in

Protestul sindicatelor din construcții: «Ajunge cu morții pe șantiere» 12 români morți în ultimii cinci ani

În ultimii 5 ani la Roma și în Lazio 34 de lucrători în construcții și-au pierdut viața pe șantiere. Dintre aceștia, 21 erau muncitori italieni, 12 de naționalitate română și 1 de naționalitate albaneză. Pe 7 noiembrie, cu ocazia grevei naționale de o oră pe toate șantierele, constructorii de la Cgil, Cisl și Uil din Roma și Lazio, au ieșit în piazza Montecitorio pentru a spune gata măcelului silențios al morților albe și a cere intervenții țintite ale guvernului.

Se confirmă – au explicat sindicatele – contratendința potrivit căreia construcțiile, unul dintre sectoarele cele mai afectat de lunga recesiune, nu ar mai reprezenta un domeniu de elecție pentru forța de muncă străină, așa cum se întâmpla în schimb în deceniile precedente. Numărul accidentelor mortale în rândul celor peste 60 de ani, care din 2014 reprezintă 18% din totalul morților albe în construcții la Roma și Lazio, este în creștere vertiginoasă.

Lucrătorii s-au reunit încă de la primele ore ale zilei pe lângă șantiere, în prezența reprezentanților pentru siguranță teritoriali (RLST), mergând apoi la miting în piazza Montecitorio, unde în jurul orei 11.30 a fost pus în scenă un flash mob de sensibilizare privind accidentele de muncă. Circa treizeci de muncitori în salopete albe, neajutorați la pământ. Au intervenit secretarii generali ai federațiilor regionale de la Feneal Uil, Filca Cisl, Fillea Cgil.

Pancarte, sloganuri și steaguri în piață pentru a-și exprima dezaprobarea față de tăcerea vinovată a lumii politice, locală și națională, privind lunga dâră de sânge care marchează și traversează șantierele din Lazio și Roma unde, cu complicitatea crizei care alimentează munca la negru și neregulamentară, lucrările publice sunt cu totul blocate și puținele antreprize disponibile sunt atribuite cu reduceri care ajung până la 60%.

Piazza Montecitorio a fost transformată în dimineața de 7 noiembrie într-un memorial pentru victimele accidentelor de muncă. Mai exact sunt 34 de lucrători în construcții care și-au pierdut viața în ultimii 5 ani pe șantierele din Roma și Lazio. Mitingul a fost organizat de sindicatele de categorie Feneal Uil Roma, Filca Cisl Roma, Fillea Cgil Roma și Lazio, cu ocazia grevei naționale de o oră pe toate șantierele pentru ”a spune gata măcelului silențios al morților albe și a cere intervenții țintite ale guvernului. Într-o țară civilizată nu se poate muri din cauza muncii”.

CITEȘTE ȘI:

A căzut în gol de la 60 de metri. Român de 29 de ani mort la muncă într-un parc eolian din Germania

Moncalieri, muncitor român mort la muncă, a căzut de la 9 metri. Lasă în urmă soţia şi două fiice

Chioggia, a căzut de pe schelă de la 4 metri și a murit. Marian Ștefănoaia avea 48 de ani

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Bergamo, a căzut de la opt metri pe șantier, tânăr de 26 de ani în stare gravă

Arezzo, tir prăbușit de la 30 de metri în gol