in

Tenorul Bogdan Mihai, recital în Puglia

Tenorul Bogdan Mihai, aflat pentru prima dată pe o scenă din Italia, a deschis vineri, 15 iulie, Festivalul de muzică de la Martina Franca din regiunea Puglia – Festival della Valle D’Itria, cu drama în două acte: „Aureliano in Palmira” de Gioachino Rossini, operă rară în care românul deţine rolul rincipal.

„Sunt mândră că rolul principal este interpretat de un conaţional” (Antoneta Ghiţă)

«Totul a venit aşa, ca un vis. Eram la Londra, în luna martie, unde tocmai debutam într-un concert, iar directorul Festivalului de la Martina Franca m-a ascultat, iar la sfârşitul concertului mi-a spus „Tu eşti Aureliano in Palmira din ediţia din acest an a festivalului”», povesteşte cu entuziasm tenorul. Este pentru prima dată când are un rol într-o operă dramatică de Rossini. «Mi-a fost frică la început să abordez acest rol, dar se pare că este de bun augur», mărturiseşte tânărul tenor, entuziasmat că a colaborat şi cu doi mari dirijori: Umberto Zetta de la Pesaro, care s-a ocupat de partiturile artiştilor, şi maestrul Giacomo Sagripanti, cu care s-a realizat acest concert.

Pentru a-şi însuşi rolul lui Aureliano, Bogdan a avut la dispoziţie doar două luni, deoarece a fost ocupat cu alte spectacole la Stuttgart. «Noi învăţăm rolul, dar în momentul în care ajungem pe scenă lucrurile se schimbă şi din punct de vedere regizoral, şi muzical. Însă repetiţiile de aici ne-au pus pe roate», explică Bogdan. «Aşa că s-a întâmplat foarte repede totul şi sunt fericit, sunt onorat că mă aflu aici pe o scenă unde, după cum bine ştim, au cântat Polo Coni, Mariana Nicolesco», mai completează tânărul.

Bogdan Mihai şi-a început activitatea muzicală cu studiul viorii. În timp a descoperit că vocea îi permite să urmeaze drumul artei lirice şi a decis să studieze ca bariton la Universitatea de Muzică din Bucureşti, la clasa profesorului Nicolae Constantinescu, după care a obţinut în Italia bursa Nicolai Ghiaurov. Astfel a avut ocazia să frecventeze cursurile Centro Universale del Belcanto sub îndrumarea sopranei Mirella Freni, unde abordează o noua vocalitate, cea de tenor.

«Nu există jumătăţi de măsură în ceea ce mă priveşte. Sunt adeptul acelui dicton: totul sau nimic» mărturiseşte Bogdan, repetând că «este o mare onoare să fiu aici.»

Drama în două acte, cu Bogdan Mihai în rolul lui Aureliano, personajul principal, a fost jucată şi duminică, 17 iulie, în cadrul aceluiaşi festival, ajuns la cea de-a 37-a ediţie, care în acest an se desfăşoară în perioada 15 iulie – 2 august 2011. Până în septembrie, concertul va ieşi pe dvd şi va fi distribuit în 30 de ţări.

Români la Martina Franca

O emoţie foarte mare a fost pentru tenor faptul că a întâlnit nu numai printre spectatori, ci chiar în orchestra de la Martina Franca români stabiliţi de ani de zile în regiunea Puglia. «Avem români la Orchestra de la Martina Franca, români care fac parte din ansamblul acesta de 25 de ani şi care au acompaniat nume mari din scena internaţională», spune cu mândrie Bogdan.

«Sunt fericit. Eu pentru ei, ei pentru mine. Este aşa o legătură puternică. întotdeauna când am întâlnit români în teatrele în care am fost, am spus: Ce bine este să ne regăsim. Suntem o familie! O mică familie!», povesteşte cu emoţie tenorul.

«Am văzut întâmplător în distribuţie că este trecut numele unui român. Este pentru prima dată când am venit la operă, dar am făcut-o cu drag, deoarece sunt mândră că rolul principal este interpretat de un conaţional», mărturiseşte Antoneta Ghiţă, 45 de ani, asistentă medicală, originară din Baia Mare.

Femeia trăieşte la Brindisi, la aproximativ 60 de km distanţă de Martina Franca şi a văzut afişul festivalului şi odată cu el numele românului, întâmplător, pe stradă. Imediat s-a interesat cum poate cumpăra un bilet la spectacolul de duminică şi împreună cu soţul ei au urmărit concertul. «La final plângeam. Un băiat atât de tânăr cu o voce de aur, pe o scenă importantă din Italia. Cum să nu te emoţionezi ca român, ştiind că acel tânăr vine din ţara ta natală? Am vrut să mă duc să îi strâng mâna, dar plângeam şi îmi era teamă să nu par ridicolă», mărturiseşte Antoneta Ghiţă.

Festival la Pesaro

Bogdan Mihai se pregăteşte în prezent pentru „Rossini Opera Festival” din Pesaro, «unde mă aşteaptă un alt debut, în „Adelaide di Borgogna” şi voi interpreta rolul Adelberto, alături de un cast extraordinar. O să facem aşa cum ştim noi mai bine muzică împreună», promite tenorul.

Bogdan Mihai este primul tenor român care a interpretat în premieră absolută în România aria finală a Contelui Almaviva „Cessa di piu resistere” din „Il Barbiere di Siviglia” de Gioachino Rossini, atât pe scena Festivalului şi Concursului Internaţional de Canto Hariclea Darclee de la Brăila, cât şi la debutul său pe scena Operei Naţionale din Bucureşti. Pe tânăr îl aşteaptă alte roluri noi: Contele Almaviva în „Il Barbiere di Siviglia” de Rossini la Stuttgart Staatsoper, Deutsche Oper Berlin, Riga Opera House, Teatro Municipal Santiago de Chile şi Ernesto în „Don Pasquale” de Donizetti la Zurich Opera House si Cuivilles Theater Munich.

Cristiana Tudor

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Crina Ene, o studentă îndrăgostită de Marx şi Engels: „Stânga, singura soluţie”

Borghezio: ”Sunt de acord cu ideile lui Breivik”, Calderoli cere scuze Norvegiei