in

Un consilier de Lega Nord: „Imigranţi în cuptoare!”

Un consilier Lega Nord de la Albenga (provincia Savona), Mauro Aicardi, a postat pe Facebook un comentariu şocant: Imigranţii trebuie arşi în cuptoare. După prima reacţie a mişcării Futuro e Libertà, care i-a cerut demisia, leghistul s-a scuzat, însă procuratura din Savona a deschis un dosar pentru rasism.

Pe Facebook există grupuri de toate tipurile şi nu ne mirăm că există şi unul intitulat "Cazzate ad Albenga 2". Pe forum abundă comentariile şi discuţiile pe teme şi evenimente legate de localitatea Albenga din Liguria.

Imigranţii, “pleava”

Pe 4 ianuarie, unul dintre membri a semnalat un articol de cronică locală privind un cetăţean marocan jefuit în stradă de un conaţional. Pentru a înţelege tonul discuţiei, este de ajuns introducerea: "Pleavă bastardă, ce se va întâmpla când vor înceta să se ucidă între ei???".

Comentariul consilierului de la Lega Nord

Terifiant este comentariul postat de un alt membru al grupului, care scrie în mod lapidar: "Sunt necesare cuptoarele". Şi mai îngrijorător este că acest comentariu a fost făcut de pe profilul de Facebook al lui Mauro Aicardi, consilier local la Albenga, grupul Lega Nord, cu delegaţie pentru protecţia civilă.
Cazul a fost semnalat de mişcarea cetăţenească locală Futuro e Libertà (FLI), care a declarat, într-o notă: "Sperăm să fie vorba de o identitate furată", însă solicită şi "demisia imediată din funcţia de consilier local în cazul în care va rezulta că adevăratul autor al sordidei dorinţe rezultă a fi aşa cum este pe pagina de Facebook Mauro Aicardi, născut pe 15.01.1967".

Semnalat de FLI

Acel comentariu, amintesc militanţii de la Fli, nu este "numai o infamă şi deja în orice caz deosebit de gravă ofensă, suntem în faţa unei instigări la ură rasială, o infracţiune care se pedepseşte penal conform legii. Autoritatea de siguranţă publică cu ajutorul tuturor instrumentelor informatice şi tehnologice de care dispune va ajunge la adresa IP a terminalului real pentru a verifica cine este autorul".

Scuzele lui Aicardi

Între timp, comentariul "sunt necesare cuptoare" a fost şters şi leghistul Aicardi se scuză: "A fost vorba de o replică de prost gust, rod al exasperării mai mult decât al unei reflecţii serioase şi nu reprezintă în niciun fel opinia mea nici a partidului meu de apartenenţă, în mod absolut străin acestei chestiuni". Acestea sunt cuvintele de "scuze" ale lui Mauro Aicardi, consilierul leghist.

Comentariul de pe Facebook "pe care l-am îndepărtat deja – a explicat Aicardi – nu dorea să fie rasist, nici discriminatoriu, ci pur şi simplu un mod mai brusc şi provocator pentru a exprima neplăcerea încercată de mine şi de mulţi cetăţeni privind prezenţa în libertate a unor criminali, persoane cu antecedente şi clandestini, de orice origine şi rasă. Dacă cineva s-a simţit jignit îmi cer scuze şi repet că nu vroiam să fiu ofensiv".

Anchetă în curs

Însă "replica de prost gust" l-ar putea costa mult pe Mauro Aicardi. Pentru acel comentariu, "sunt necesare cuptoarele", procuratura din Savona a deschis o anchetă. Ipoteza de infracţiune din dosarul încredinţat procurorului Daniela Pischetola este de "instigare la ură rasială", pentru care legea prevede până la un an şi şase luni de detenţie sau amendă de până la 16.000 de euro.

Între timp, forţele politice ale opoziţiei, la fel o petiţie online, continuă să ceară demisia lui Aicardi de la consiliul local din Albenga. Majoritatea condusă de Lega Nord însă îi ţine partea. Primarul din Albenga, Rosy Guarnieri, îşi apără consilierul: "Este o persoană exuberantă şi originală, care prin temperamentul său spontan, poate simţindu-se ca între prieteni, exprimă concepte, în mod dorit provocatoare, a căror semnificaţie este întru totul diferită de cea percepută". Acum va trebui să vedem cum o va percepe Procuratura.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Nepoata marelui fotbalist Gicu Dobrin, manechin la Bologna

Protest în faţa ambasadei româneşti din Dublin în sprijinul demonstraţiilor paşnice din Bucureşti şi din ţară