in

Știrea care divide și indignează Italia: un român riscă 10 ani de închisoare pentru câteva conuri de pin

Riscă 10 ani de închisoare pentru că a desprins 22 de conuri de ramurile unui pin. Faptele datează din septembrie 2012. Cazul judiciar este relatat de ediția romană a ziarului Corriere della Sera.

Într-o perioadă în care pentru cetățeni dreptatea și certitudinea pedepsei reprezintă nevoi aproape primare, există un caz judiciar care stârnește discuții și nu puține.

Este cel povestit de Giulio De Santis în paginile ziarului Corriere della Sera și care îl are ca protagonist pe Dorel Băncilă, de 57 de ani, român, care riscă o pedeapsă între trei și zece ani de închisoare pentru că a desprins 22 de conuri de pe arborii unui parc de pe via Libero Leonardi, în cartierul roman Torre Maura.

Faptul datează din dimineața zilei de 29 septmbrie 2012 când românul și-a întins mâinile pentru a culege de pe ramurile unui pin conurile cele mai proeminente. În parc arborii sunt plantați de puțin timp și astfel luarea unui con nu necesită niciun efort. Câteva conuri cu siguranță sunt încă pe ramurile pinului, altele este probabil să fie căzute pe jos. Cu toate acestea bărbatul se oprește numai când sosesc doi agenți municipali, interveniți la fața locului după denunțul unui trecător.

Agenții identifică mai întâi bărbatul și apoi pun sub sechestru cele 22 de conuri. Acum riscă 10 ani pentru furt agravat.

Știrea, relatată și de câteva emisiuni de știri, divide și indignează. Mulți subliniază că pedeapsa este disproporționată față de infracțiunea comisă. Dar ce îl face pe Băncilă să riște o pedeapsă atât de dură?, scrie Giulio De Santis.

Situația procesuală a românului este complicată de două circumstanțe agravante configurate de procuror în acuzare. În principal procuratura consideră că inculpatul a folosit violența asupra pinului desprinzând conul.

În al doilea rând, furtul fructului arborelui a fost comis într-un loc considerat un spațiu de publică utilitate cum este parcul local. Rezultatul procesului este imprevizibil tocmai din cauza circumstanțelor agravante care l-ar împiedica pe magistrat să schimbe încadrarea juridică aplicând principiul prejudiciului de valoare neînsemnată.

De Santis menționează și cuvintele avocatului acuzatului, Francesco Caroleo Grimaldi: ”Aplicarea circumstanțelor agravante este exagerată având în vedere valoarea patrimonială scăzută a unui con”.

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A dispărut după ce furat 3000 de euro de la bătrânul asistat

Boala ”copy-paste” a ajuns și în organizațiile PSD din Diaspora. Primul caz, în Spania