in

1 Decembrie la Bologna. Eugen Șerbănescu : “Uneori, între români sunt prea multe săbii pentru prea puţine teci.”

Duminică, 1 Decembrie, Consulatul General al României la Bologna împreună cu câteva asociații românești au organizat sărbătorirea Zilei Națională a României. Manifestarea a avut loc în sala cinematografului Castiglione din Bologna, în prezența autorităților italiene și române, reprezentanți ai bisericii ortodoxe și greco-catolice, ai unor asociații românești precum și a peste 150 de români sosiți din regiunile Emilia-Romagna, Toscana și Marche. La eveniment au mai fost prezenți diplomați din Republica Moldova și Franța.

Toți invitații la eveniment au fost primiți cu pâine, sare și un păhărel de palincă românească. Programul artistic a conținut dansuri și cântece populare românești, susținute de artiști români rezidenți în Italia și un grup de preoți ortodocși.

În discursul pe care l-a susținut în fața invitaților, Consulul General al României la Bologna, Eugen Șerbănescu, a făcut apel la unitate, participarea activă la activitățile sociale și la păstrarea identității românești.

“Sărbătorirea celei de-a 95-a aniversări a Marii Uniri trebuie să fie un prilej de reflecţie şi pentru contemporanii noştri şi un moment de inspiraţie pentru viitor, inclusiv pentru membrii comunităţilor românești din circumscripția consulară Bologna. Cred că diferitele asociaţii de români ar putea să comunice între ele mai bine şi mai mult. Sunt uneori, aici, în Italia, între români, prea multe săbii pentru prea puţine teci.


Principiile şi cauzele comune ar trebui să prevaleze asupra unor resentimente personale. Românii de succes ar trebui să-și facă semnalată prezența cu mai mult curaj, atât în societatea italiană cît și în interiorul comunităților, unde sunt chemați să devină adevărate repere morale și existențiale. Imaginea românilor trebuie să capete o altă dominantă – aceea a trăsăturilor esențiale, dintotdeauna, ale neamului noastru, de vocație și etică a muncii, de bogăție sufletească, de generozitate și bucurie întru bună conviețuire cu toată lumea.

Trebuie să conlucrăm în așa fel încât sintagma ”comunitate română” să nu rămână doar o noțiune abstractă, ci să capete un conținut –acel ansamblu de rezonanțe spirituale, culturale, de limbă, de tradiții, de conștiință națională care ne configurează identitatea. Și acest conținut putem să-l construim și să-l îmbogățim atât împreună cât și fiecare în parte pentru că prosperitatea și succesul individual întăresc statul român și națiunea română, oriunde s-ar afla membrii ei, inclusiv la Florența, la Prato, la Arezzo, la Pisa, la Grosseto, la Siena, la Bologna, la Modena, la Parma, la Ravenna, la Rimini, la Forli, la Imola sau la Ancona.”

La sfârșitul manifestării toți cei prezenți au fost invitați să servească bucate tradiționale românești, din care nu au lipsit sarmalele, dulciurile și preparate din carne.

Andi Rădiu

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

La mulţi ani, România! De ziua ta eu îţi doresc o oglindă.

Villafranca di Verona, Prato (Toscana) și Marsciano(Perugia), iată cum au sărbătorit românii de Ziua Națională