in

Se întâmplă în România: un copil de 8 ani, internat cu o afecţiune banală, a fost lăsat de medici să moară

Andrei Bogdan Turcu, în vârstă de nici 8 ani, a murit sâmbătă la Spitalul Municipal Curtea de Argeş. Copilul fusese internat în urmă cu o zi, când a ajuns la Camera de Primiri Urgenţe cu stări de vomă. Medicii l-au consultat şi diagnosticat cu enterocolită acută, după care au decis internarea lui la secţia de pediatrie, instituindu-i tratament cu antibiotic, fără să-i facă analize, pe motiv că laboratorul funcţionează numai câteva ore dimineaţa. Când starea copilului s-a agravat, mama băiatului a cerut ca fiul său să fie transferat la Spitalul Judeţean de la Piteşti sau trimis la o unitate spitalicească din Capitală. Medicii au refuzat transferul, iar copilul a murit în braţele mamei, implorând-o, cu ultimele sale puteri, să-l ajute.

La demararea anchetei Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Sanda Cernat a afirmat că a pus diagnosticul în baza examenului clinic şi a explicat că, dacă ar fi existat indicii că starea copilului este gravă, ar fi decis imediat transferul la o altă unitate medicală. Numai că, din punctul său de vedere, aceste indicii n-ar fi existat. Familia lui Andrei a depus plângere penală la Parchet împotriva cadrelor medicale pe care le acuză de omor din culpă şi neglijenţă în serviciu. Între timp,rezultatele autopsiei au făcut lumină în acest caz: copilul, greşit diagnosticat cu enterocolită acută, suferea de o puternică infecţie la plămâni şi inimă, iar o simplă radiografie, de care însă n-a avut parte, ar fi putut face diferenţa între viaţă şi moarte.

Măsuri scandaloase

DSP Argeş a făcut publice primele rezultate ale anchetei desfăşurate la Spitalul Municipal Curtea de Argeş în urma căreia unitatea a fost amendată cu 10.000 de lei. Concluziile anchetei arată că medicii Sanda Cernat şi Tomiţă Perju au greşit când au refuzat transferul copilului.

„Era vorba despre o boală infecţioasă, iar pacientul trebuia transferat la un spital de specialitate. Spitalul Municipal Curtea de Argeş a fost sancţionat pentru încălcarea prevederilor legale cu privire la managementul de caz şi nerespectarea măsurilor cu privire la transferul pacienţilor cu boli infecţioase către unităţi de specialitate, iar cei doi medici pediatri care au acordat asistenţă medicală şi au urmărit evoluţia pacientului sunt suspendaţi pe toată perioada cercetărilor. Ancheta noastră continuă, însă, în paralel a început şi o anchetă a Colegiului Medicilor Argeş, singurul care poate decide dacă cei doi vor fi sancţionaţi sau nu”, a declarat, pentru Adevărul, Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş.

Revoltă în faţa spitalului

Cu fotografia lui Andrei în mâini, peste 100 de persoane au protestat pe 22 aprilie în faţa Spitalului Municipal Curtea de Arges faţă de deficienţele sistemului santitar şi medicii care nu şi-au făcut datoria în cazul copilului de 8 ani: „Copilul a murit cu zile. I s-a pus un diagnostic total greşit, dar în afară de asta, a fost omorât de ignoranţa, indiferenţa cu care a fost tratat şi nepăsarea faţă de semeni. A fost omorât de incompetenţă, de un sistem bolnav şi putred, de nepăsare”, a scris Corneliu Ion Turcu, unchiul copilului pe pagina de iniţiere a marşului organizat în faţa Spitalului Curtea de Argeş.

Manifestanţii au aprins lumânări şi au a împânzit zona Spitalului Municipal Curtea de Argeş cu fotografia copilului care a murit din neglijenţa medicilor.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Accident mortal în pădurile din Pratomagno. Muncitor român ucis de un copac

„F… mormântul ei să-i f…”, cum se poartă o „badante” româncă din Calabria cu bătrâna asistată