in

PSD Spania, strategie pentru intrarea în politica din Peninsula Iberică.

Conferința PSOE-PSD, care a avut loc sâmbătă, 16 noiembrie, în capitala spaniolă a favorizat pentru prima oară o dezbatere politică legată de implicarea și participarea social-democraților români în viața și activitatea politică din Spania, după cum arată miercuri un comunicat de presă transmis de biroul eurodeputatului Claudiu Ciprian Tănăsescu, președinte al PSD Diaspora, citat de Agerpres.

În prezența unor social-democrați din Spania, Marea Britanie și Romania, participanții la conferință au discutat și despre dubla cetățenie româno-spaniolă, importanța alegerilor europarlamentare din 25 mai 2014 și pregătirea și participarea social-democraților români pe listele PSOE la alegerile regionale care vor avea loc în mai 2015 în Spania. La discuții au participat și delegații din toate organizațiile PSD Spania: Madrid, Zaragoza, Valencia, Castellon de la Plana, Palma de Mallorca, Soria, Ulldecona, Alcala de Henares, Meco, Alcorcon sau Coslada, precum și invitați din mediul asociativ românesc și societatea civilă.

Delegații socialiști români au insistat asupra necesității acordului bilateral româno-spaniol privind dobândirea dublei cetățenii, precum și asupra efectelor lipsei de participare politică a societății civile. Ei au luat în dezbatere și chestiuni precum pericolul xenofobiei și al discriminării anumitor categorii de persoane, aflate în risc de excluziune socială, din cauza crizei declanșate în urmă cu 6 ani.

Conducerea PSD Spania a discutat ulterior, după încheierea lucrărilor conferinței, despre noi amendamente pentru funcționarea PSD Diaspora, și în special propunerea ca pe listele candidaților PSD Spania să poată ajunge și cetățeni spanioli, ca urmare a mai multor solicitări în acest sens. În acest moment nu se pot înscrie în PSD Spania decât cetățenii români rezidenți în țara iberică.

Proiectul politic asumat de către noua conducere a PSD Spania cuprinde 7 direcții de lucru: dobândirea dreptului la dublă cetățenie pentru românii din Spania, micșorarea taxelor consulare, consolidarea drepturilor sociale ale cetățenilor români din Spania (în sănătate sau educație, de exemplu), eliminarea definitivă a moratoriului privind restricțiile de muncă pentru cetățenii români în Spania, precum și liberalizarea completă a pieței forței de muncă din Spania de la 1 ianuarie 2014, consolidarea relației cu PSOE Spania, înființarea de noi organizații PSD în Spania sau reactivarea celor fără activitate, și introducerea românilor socialiști din PSD pe listele de candidaturi pentru consilieri locali ai PSOE, în vederea alegerilor regionale din anul 2015.

În sfârșit, cu aceeași ocazie s-a decis și sprijinirea unor activități precum proiectul Fedrom /Federația asociațiilor românești din Spania, n.r./ pentru revenirea voluntară a românilor, un proiect privitor la combaterea violenței domestice, un altul referitor la combaterea exploatării sexuale și a traficului de copii și femei, sau proiectul TSD Spania pentru combaterea consumului de droguri.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Anne Marie Bontea, cea mai tânără campioană a României la echitație, a făcut un adevărat spectacol la Milano

Arezzo, beat cu farurile stinse, i-a bătut pe agenții de poliție