in

„Italia întâlneşte Moldova”

Sub genericul "Italia întâlneşte Moldova" s-a desfăşurat la sfârşitul lunii aprilie, la Fiera di Roma, expoziţia produselor moldoveneşti, eveniment  organizat cu concursul Ambasadei Republicii Moldova la Roma şi al Asociaţiei A.N.I.M.I. (Associazione Nazionale Immigrati Moldavi in Italia). Promotori energici ai expoziţiei au fost Excelenţa Sa, Ambasadorul Republicii Moldova în Italia, Aurel Băieşu, şi Preşedinta Asociaţiei A.N.I.M.I. doamna Marina Negară.

Pavilionul nr. 4 a fost ocupat de o bogată expoziţie de covoare a societăţii Moldabela. Au fost prezenţi de asemenea meşteri populari care au expusceramică, suvenire, costume populare, pictori cu variate tablouri. Un compartiment aparte l-au prezentat vinurile moldoveneşti. A fost expusă o colecţie de vinuri şi şampanie  a celebrei firme Cricova. Vinăria Ţiganca, de la Cantemir, a propus vinuri şi în vânzare. Şi-a expus producţia întreprinderea de produse de panificaţie "Franzeluţa" de la Chişinău. Vizitatorii au avut posibilitatea să guste din bucatele noastre naţionale, mămăliguţa, sarmalele.

Afluxul moldovenilor de la Roma a fost considerabil. Organizatorii au avut fericita idee de a ne facilita intrarea pe gratis pe teritoriul expoziţiei. Şi lumea a venit, folosind prilejul şi pentru a comunica un pic în limba maternă, pentru a avea iluzia că respiri aerul patriei. Merg printre lume şi caut şi eu un capăt de vorbă. Iat-o pe Tatiana Nogailîc de la asociaţia "Assomoldave", care îi ia un interviu unui pictor, apoi împarte exemplare din "Ghidul Moldovenilor în Italia", ediţia a doua. Ne salutăm, îmi spune că erorile din prima ediţie nu mai apar în ediţia a doua. Iată-i pe soţii Vitalie şi Tatiana Ciobanu, de la asociaţia culturală "Dacia", cu care fac schimb de noutăţi. Vitalie o laudă pe Marina Negară, de la "A.N.I.M.I.", care a reuşit să organizeze acest mega-eveniment.

Eroul

Iată-l pe italianul Luigi Neri, care ne vizitează des ţara şi care mă surprinde cu o poveste al unui violonist din Moldova, venit în Italia ca multă altă lume. "Acesta-i eroul vostru naţional! S-a produs aici în Italia în prestigioase săli de concert, dar încă nu are un acoperiş deasupra capului. Locuieşte într-o şcoală abandonată, o adevărată speluncă, un loc de pierzanie şi mizerabilă promiscuitate! Imaginează-ţi ce îmi povesteşte acest violonist… Fusese într-o seară la o doamnă din înalta societate, care îl invitase la ea acasă, în cartierul Parioli, ca să cânte la o sindrofie. Ei bine, după ce a uimit publicul prin arta lui, artistul nostru se întoarce deci acasă, la aşa zisa "casă". Deschide uşa. în putoarea  de mâncare şi băutură vreo şase inşi se sfădeau cu ţipete şi înjurături. Când l-au văzut, aşa îmbrăcat în smoching şi cu preţioasa vioară în mână, au amuţit cu toţii, de parcă pogorâse din ceruri Arhanghelul Mihail! Ha, râde Luigi, iată eroii poporului vostru, nu Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul! Fii sigur că omul acesta va răzbate şi se va afirma!.."

Vânzători de aer

Iată-i pe doi italieni, soţ şi soţie, de la Asociaţia de voluntariat Puer Onlus, care îmi povestesc că intenţionează să construiască în satul Cărpineni din Moldova, la casa de copii de aici, o instalaţie de purificare a apei.

Iat-o şi pe Aurica Danalachi, studentă la Roma, care vinde… ce vinzi, Aurica, conserve de peşte? "Nu, e ceva mult mai delicat, vând Aer de Roma! Iată, această cutiuţă pe care scrie "Aria di Roma" conţine 17% aer de la Coloseum, 14% aer din Piaţa Sfântului Petru şi aşa mai departe. …Acest suvenir a fost proiectat de Gheorghe Ghertescu şi realizat cu ajutorul designerului Catia Skrupskaia, îl vindem ca să supravieţuim în timp de criză…" Frumos suvenirul, vânzare bună!            

Şi iat-o şi pe Liliana Verlan, Prim Secretar al Ambasadei noastre, care aleargă peste tot şi le pune pe toate la locul lor, ca o adevărată amfitrioană.

Îmi spune cu părere de rău că expoziţia trebuia să fie mult mai reprezentativă, dar mulţi din cei invitaţi nu au binevoit să vină sau şi-au trimis doar produsele fără reprezentant şi deci fără drept de vânzare. Îi laudă pe reprezentanţii vinăriei Ţiganca, "Gitana Winery", cum am văzut că scrie, doi tineri frumoşi, el italian, ea moldoveancă, care îşi promovează cu succes produsul.

Dar uite că începe şi concertul! Sunt în ospeţie la Fiera di Roma grupul de dansatori Art Studio Repede, formaţia "Trandafir", interpreta Cezara Cardaniuc, duetul Radu şi Violeta Zaplitnii, celebrul Vitalie Dani. Impresionează mai ales băieţii de la "Trandafir", Ion Oprea, Sergiu Plugaru, Vitalie Chiruţă. Virtuozităţi încântătoare la trompetă, ritmuri drăceşti. Dansurile celor de la Art Studio Repede sunt de-o frumuseţe fantastică. Violeta Zaplitnii cântă dumnezeieşte. Piesele Cezarei Cardaniuc  te duc cu gândul în satele noastre de departe. Şi astfel, spectatorii sunt atraşi într-un vârtej de emoţii şi amintiri. La un moment, nu mai rezistă şi încing o horă…

Victor Druţă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Corriere della Sera: Templele dacice de la Sarmizegetusa, printre cele mai importante vestigii din Europa

Famiglia Cristiana: Mame imigrante, mulţumim că existaţi!