in

Se întoarce roata: tot mai multe italience vor să lucreze ca îngrijitoare

Meseria de îngrijitoare nu mai este o ”aspirație de muncă” numai a femeilor străine. Acum și italiencele se arată dispuse să presteze asistență bătrânilor sau să desfășoare activități casnice.

În așa măsură încât, în numai un an, programul Sistem de conciliere integrat (Siconte) al Regiunii Friuli Venezia Giulia a înregistrat în provincia Udine, la fel ca în toată regiunea, o dublare a înscrișilor (în marea majoritate femei) de naționalitate italiană: de la 14,8% în 2013 au urcat la 30% în 2014. Procent superior celui al româncelor (26%) sau ucrainencelor (11%), scrie Il Messaggero Veneto.

Siconte, prin intermediul ghișeelor sale situate la sediile teritoriale ale centrelor de plasare a forței de muncă, se adresează persoanelor și familiilor în căutarea unui colaborator domestic cum sunt îngrijitoarele, menajerele, bonele sau a cuiva în stare să asiste infirmi.

«Ghișeele – subliniază coordonatorul operativ Anna Cragnolini – oferă în mod gratuit posibilitatea de a depista persoana cea mai potrivită propriilor nevoi, dar și asistență la toate procedurile legate de contractarea și gestionarea raportului de muncă».

Este activ și un serviciu de infopoint, care furnizează informații despre, de exemplu, cum să se efectueze înlocuiri, să se gestioneze concediile de boală sau odihnă, sau despre cum să se obțină contribuții financiare pentru angajări (și a unor membri ai familiei).

În 2014 la ghișeele de pe teritoriul provinciei s-au adresat 849 de familii (angajatori) pentru a primi un ajutor, în timp ce erau înscriși 1.899 de lucrători. Printre aceștia, cum spuneam, procentul cel mai ridicat (30%) este reprezentat de italieni, urmați de alte naționalități. Un fapt care poate fi conexat crizei.

«Sectorul îngrijirii persoanei – consideră Franco Colautti, secretar general al Cisl Alto Friuli – este unul în contratendință față de alte profiluri ocupaționale. Și creșterea numărului italiencelor atestă necesitatea multor conaționale de a se reinventa din punct de vedere profesional profitând de această oportunitate de muncă».

«Multe femei – explică Cragnolini – au ajuns în șomaj sau au fost disponibilizate și s-au înscris, dar acest lucru – ține să precizeze – nu înseamnă că nu sunt pregătite să asigure asistență bătrânilor sau să aibă grijă de un copil. Dacă înainte desfășurau o muncă complet diferită și nu au avut niciodată experiență în acest domeniu, nici în familie, în mod necesar mai întâi trebuie să se formeze».

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Votul prin corespondență, o cacealma în stil USL

Foggia, româncă de 18 ani, sechestrată și violată într-o casă abandonată