in

5 milioane de străini în Italia, românii sunt cei mai mulți

În ianuarie 2015 numărul rezidenților din Italia a fost de circa 61 de milioane, dintre care 5 milioane (8,3%) străini (românii, albanezii, marocanii și chinezii sunt comunitățile cele mai răspândite). Aceste date au fost publicate de Istat în raportul anual 2015. Străinii sunt ”o resursă pentru țara noastră, care îmbătrânește și este puțin fecundă – subliniază președintele Istat, Giorgio Alleva – și sunt gata să efectueze munci acolo unde oferta italiană este scăzută”.

Mai mult de jumătate dintre străini se simte bine în Italia și peste o treime foarte bine. Este ceea ce reiese din Raportul anual 2015 al Istat. Comunitatea care se simte cel mai bine este cea a filipinezilor, în măsură ușor mai mică cea a ucrainenilor și românilor, în timp ce chinezii sunt cei care declară că se simt cel mai rău în Italia.

Peste 60% dintre străini susțin că vorbesc și înțeleg italiana foarte bine, dar că au dificultăți la scris și citit (58,4% și 49,8%). 60% dintre străini vorbesc în italiană cu amicii și 38,5% cu familia.

Peste opt cetățeni străini din zece au în propria rețea de relații sociale persoane cărora li se pot adresa în Italia. Teritoriile din Centru-Nord, și în special orașele, sunt contextele în care străinii se pot baza pe o solidă rețea socială de referință (87,1%). 61,9% au o rețea formată numai din conaționali (în special rude), 15,5% numai din italieni, 20% au o rețea mixtă.

Străinii care trăiesc în Italia de mai mult timp și cei care nu au dificultăți cu limba italiană au o mai mare înclinație să dezvolte relații personale cu italienii: o situație de avantaj – relevă Istat – se observă și pentru femeile străine, probabil legată de faptul că au mai multe ocazii să frecventeze persoane italiene și deseori sunt implicate în forme de socializare în afara familiei.

În rândul copiilor străini (6-13 ani), printre care este puternică prezența de generații secunde, mulți au amici atât italieni cât și străini (83%); circa unul din zece are numai amici italieni, în timp ce 2,6% au numai amici conaționali. În plus, 69,1% dintre copii străini au cel mai bun amic de naționalitate italiană: această preferință este similară în toate zonele din Italia. (AGI)

În 2013 au fost celebrate peste 26.000 de căsătorii cu cel puțin unul dintre soți străin (13% din total față de 4,8% în 1995).

Un născut din 5 are cel puțin un părinte străin.

Numărul elevilor străini este de peste 800.000, echivalentul a 9% din populația școlară. Crește cu circa 12% prezența de elevi străini născuți în Italia, care acum depășesc numărul fiilor de imigranți sosiți în Italia după naștere.

Vești bune pentru Italia, Istat: recesiunea s-a încheiat, rata de șomaj va coborî

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Oristano, bătrânul și-a bătut la sânge îngrijitoarea

Federico Faverio, un italian îndrăgostit de România: “Teza mea de licență despre Dacia”