foarte mare, mai ales în comparaţie cu începutul anilor ’90”, opinează Cioroianu.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

„Poziţia copilului”, propunerea României la premiile Oscar

A furat 42.000 de euro de la bătrâna asistată