in

Sidonia Grozavu, actriţa emigrantă: “Vreau să-mi aduc trupa în Italia”

A ajuns în Italia acum un an, "la spartul târgului", glumeşte. A făcut de toate, Sidonia Grozavu din Piatra Neamţ. O artistă emigrantă, s-ar putea spune. O întâlnesc la Roma, ne aşezăm la o cafea şi primul lucru pe care îl remarc este părul ei bogat, lung şi zămbetul ei larg, al unei persoane optimiste.

Sidonia este optimistă, chiar dacă de câteva luni a rămas fără un loc de muncă. Dar lipsa unei slujbe pare să nu o oprească să-şi facă planuri mari.  În ţară, era actriţă în prima trupă de teatru de amatori, înfiinţată de Draga Olteanu Matei. O trupă înfiinţată în 2007 "care făcea turnee prin ţară ca o echipă de profesionişti", pentru că "seriozitatea, talentul şi munca dau roade, mai devreme sau mai târziu".  

Dragostea pentru teatru  şi “Doamna Draga”

"De când mă simt actriţă? Dintotdeauna, îmi spune. De când eram mică intram în pielea personajelor".

Apoi, Sidonia a întâlnit-o pe Draga Olteanu Matei, "doamna Draga" cum îi spune Sidonia, "severă şi dură", o colaborare care a propulsat-o pe scenele din România.

«"Teatrul Vostru" s-a înfiinţat în anul 2007, pe la începutul lui noiembrie, iar eu am făcut parte chiar de la început din trupă. A fost un dialog pe care nu am să-l uit, cu doamna Draga, care mă întreaba: "Vrei să joci în trupa mea de teatru?" Eu: Mănânci, calule, ovaz?"»  

Israel şi Italia

Poveştile despre teatru se îmbină cu amintirile de imigrantă. La 20 de ani, Sidonia a plecat să-şi încerce norocul în Israel. Era tânără şi nu cunoştea limba "ivrit". A găsit un loc de baby sitter, la o familie de evrei.

Într-un an de zile, vorbea limba aproape ca un băştinaş. "Erau alte vremuri, eram tânără", spune Sidonia. Recunoaşte că, paradoxal, limba ivirit  i s-a părut chiar mai uşoară ca italiana. La un moment dat, lucrurile nu au mai mers în Israel, sau mai bine zis Sidonia voia o schimbare. Ea şi soţul ei s-au întors în România, "Ne-am căsătorit în Israel, apoi după câţiva ani de linişte, am hotărât să ne întoarcem. Mai degrabă eu l-am convins pe el să venim în ţară".

Când vine vorba de soţul ei, ochii i se luminează. "De Sfântul Valentin am sărbătorit 25 de ani de căsătorie, dar pe vremea aceea nu exista nicio sărbătoare a îndrăgostiţilor". Multe cupluri se despart, când unul sau ambii soţi pleacă în străinătate. Nu e şi cazul lor, străinătatea parcă i-a apropiat şi mai mult: "Nu am încercat şi nici nu-mi pot imagina viaţa fără soţul meu. Suntem împreună de când ne ştim".

Chiar şi acum, când se confruntă cu greutăţi, cuplul a devenit mai puternic: "Noroc şi de rudele noastre, că ne mai ajutăm unii pe alţii, toţi suntem aici, cu fraţi, părinţi, surori". Sidonia lucrează ca barmaniţă într-un local din Roma, "doar câteva ore pe săptămână", dar e convinsă că se vor descurca, atât ea, cât şi soţul. "Am fost în Israel, acum sunt în Italia. M-am descurcat peste tot, cred că şi în Siberia m-aş descurca!"

 Cu gândul la teatru

Pentru că a avut ceva timp liber în ultimul timp, gândul  i s-a dus la colegii din trupă, la Piatra Neamţ. "Mi-am zis, ce ar fi să-i aduc aici, în turneu. Cred că românilor le-ar prinde bine, să vină la o piesă de teatru".

Îşi aduce aminte de succesul pe care l-au avut în Israel, unde au mers în turneu. "Am umplut o sală, au venit români plecaţi de mult timp din ţară, am fost întâmpinaţi cu mare emoţie". Sidonia speră să găsească sprijin din partea autorităţilor locale, sau din partea asociaţiilor de români. "Noi, oriunde am fost, am fost primiţi foarte bine. Am urcat pe scene importante. Cred că bani pentru o piesă de teatru românească ar găsi românii de aici. Noi am fi dispuşi să venim, dacă am avea cheltuielile de drum şi cazarea asigurată."

Sidonia, colegii ei şi "Doamna Draga" ar aduce pe scenă două comedii româneşti: "Visul unei nopti de iarnă", de Tudor Muşatescu, unde Sidonia joacă rolul Elvirei, şi "Omul care a văzut moartea", de Victor Eftimiu, unde o interpretează  pe Raluca.

De care dintre cele două roluri se simte mai legată? "Sunt două interpretări total diferite. Amândouă mi-au plăcut, tocmai pentru că nu se aseamăna deloc. În unul sunt o divă, iar în celălalt mamă şi soţie".  

Teatrul-poveste

O întreb pe Sidonia dacă este convinsă de faptul că românii de aici ar veni la teatru: "Sunt convinsă că oamenilor le este dor de teatrul-poveste, cu decoruri şi costume adevărate. Le este dor, cred, de acel teatru unde pot râde din toată inima sau… pot plânge din toată inima. Am văzut la spectacolele noastre şi bărbaţi cu lacrimi în ochi!" Cel mai dificil public, mai spune Sidonia, sunt tinerii: "Dacă le pierzi atenţia, s-a dus tot spectacolul. Odată am avut câteva clase de liceeni. Ştiam că dacă începem să auzim un căscat, sau zgomote de picioare, am ratat. Din fericire, nu s-a întâmplat, a fost ca o probă adevărată". Sidonia îmi arată fotografii de pe scenă şi din culise, cu mari actori români, alături de ea: Florin Piersic, Dem Rădulescu, dar mai ales Draga Olteanu Matei.

Trupa Sidoniei a fost invitată în spectacole la televiziune, ba chiar "ultima emisiune a Mihaelei Rădulescu a fost înregistrată la noi, la Piatra Neamţ, împreună cu trupa". O viaţă de actor de care îi e dor, aici, în Peninsulă. Însă cel mai mult, îi e dor de "Doamna Draga", cea care i-a lăsat un bilet scris de mână, păstrat de Sidonia la loc de cinste. În bilet se vorbeşte de o plecare în străinătate,şi de o întoarcere: "Doamna Draga e convinsă că eu mă voi întoarce înţară, la pasiunea mea, teatrul. Cine ştie, poate că mă cunoaşte mai bine şi mă voi întoarce. La urma urmei, m-am întors de fiecare dată".

Miruna Căjvăneanu

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Satiră preventivă: Constituţia Moldovei / noul imn este „Turnaţi vin şi daţi găluşte”

Mutarea lui Băsescu: liberalul Teodor Meleşcanu, şef la SIE