in

Mihaela, emigrantă la 49 de ani, taximetristă la Londra

Povestea Mihaelei Ciuculete e încă o dovadă că atunci când vrei să începi o viață nouă, să-ți dai un restart pe plan profesional,vârsta nu e importantă și nu poate sta în calea viselor tale. Mihaela, una dintre milioanele de românce afectate de criza din România, a decis anul trecut, la 49 de ani, să-și ia viața în propriile mâini și să emigreze. A ajuns în Londra, unde, economistă de profesie și pasionată de mașini, a început să practice taximetria.

“Am aproape un an de când am ajuns aici, din disperare! Aveam 49 de ani când am plecat din România și motivul pentru care am decis să plec este că nu îmi mai găseam un loc de muncă. Sunt economistă și lucram în contabilitate. Și m-am decis sa plec… La 50 de ani nu ești nici aproape de pensie, nici de muncă, chiar dacă ai experiență. Am ajuns în Marea Britanie cu gândul de a munci pentru a supraviețui, atât cât voi putea și cât timp voi fi sănătoasă!”, povestește Mihaela.

Decizia curajoasă s-a dovedit a fi inspirată, ea reușind într-un timp foarte scurt să-și obțină licența de taximetrist în Londra și să câștige “destul de bine”, excelând în această nouă profesie. Muncește “din greu” la o firmă de taximetrie din Londra condusă de românul George Betianu, și este încântată de rezultatele profesionale pe care le are.

O meserie bărbătească

“Munca mea este și grea și frumoasă! Este grea din punct de vedere al stresului, pentru că trebuie să fii atent la trafic – nu este ca în Pitești, de unde sunt eu, și nici măcar ca în București – și din punctul de vedere al conduitei profesionale, indiferent de client, trebuie să fii amabil și vesel chiar dacă ai unele probleme acasă. Și totuși această muncă este frumoasă pentru că în fiecare zi descoperi ceva nou în Londra, experiență pentru care alți oameni, turiștii, plătesc bani grei. Pentru o femeie nu este foarte greu să reușească aici, dacă se află în postura de a-i plăcea să conducă și să-i placă ceea ce face, dar este foarte obositor. Este, totuși, o meserie bărbatească”, spune Mihaela despre noua sa profesie.

Românii sunt apreciați

Taximetriștii români sunt foarte apreciați în Marea Britanie, fapt susținut recent de o firmă din Crawley, care a mulțumit angajaților români “pentru contribuția incredibilă adusă la buna funcționare a comunității și la dezvoltarea acesteia”. Mihaela susține că secretul acestui “succes” constă în “respectul arătat clientului”.

“Englezii, contrar tuturor părerilor, sunt persoane foarte prietenoase, dornice să te ajute. Pentru ei nu contează de unde vii sau dacă le vorbești sau nu bine limba engleză, atât timp cât ești politicos și educat. Dacă ai respect pentru ceea ce faci vei fi apreciat”, consideră românca.

Referitor la clienții englezi, Mihaela mai spune că “fața de cursele de taxi românești, unde se bate zilnic politica, pe britanici acest capitol îi lasă reci. Ei sunt interesați de ce vor face în weekend sau unde se vor duce în viitorul bank holiday. Ei au o viața stabilă și tihnită pe care o trăiesc din plin.”

O viață tihnită e lucrul pe care și-l dorește și pentru care luptă și Mihaela, iar veniturile aduse de experiența britanică o susțin în această direcție. “Cu toate că, față de anii trecuți, veniturile nu mai sunt așa de substanțiale, ele îți asigură un trai decent, dar nu-ți mai îndeplinesc visul românesc: muncesc trei luni sau un an și ma duc acasă cu… să zicem 30.000 de lire. Anglia se confruntă și ea cu recesiunea, dar totul va fi ok”, conchide românca cu optimism.

F.B.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Dincolo de identitatea naţională

Mircea Cărtărescu a câştigat premiul internaţional pentru literatură