in

Votul prin corespondenţă, mărul discordiei la conferinţa DRP de la Torino

Votul prin corespondenţă a devenit un “măr al discordiei” la aproape fiecare discutie institutionala privind diaspora. Conferinţa organizată de DRP la Torino, la mijlocul lunii aprilie, a devenit o adevărată tribună politică, în momentul în care deputatul PSD Cristian Rizea, sosit inopinat, a criticat dur proiectul votului prin poştă propus de PDL.

Riscul politizării

Secretarul de stat pentru românii de pretutindeni, Eugen Tomac (PDL) a vrut să clarifice de la început că acţiunile DRP-ului nu sunt "politizate" niciodată Şi că s-a urmărit tot timpul interesul românilor din Diaspora.

Asta după ce la începutul lui aprilie, preşedintele PSD Diaspora, Cristian Rizea, îl acuzase că la Castellon a fost organizată o conferinţă "portocalie" pe bani publici, singurul invitat de acolo fiind deputatul William Brînză. Rizea i-a cerut demisia lui Tomac, pentru că ar face propagandă electorală pe bani publici Şi "nu mai reprezintă demult interesele tuturor românilor din străinătate, ci doar ale românilor de culoare portocalie."

La momentul discuţiei despre votul prin corespondenţă, au izbucnit polemicile. După ce proiectul a fost prezentat de Roxana Tâlvan Sima de la MAE, primul care a reacţionat a fost Cristian Igescu, de la Diaspora Aliat-Crestină din Torino. Igescu a spus că temerile legate de fraudă sunt întemeiate, dar că votul prin corespondenţă este doar "o alternativă": "Cine se teme că-i va fi fraudat votul prin corespondenţă poate să recurgă la metoda clasică de vot".

Senatorul Badea (foto 2) a luat apărarea proiectului: "Ideea legii votului prin corespondenţă este să apere principiul dreptului la vot al românilor, indiferent unde sunt", a spus Badea. Senatorul le-a transmis românilor Şi că ar trebui să se implice activ în viaţa politică a Italiei, încurajându-i să candideze în oraŞele de reŞedinţă, să fie apropiaţi de reprezentanţele diplomatice Şi de biserica românilor, să fie uniţi Şi să-Şi păstreze identitatea Şi să fie într-o permanentă comunicare cu cei care îi reprezintă în instituţiile statului român.

Riscul fraudării

Deputatul Rizea a numit în schimb proiectul "inoportun", pentru că fără o evidenţă a românilor din Diaspora, "posibilitatea de fraudă este foarte mare, iar PDL poate frauda între 500 mii Şi 2 milioane de voturi". "Am explicat poziţia partidului cu privire la acest proiect Şi am spus că PDL pregăteŞte cea mai mare fraudă electorală postdecembristă", a spus Rizea.

Deputatul PSD a distribuit în sală un studiu realizat de sociologul Mirel Palada, directorul executiv CCSB, care ar demonstra cum PDL ar putea recupera chiar întregul decalaj de voturi pierdute în faţa USL din cauza guvernării, prin introducerea votului prin corespondenţă.

Seful PSD Diaspora (foto 3) a fost contestat vehement de Mariana Iacob, presedintele asociaţiei Dacia din Torino, la care Rizea a întrebat-o dacă a luat cumva fonduri de la DRP: "Am văzut-o atât de vehementă Şi am întrebat-o dacă are vreun interes personal să apere PDL. Cer în continuare demisia secretarului de stat Eugen Tomac Şi îl voi interpela în Parlament, cu privire la proiectele finanţate de DRP de la începutul mandatului său. Vreau să ne prezinte lista cu toate asociaţiile din străinătate care au primit finanţări de la Guvernul României", ne-a declarat Rizea.

Într-un comunicat de presă emis după conferinţa de la Torino, Rizea a afirmat că "domnul Eugen Tomac, Şeful DRP, persevereaza în eroare, invitând doar parlamentari PDL la aceste dezbateri de interes naţional, dezinformand astfel românii din diaspora". În comunicat repetă faptul că prin proiectul votului prin corespondenţă "nu se încearcă altceva decât fraudarea alegerilor din 2012."

La conferinţa DRP de la Torino au fost dezbătute teme legate de importanţa votului prin corespondenţă, parteneriatul comunităţilor româneŞti cu autorităţile publice, rolul mass-media în promovarea imaginii statului de provenienţă, accesul pe piaţa muncii a lucrătorilor români, programele educaţionale stabilite între statul italian Şi cel român.

Evenimentul, al treilea de acest fel, după cele organizate în Spania, la Castellon şi Plana (Valencia), s-a adresat asociaţiilor româneŞti din regiunea Piemont Şi Lombardia Şi a fost organizat la Consulatul din Torino.

La conferinţă au fost prezente oficialităţi române si italiene: Şeful DRP, secretarul de stat Eugen Tomac, senatorul PDL Viorel Badea (în sală se afla Şi Dumitru Ilinca, Şeful PDL Italia – aripa Badea), Deputatul PSD Cristian Rizea, Şeful  Autorităţii Naţionale pentru Sport Şi Tineret, campioana Doina Melinte, consulii Alexandru Buje, Torino, Şi Tiberiu Dinu de la Milano, iar din partea italiană, doi consilieri ai primăriei din Torino, Ilda Curti Şi Andrea Tronzano.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii continuă să emigreze în masă

VIDEO/ Românul „Matrix Man” care a bătut recordul de vizualizări pe Youtube