in

Măcel în numele lui Allah: atentat la Paris, 10 jurnalişti şi doi poliţişti ucişi. Iohannis: „Act terorist crud şi laş”

Cinci minute de teroare au şocat întreaga lume. 10 jurnalişti şi doi poliţişti au fost ucişi la Paris de terorişti înarmaţi.

Atacul a avut loc miercuri dimineaţă la redacţia revistei satirice Charlie Hebdo. 10 dintre victime sunt jurnalişti, între care şi directorul revistei, Stephane Charbonnier, caricaturist cunoscut cu numele de Charb. În atentat au fost ucişi alţi trei caricaturişti celebri, Cabu, Tignous şi Georges Wolinski.


Cei patru caricaturişti ucişi: Cabu, Wolinski, Tignous şi Charb

Bilanţul este provizoriu, mai multe persoane sunt rănite, câteva fiind în stare foarte gravă.

Trei persoane înarmate, cu feţele acoperite cu cagule, au pătruns în redacţia revistei şi au început să tragă cu automate Kalaşnikov.

Potrivit martorilor, atacatorii au strigat „Allah u Akbar” (Allah e mare!) şi „Îl răzbunăm pe Profetul Mahomed „. Atacatorii vorbeau perfect franceza şi au afirmat că fac parte din Al Qaeda.

Atentatul a fost bine pregătit: atentatorii ştiau că miercurea redacţia este plină, pentru şedinţa săptămânală de redacţie.

După atac, teroriştii au reuşit să fugă într-o maşină furată, către nord-estul Parisului, unde au abandonat-o şi au furat o a doua maşină.

Franţa este în stare de şoc. La faţa locului a sosit imediat preşedintele Franţei, Francois Hollande.

Revista „Charlie Hebdo” este de câţiva ani ţinta fundamentaliştilor musulmani, după ce în 2006 a republicat cele 12 caricaturi despre Mahomed deja publicate de ziarul danez Jyllands-Posten, atrăgând mânia islamiştilor. Atunci tirajul revistei a sărit de la 140.000 la 400.000 de exemplare. Cu un sfert de oră înainte de atentat, pe contul twitter al publicaţiei a fost publicată o caricatură cu liderul Statului Islamic, Abu Bakra al-Baghdadi.

Pe Facebook a a fost lansată o campanie, numită „Je Suis Charlie, de solidarizare cu victimele atacului şi de susţinere a libertăţii de exprimare.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat: „Atacarea redacţiei săptămânalului francez Charlie Hebdo reprezintă un act terorist crud şi laş. Îmi exprim compasiunea pentru familiile victimelor precum şi solidaritatea faţă de naţiunea franceză atât de lovită astăzi”.

Premierul Victor Ponta a transmis un mesaj de condoleanțe:”Sunt profund șocat de informația privind atentatul din Paris. Transmitem condoleanțe familiilor victimelor și poporului francez”, a scris Ponta pe Twitter.

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat: „Îmi exprim şocul şi profunda indignare faţă de atacul terorist fără precedent care a avut loc astăzi la sediul publicaţiei Charlie Hebdo din Paris. Acest act de o gravitate extremă împotriva reprezentanţilor presei reprezintă un atac la însăşi esenţa democraţiei şi a valorilor şi libertăţilor fundamentale. Condamnăm în cei mai categorici termeni acest act terorist, care reprezintă un atac de o laşitate revoltătoare la adresa presei şi a lumii civilizate.România va continua, alături de partenerii europeni, să sprijine lupta împotriva terorismului sub toate formele sale de manifestare. Gândurile noastre se îndreaptă către familiile victimelor. Suntem alături de întregul popor francez prieten, greu încercat în aceste momente tragice.“

Este cel mai grav atentat din Franţa din 1961, de pe timpul războiului cu Algeria, când explozia unei bombe a provocat 28 morţi în trenul Strasbourg – Paris.

S.C.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Participantă la Masterchef România a deschis o patiserie americană la Padova

Accident pe A14, Cristina Diana avea doar 19 ani