in

Consilierul leghist care susţine că „imigranţii au o înclinaţie pentru violuri” a fost avertizat de UNAR

Potrivit consilierului Luca De Marchi (Lega Nord) din Mantova, străinii "au o înclinaţie către violenţă sexuală de zece ori mai mare decât italienii". Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale l-a avertizat: "Cuvinte inacceptabile", dar el a răspuns: "Nu mă las intimidat".

La finele lunii ianuarie, la Mantova, o tânără de 21 de ani de origine bengaleză a ajuns la spital cu faţa tumefiată şi cu coastele fracturate. Fusese adusă în această stare de soţ, conaţional de-al său, pentru că a refuzat să facă sex cu el.

Unul dintre numeroasele cazuri de violenţă domestică, plagă care continuă să umple cronicile din ziarele italiene, dar şi una dintre multele ocazii de instrumentalizare din partea Lega Nord.

Consilierul local al Ligii Nordului, Luca De Marchi, nu a pierdut ocazia şi imediat a postat un comentariu pe pagina de Facebook a cotidianului Gazzetta di Mantova: "În Italia, imigranţii străini au o înclinaţie pentru viol de zece ori mai mare decât italienii. O spun date credibile, difuzate de Ministerul de Interne".

"Cu toate acestea – continua leghistul – contrapropaganda militantă încearcă să insufle convingerea că femeile italiene sunt victime ale unor violuri sau violenţe sexuale aproape în exclusivitate în spatele zidurilor domestice, în familie, comise tocmai de parteneri. O dată, falsă, care are un obiectiv dublu: reabilitarea străinilor şi de asemenea aruncarea cu noroi asupra instituţiei familie".

Împotriva analizei „docte” a lui De Marchi s-a sesizat Oficiul Naţional Antidiscriminări Rasiale (Unar), care după ce a început procedurile asupra cazului, a trimis o scrisoare consilierului şi preşedintelui consiliului local. "Unar – scrie directorul Massimiliano Monnanni – nu poate să nu-şi exprime stupefacţia faţă de poziţiile care, bazându-se pe presupuse dovezi statistice oficiale, contribuie la răspândirea unui climat de ostilitate preconcepută faţă de străinii prezenţi pe teritoriul naţional, alimentând un stigmat inacceptabil din punct de vedere cultural.

Situaţia este agravată de rolul politic al lui De Marchi, a cărui acţiune de consilier local ar trebui să respecte principiile  dialogului, toleranţei, convieţuirii paşnice şi democratice între persoane, indiferent de apartenenţa lor etnică, naţională sau religioasă".

Fără a mai lua în calcul că Primăria din Mantova, la fel ca alte autorităţi locale, a semnat cu Unar un protocol împotriva discriminărilor.

"Vă solicit – concluzionează Monnani – ca pe viitor să utilizaţi un limbaj care să evite recurgerea la generalizări periculoase, ci să contribuie la construirea unei societăţi deschise, democratice şi care respectă diversitatea".

Va fi de ajuns această "atenţionare" pentru educarea lui De Marchi? Nu, judecând după replica leghistului în Gazzetta di Mantova: "Eu nu mă las intimidat şi voi continua să semnalez infracţiunile imigranţilor, în ciuda ochiului cenzurii care se abate asupra opiniilor neagreate de cultura dominantă". Poate un denunţ pentru instigare la ură rasială ar fi fost mai convingător.

Elvio Pasca

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Interviu GR cu Matei Vişniec: „În Italia este atâta frumuseţe, dar nu-i interesează literatura”

Corriere della Sera despre Victor, muzicantul român care „dădea sunet şi culoare unui colţ din Roma”