in

”Soţia ta e o maimuţă africană”. Refugiat ucis în bătaie la Fermo

Emmanuel Chidi Namdi, de 36 de ani, a fugit cu soţia sa de 24 de ani, Chineyery, de Boko Haram, găsind găzduire la seminarul din Fermo. Marţi 5 iulie, un ultraş italian s-a adresat femeii numind-o ”maimuţă”. Emmanuel şi-a apărat soţia şi a fost ucis în bătaie. Cazul a zguduit Italia.

Un nigerian de 36 de ani, Emmanuel Chidi Namdi, solicitant de azil, a fost agresat pe 5 iulie de un italian de 39 de ani din Fermo, Amedeo Mancini, ultraş al echipei de fotbal locale. Mergea pe via XX Settembre împreună cu soţia, Chineyery, de 24 de ani, în apropiere de seminarul arhiepiscopiei din Fermo unde cuplul era găzduit.

Potrivit unei prime reconstituiri a poliţiei, Namdi mergea cu iubita lui când doi localnici au început să o insulte: ”Soţia ta este o maimuţă africană”. Emmanuel a reacţionat, mişcare care a dezlănţuit violenţa. Nu este clar cine dintre Namdi şi Mancini a smuls un semn de circulaţie folosindu-l drept armă. Unicul lucru cert este că la finele încăierării, solicitantul de azil a căzut la pământ, apoi a fost ucis cu pumnii şi picioarele. Una dintre lovituri i-a cauzat o hemoragie cerebrală care l-a dus în comă ireversibilă. Şi femeia a fost bătută, suferind escoriaţii la braţe şi la un picior vindecabile în şapte zile.

După-amiaza medicii au decretat moartea cerebrală a lui Namdi. Chinyery a cerut donarea organelor, însă dorinţa sa nu a fost îndeplinită din cauza lipsei documentelor necesare.

Arestat pentru omor

Autorul bătăii era deja cunoscut forţelor de ordine pentru alte episoade de violenţă. A încercat să se apere explicând că a avut impresia că Emmanuel şi soţia sa furau o maşină. Pentru a evita furtul –a spus – a intervenit insultând nigerianul, care în acel moment ar fi reacţionat. El doar s-ar fi apărat şi acum e foarte îndurerat, a explicat avocatul său.

Agricultor cu pasiunea boxului, Amedeo Mancini are în spate o condamnare definitivă pentru încăierare agravată, antecedente penale pentru vătămare corporală şi trei ordine de interzicere a participări la manifestaţii sportive (DASPO) pentru infracţiuni comise pe stadion.

Acum ultraşul va trebui să răspundă pentru omor din culpă cu circumstanţa agravantă de ură rasială.

Italianul spune că vrea să-şi doneze toate bunurile lui Chinyery, văduva lui Emmanuel. Aceasta este dorinţa pe care şi-a exprimat-o Amedeo Mancini în faţa judecătorului pe timpul şedinţei de confirmare a arestării, potrivit avocatului său.

Amedeo Mancini «recunoaşte că are o responsabilitate morală, dar nu juridică» în moartea imigrantului nigerian, din acest motiv «pune la dispoziţie tot ceea ce are, o treime dintr-o casă rurală şi o bucată de teren lăsată de tată, la dispoziţia văduvei», a spus apărătorul ultraşului, în stare de arest pentru omor din culpă cu circumstanţa agravantă de rasism.

Chiar dacă iniţial se părea că agresiunea a fost comisă numai de Mancini, procuratura a reconstituit faptele în manieră diferită. Iată reconstituirea magistraţilor: Mancini îi insultă pe cei doi, Emmanuel reacţionează în apărarea lui Chinyery, probabil folosind un stâlp de la semnele de circulaţie. Apoi pleacă şi în acest punct este ajuns din urmă de Mancini care îl loveşte puternic cu pumnul între mandibulă şi buze. Nigerianul cade în spate, se loveşte cu capul de trotuar. Lovitură care l-ar fi ucis. De aici acuzaţia de omor din culpă.

Mancini, pe timpul interogatoriului de arest judiciar, a încercat să se apere, însă nu dezminte insultele, nici nu neagă că a lovit cu pumnul. «Da, i-am insultat pentru că erau de culoare – a spus Mancini – dar credeam că furau o maşină. Sunt fascist? Nu sunt politizat, sunt puţin de dreapta, puţin de stânga, însă fasciştii au făcut lucruri bune precum epurările. Nu voiam să-l ucid, însă el este cel care a sărit la mine cu amicul şi soţia sa. Eu doar am reacţionat».

Refugiaţi din Nigeria

Emmanuel Chidi Namdi şi Chinyery au sosit la seminarul episcopal din Fermo în septembrie anul trecut, fugiţi din Nigeria după atacul celor de la Boko Haram asupra unei biserici. În explozie au murit părinţii cuplului şi o fiică. După au plecat spre Europa. Femeia era însărcinată. Înainte de a debarca la Palermo, au traversat Libia, unde au fost agresaţi şi bătuţi de răufăcători de acolo. Pe timpul traversării, Chinyery a avortat.

Părintele Vinicio Albanesi, preşedinte al Comunità di Capodarco, acuză: «A fost o provocare gratuită şi la rece, consider că e vorba de acelaşi raid de bombe asupra bisericilor». Referire la cele patru dispozitive explozive plasate în lunile trecute în faţa unor edificii de cult din Fermo. Don Albanesi, preşedinte şi al Fundaţiei Caritas in Veritate care asistă imigranţii şi refugiaţii, se va constitui parte civilă. Premierul Matteo Renzi i-a telefonat părintelui Albanesi pentru a-şi exprima solidaritatea şi apropierea pentru moartea cetăţeanului nigerian.

Renzi: „Ură şi rasism”

Palatul Chigi reacţionează imediat. Uciderea refugiatului nigerian, Emmanuel Chidi Namdi, de 36 de ani, masacrat de un ultraş al echipei locale, este un fapt atât de ruşinos încât Renzi îi telefonează ministrului de Interne Angelino Alfano şi i cere să meargă la Fermo. «Statul trebuie să se facă auzit, guvernul trebuie să fie prezent». Trecuse de puţin timp ora opt, când premierul a scris pe Twitter: «Guvernul este astăzi la Fermo cu părintele Vinicio şi instituţiile locale în memoria lui #Emmanuel. Împotriva urii, rasismului şi violenţei».

Şi preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, în afară de condamnarea şi durerea pentru omuciderea barbară şi intoleranţa rasială, cere acţiuni concrete pentru ajutarea soţiei lui Emmanuel. «Acum este necesar să se acorde asistenţă văduvei», se citeşte în nota de la Quirinale.


Citește și:

Alessandria, româncă bătută și terorizată de soțul musulman pentru că nu purta vălul

Îşi câştiga pâinea cântând cu acordeonul: Petru Bârlădeanu, ucis din greşeală, în indiferenţa generală

”Nu poţi lucra cu vălul”, firmă italiană condamnată pentru discriminare

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Libertatea presei, la ușa ambasadei din Londra: ”Sunt unii (jurnaliști – n. red) care la întâlnirile cu mine nu vor mai fi invitați”

Momente memorabile: 40 de ani de la marea victorie a Nadie Comăneci la Jocurile Olimpice din Montreal