in

Patron de pompe funebre la Milano: ”Atenţie la mafia morţilor, păcălește familiile îndoliate!”

Există mafia morţilor. Formată din persoane care urmăresc să câștige de pe urma nenorocilor altora. În caz de accident, păcălesc familia în doliu şi obţin procuri prin care sunt împuterniciţi să obţină despăgubiri. Uneori, pentru a fi mai convingători, emisarii mafiei morţilor se dau „reprezentanţi ai ambasadei”!

Românii din Italia trebuie să ştie că nicio instituţie, nici ambasada, nici consulatele, nu oferă ajutor din proprie iniţiativă, fără ca acesta să fie solicitat, în cazul în care cineva apropiat le moare în această ţară. Dacă sunt contactaţi şi li se promite ajutor în schimbul unor semnături, să fie foarte atenţi şi să se informeze exact ce firmă reprezintă aceste persoane şi ce interes au.

Avertizarea vine din partea unui român, Munzer Hamdan (foto), de mult timp operativ între România şi Italia în domeniul pompelor funebre şi care de curând a deschis la Milano prima agenţie de profil. Are 38 ani. E originar din Rădăuţi. A studiat inginerie electrotehnică în România. Activează în domeniul pompelor funebre de 12 ani.

Munzer Hamdan: „Atenţie la mafia morţilor!”

Pentru că se simte criza şi în acest domeniu, Munzer Hamdan s-a adaptat şi a decis să diversifice oferta. Cel mai ieftin e sicriul de brad, gol, costă 250 euro, completat conform regulamentelor europene, cu sicriul intern de zinc care costă 200 euro. Acest tip de sicriu este cel mai cerut.

„Oamenii care ni se adresează nu sunt foarte mult interesaţi de materialul din care este făcut sicriul, având în vedere criza, tot ceea ce cer este un preţ bun, totul trebuie să fie cât mai ieftin. Avem şi sicrie de larice, costă cam 800 euro şi de stejar sculptat, la 1200 euro, la care evident se adaugă costul sicriului de zinc, însă acestea sunt foarte rar cerute. Ceea ce se cere e să fie cât mai ieftin, nu ne întreabă din ce e făcut”, ne-a declarat Munzer Hamdan.

Munzer Hamdan, cine se poate ocupa de o repatriere?

«Nu oricine poate face repatrierea unui cadavru din Italia. Sunt condiţii care trebuie respectate în orice caz. Sicriul trebuie să fie gros de minim 3 cm, fundul trebuie să fie dintr-un panou unic, nu din scânduri alăturate, şi totul trebuie prins cu 24 şuruburi.

În interior trebuie să existe sicriul de zinc prevăzut cu o supapă pentru depurarea aerului din interior, să fie prevăzut cu o tăbliţă pe care să stea scris numele, prenumele şi data decesului.

Poliţia sanitară trebuie şă îşi dea acordul scris pentru repatrierea fiecărui cadavru. Paşaportul mortuar este eliberat de Primărie, care îl face în baza acordului dat de ASL. »

Cine sunt clienţii dvs.?

«De obicei soţul, soţia, sau rudele din Italia ale decedatului. Alteori suntem contactaţi de rudele din România care au fost contactate de autorităţi de la care au aflat de moartea unui apropiat în Italia.

Am avut cazuri în care de înmormântare s-au ocupat colegii de muncă italieni, care au făcut chetă, au strâns bani pentru a plăti cele necesare. Transportăm frecvent tineri, care au murit la 35-40 ani de infarct, tumori, sau în accidente de muncă.»

Ce probleme întâlniţi cel mai des?

«În activitatea noastră problemele vin des nu din partea autorităţilor, ci din partea clienţilor, când rudele nu se pun de acord între ele, familia defunctului nu înţelege că există anumite etape de traversat, şi nu pot avea corpul celui drag acasă în România, la 1.500 km, de azi pe mâine.»

„În fiecare săptămână pleacă spre România o maşină din Italia cu patru decedaţi”

Cum v-aţi adaptat crizei?

«Şi în sectorul nostru se simte criza. Omul nu îşi mai permite să aleagă produse de maximă calitate, se adaptează din punct de vedere economic. Dacă o repatriere costa 3.500 euro în 2005, acum preţurile sunt cam la 2.400 – 2.500 euro. Pentru a răspunde cerinţelor clienţilor, am decis să organizăm trasporturi multiple, în fiecare săptămână pleacă spre România o maşină din Italia cu patru decedaţi. »

De ce un posibil client v-ar alege pe dvs. şi nu o altă firmă, italiană de exemplu?

«Pentru că suntem serioşi, precişi, punctuali, respectăm durerea din sufletul persoanei îndoliate, facem cele mai mici preţuri posibile, deşi avem concurenţă şi de la firme din România care comunică preţuri mult sub nivelul pieţei, dar nu specifică exact ce include acel preţ. Suntem prima societate care are o agenţie, un sediu legal în Italia.»

Credeţi că există o mafie a morţilor în Italia? Se spune că sunt români care se ocupa numai cu asta, în legătură strânsă cu avocaţi, pentru a obţine despăgubiri.

«Am auzit, am citit, se ştie că există, dar contact direct nu am avut. Cel mai bun sfat pe care îl pot da oamenilor este să verifice orice informaţie în cazul în care sunt contactaţi de cineva în acest sens.

În urmă cu puţin timp am făcut o repatriere şi ulterior am fost sunat de familie, care mi-a spus că a fost contactată de cineva care s-a recomandat a fi de la ambasadă şi care întreba dacă nu vrea un ajutor. Ambasada nu ajută în niciun fel dacă nu e solicitată, cu atât mai mult cu cât aici în Italia exista soţia care a organizat repatrierea.

Ambasada intervine cand autorităţile italiene îi cer ajutorul pentru a găsi rudele în ţară. Oamenii nu trebuie să aibă încredere oarbă în oricine vine din proprie iniţiativă să îi ofere servicii funebre.»

Georgiana Baciu

Pompe funebre
Munzer Hamdan
Corso Genova, 25, Milano
telefon 02 4950 0327


Citește și:

Corpul unei românce, abandonat la morgă în Calabria. „Carmen şi-a căutat norocul unde nu există speranţă nici măcar pentru italieni”
”Acordați ajutorul de urgență”, soluții legislative pentru repatrierea românilor morți în străinătate
Un grup de ”parlamentari inimoși” au găsit soluția repatrierii românilor decedați
Morți în Italia, Mihaela Titoc: «Avem soluții»

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

Serial GR 9/ Vieţi de ”badante” în Italia: ”Am stat la un italian de 70 ani, avea un harem cu românce”

Mădălina Ghenea, apariție răvășitoare la Cannes, într-o rochie transparentă!