in

Restricţii pe piaţa muncii pentru români şi ȋn 2011

Roma- 27 noiembrie 2010 Guvernul italian a hotărât, ȋn surdină, pe data de 4 noiembrie, să prelungească regimul de restricţii la accesul pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari pentru anul 2011. După douăzeci de zile, o comisie parlamentară italiană condusă de deputatul Silvano Moffa (membru al noii grupări Viitor şi Libertate), a cerut executivului să revină asupra deciziei luate şi să liberalizeze piaţa muncii pentru români. S-a ajuns astfel la un controversă instituţională legat de chestiunea românilor.

 

Decizia de a prelungi restricţiile şi ȋn 2011 a fost luată ȋn cadrul unei şedinţe tehnice promovate de cabinetul primului ministru Silvio Berlusconi. Hotărârea urma să fie oficializată, ca de obicei, la ȋnceputul lunii ianuarie a anului viitor. Dar, datorită unei rezoluţii parlamentare a deputatului Silvano Moffa, decizia guvernului a fost făcută publică la mijlocul lunii noiembrie, dând naştere la polemici politice.

 

Astfel, pe 18 noiembrie, Moffa a cerut eliminarea restricţiilor ȋn cadrul unei şedinţe a Comisiei pentru Muncă din cadrul Camerei Deputaţilor. Dar a primit un răspuns sec din partea secretarului de stat de la Ministerul Muncii, prezent la şedinţă: restricţiile au fost deja prelungite până la 31 decembrie 2011.

 

Dar, la mai puţin de o săptămână de la comunicarea menţinerii restricţiilor, deputatul Slvano Moffa, care este ȋn acelaşi timp şi preşedintele Comisiei pentru Muncă, a repropus rezoluţia, cu unele modificări necesare. Iar propunerea sa a fost votată de toţi membrii comisiei, mai puţin de parlamentarii Ligii Nordului, partidul de extremă dreaptă aflat ȋn coaliţia de guvern.

 

S-a ajuns astfel la o situaţie paradoxală: pe de o parte decizia Guvernului a fost luată şi urmează doar să fie formalizată. Pe de altă parte, atât parlamentarii opoziţiei cât şi cei aflaţi la putere au cerut eliminarea restricţiilor.

 

Despre cum s-a ajuns la ceea ce pare un impas cu privire la români, am obţinut explicaţii de la cel care a dat, ȋntr-un fel, naştere situaţiei: deputatul Silvano Moffa.

 

“Pe 24 noiembrie am propus şi am discutat chestiunea ȋn Comisia pentru Muncă din cadrul Camerei Deputaţilor. A fost votată o rezoluţie prin care cerem guvernului să-şi revizuiască hotărârea şi să liberalizeze complet piaţa muncii pentru români. Guvernul şi-a dat o părere favorabilă rezoluţiei adoptate de noi, a luat act şi va evalua propunerea făcută şi votată ȋn Comisie. Aşteptăm, deci, hotărârea guvernului”- a precizat pentru Gazeta Românească Silvano Moffa.

 

Deputatul Moffa ne-a mai spus şi de ce a cerut  ridicarea restricţiilor: “reprezentantul guvernului ne-a explicat că restricţiile au fost menţinute după ce s-a aflat că şi alţe ţări-  precum Germania, Marea Britanie, Franţa, Austria, Belgia, Irlanda, Oland- au menţinut restricţiile. Noi am explicat faptul că românii din Italia au o situaţie aparte, constiituind cea mai numeroasă comunitate din Peninsulă. In plus ei sunt persoane bine pregătite la nivel profesional. Nu ȋn ultimul rând, liberalizarea completă, cu un an ȋnainte de expirarea naturală a termenului maxim, ar reprezenta o recunoaştere a contribuţiei date de comunitatea românească la dezvoltarea pieţei muncii italiene şi la creşterea economiei. O decizie în acest sens ar avea efecte pozitive şi asupra relaţiilor bilaterale dintre Italia şi România.”

După aderarea României şi Bulgariei la UE, ţările membre au putut deschide graniţele tuturor  muncitorilor români sau au putut opta pentru un regim tranzitoriu de restricţii,  maxim până la sfârşitul lui 2011. Italia a decis să restricţioneze accesul la muncă subordonată pentru români, în timp ce. pentru ȋntreprinzători nu au fost introduse restricţii. Liberalizarea completă a vizat şi o serie de alte sectoare: agricol,turistic-hotelier, muncă domestică şi asistenţă a persoanei, construcţii, de conducere şi cu calificare înaltă, muncă sezonieră. Pentru toate celelalte domenii, românii trebuiau să trimită ȋn prealabil un dosar de angajare la un centru specializat.

 Totuşi, puţin români au solicitat angajarea la centrele specializate. Laura Rovetto, Secretar de stat din cadrul Ministerului Muncii a precizat ȋn faţa Comisiei parlamentare că numărul cererilor de angajare prezentate de la începutul anului 2010 până ȋn noiembrie a fost de 6.071, dintre care 5.105 acceptate.

Miruna Căjvăneanu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Povara conştiinţei politice

Ervino Curtis, despre cultura română în Italia