in

Colaboratoare domestică în Italia, cât preaviz trebuie dat pentru concediere?

Sunt colaboratoare domestică, însă angajatorul meu mi-a dat de înţeles că vrea să mă concedieze. Cu cât timp înainte trebuie să-mi spună acest lucru? Ce drepturi am?

Particularitatea în raportul de muncă domestică este că fiind vorba de un raport bazat pe încredere nu este solicitată cerinţa cauzei juste sau a unui motiv justificat pentru legitima concediere a lucrătorului. Aceasta înseamnă că angajatorul de muncă domestică poate proceda la concediere fără obligaţie de motivare.

Cu toate acestea, trebuie să respecte termenele preavizului de concediere. În cazul în care acestea nu sunt respectate, este prevăzută plata unei indemnizaţii echivalentă cu retribuţia corespondentă perioadei de preaviz neacordate. În cadrul calculului acestei indemnizaţii sunt luate în considerare şi al treisprezecelea salariu, eventuala cazare şi masă, pe lângă superminime şi vechime.

Angajatorul va putea evalua oportunitatea de a pune să lucreze sau nu angajatul concediat pe timpul întregii perioade de preaviz. De asemenea, este posibil să i se pătească colaboratoarei întreaga sau parte a perioadei de preaviz dacă aceasta este de acord. Numai în cazurile de gravă neglijenţă sau absenţă, angajatorul va putea suspenda imediat raportul de muncă cu o concediere fără preaviz.

Termenele de preaviz au o durată variabilă în funcţie de vechimea raportului de muncă şi de orele săptămânale de lucru. În caz de concediere înainte de a 31-a zi succesivă concediului de maternitate, termenele descrise dedesubt sunt dublate.

– lucrătorii cu un orar mai mic sau de 25 de ore săptămânale, cu o vechime în serviciu de până la 2 ani, au drept la 8 zile calendaristice, în timp ce aceia care au o vechime mai mare de 2 ani au drept la 15 zile calendaristice.

– lucrătorii cu un orar mai mare de 25 de ore săptămânal, cu o vechime în serviciu de până la 2 ani, au drept la 15 zile calendaristice, în timp ce aceia care au o vechime mai mare de 2 ani au dreptul la 30 de zile calendaristice.

La cererea scrisă a lucrătorului, angajatorul este obligat să furnizeze o declaraţie scrisă care să ateste concedierea, şi în orice caz lucrătorului i se predă în mod obligatoriu o copie a comunicării de încetare a raportului de muncă făcută la Inps.

Av. Mascia Salvatore


Menajere, îngrijitoare și bone. Pot primi lichidarea (TFR) și în timp ce lucrează?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Patron român denunțat la Treviso, vindea maşini second hand cu kilometrajul măsluit

PSRO cere adoptarea de urgență a legii privind votul prin corespondență și triplarea numărului de parlamentari pentru Diaspora