in

România, în războiul din Libia. Băsescu: Vom trimite o fregată cu 207 de militari

CSAT a decis implicarea României în aplicarea directivei NATO pentru impunerea embargoului împotriva Libiei, a anunţat şeful statului la finalul şedinţei de marţi, a CSAT. Participarea României vizează strict impunera embargoului cu privire la vânzarea de armament.


La solicitarea NATO, România va trimite în Marea Mediterană fregata Regele Ferdinand cu 205 militari de la bord şi doi ofiţeri de stat major. Misiunea fregatei va fi de patrulare, iar implicarea României va fi strict pentru aplicarea embargoului de vânzare de armament Libiei.

„CSAT a decis implicarea României în impunerea condiţiilor de respectare a embargoului cu Fregata Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major din forţele navale. Asta înseamnă că România va participa cu 205 militari la bordul Fregatei Regele Ferdinand şi cu doi ofiţeri de stat major, în total 207 militari, ofiţeri şi subofiţieri. În cel mai scurt timp, Guvernul trebuie să aloce resursa financiară necesară”, a anunţat Traian Băsescu. Implicarea militară a României va costa 4,5 milioane de euro, urmând ca banii să fie alocaţi de către guvern la următoarea şedinţă, astfel încât fragata să fie gata de plecare în 30 de zile.

Conform lui Băsescu, fragata va patrula în Marea Mediterană şi va avea grijă ca Libia să nu primească armament. „Va avea misiunea de a bloca orice navă suspectă că ar transporta armament către Libia. O navă militară poate face uşor acest lucru faţă de o navă comercială: o somează şi, dacă nu, trage”, a explicat Băsescu.

NATO a decis să lanseze operaţiunile pentru impunerea unui embargo asupra armelor împotriva Libiei. Statele Alianţei nu au ajuns la un acord pentru ca NATO să preia controlul asupra operaţiunilor de impunere a zonei de interdicţie aeriană.

Într-un interviu la TVR, şeful statului spunea anterior că România aşteaptă decizia NATO înainte de a decide implicarea României. Traian Băsescu declara atunci că în funcţie de solicitările NATO, va convoca CSAT pentru decide cu ce participă România.

Fregata „Regele Ferdinand”

Alături de fregata F-222 „Regina Maria”, fregata F-221 „Regele Ferdinand” este cea mai puternică navă de luptă a României. Fregata este de fabricaţie britanică, anul 1984 şi a fost utilizată iniţial de Royal Navy. Fregata a intrat în serviciul Forţelor Navale ale României în iulie 2005. Fregata a participat la mai multe operaţiuni ale NATO, printre care Operaţiunea „Active Endeavour” în scopul descurajării acţiunilor teroriste.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Ce vor românii de la asociaţii: „Avem nevoie de informaţie legislativă în primul rând”

Răniţi pe şantiere