in

Suntem din nou „grânarul Europei”. Locul doi în UE la producţia de porumb

Vremea bună a ţinut cu producătorii agricoli. Datorită ploilor abundente, vor fi înregistrate producţii record de grâu şi porumb, România redevenind astfel, „grânarul Europei”. De exemplu, agricultorii români vor strânge în toamnă o recoltă de porumb de 11,3 milioane de tone, de două ori mai mare decât cea din 2012.

Dacă anul trecut am avut cea mai mică recoltă de grâu din ultimii 20 de ani, anul acesta producătorii trebuie să-şi pregătească hambarele.

Ploia din mai a fost mană cerească pentru toate culturile agricole. Productorii estimează recolte bogate. Prin urmare, şi preţurile cerealelor au scăzut la jumătate faţă de anul trecut.

În 2012, producătorii români n-au cules nici 2,2 tone de pe un hectar cultivat cu porumb. Iar la toamnă sunt siguri că vor aduna cel puţin zece tone.

Iar recolta de rapiţă este cea mai bogată din ultimii ani. Anul trecut abia am cules 150 de mii de tone.

Producţia bună scade şi preţul. Kilogramul de grâu se vinde astăzi la poarta silozului cu cel mult 70 de bani, la jumătate faţă de anul trecut.

A doua producţie de porumb în UE

Agricultorii români vor strânge în toamnă o recoltă de porumb de 11,3 milioane de tone, de două ori mai mare decât cea din 2012, după ce productivitatea a crescut cu 92,5%, la 4,14 tone/ha, şi a ajuns la vârful ultimilor şapte ani, arată datele dintr-un raport pe iulie al Comisiei Europene, dat recent publicităţii.

Recolta de porumb va fi astfel o „gură de oxigen” de 1,5 miliarde euro pentru economie care va aduce rulaje în ferme şi va relaxa în acelaşi timp costurile jucătorilor din zootehnie şi ale procesatorilor de carne.

România va reuşi astfel să ocupe al doilea loc în topul producătorilor de porumb din UE depăşind Ungaria (8,6 milioane de tone) şi Italia (8 milioane de tone). Fotoliul de lider va fi adjudecat în continuare de Franţa, cu o recoltă cu numai 25% mai mare decât cea locală.

Producem 1% din grâu la nivel global

Proiecţiile Ministerului Agriculturii (MADR) arată că în 2013 România va avea o recoltă totală de 7 milioane de tone, cu 40% peste nivelul de anul trecut, când productivitatea a fost trasă în jos de secetă şi de condiţiile meteo nefavorabile. La nivel global, recolta totală de grâu este stimată la 701 milioane de tone, în creştere cu 7% faţă de sezonul anterior. Astfel, cifrele arată că România revine în acest an pe harta marilor producători de grâu din lume, 1% procent din total fiind produs în ţară.

Însă, deşi aceasta este o veste bună, cei care au muncit pentru realizarea acestei producţii, fermierii, nu sunt foarte bucuroşi. Asta pentru că preţul grâului de panificaţie a ajuns sub 700 de lei/tonă, cel mai scăzut nivel în comparaţie cu perioada similară din ultimii trei ani precedenţi, după cum arată statistica oficială.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Clanul Barbă-neagră, caz european

Prefectul Veneției: “În Italia cerșetoria nu este o infracțiune, n-avem ce le face la români”