in

Românii din Italia, în viziunea lui Grillo

Beppe Grillo, comicul genovez care a fondat mişcarea politică MoVimento 5 Stelle (M5S) este omul zilei în politica italiană. Mişcarea condusă de el a ajuns la 13,7% în preferinţele electoratului italian, potrivit unui sondaj de luna trecută, fiind a treia forţă politică din Italia. În chestiunea imigraţiei, atitudinea lui Beppe Grillo seamănă din ce în ce mai mult a xenofobie. Mai ales după interviul acordat recent suplimentului “Sette” al cotidianului “Corriere della Sera”, în care Grillo a declarat că în mişcarea sa politică se pot înscrie “doar cetăţenii italieni, cu reşedinţă în Italia”.

Alungată din Mişcarea lui Beppe Grillo: cazul Mariei Sas

Iată două postări de pe celebrul blog al comicului genovez, în care, fără prea multe scrupule, Grillo trage din toate poziţiile în românii care vin în Italia.


Graniţele profanate (luare de poziţie din 2007, anul aderării României la UE)

O ţară nu poate trăi dincolo de propriile mijloace. O ţară nu poate descărca asupra cetăţenilor săi problemele cauzate de zeci de mii de romi ai României care sosesc în Italia. Obiecţia lui Valium (Prodi – n.r.) este mereu aceeaşi: România e în Europa. Dar ce înseamnă Europa? Migrări sălbatice de persoane fără loc de muncă dintr-o ţară în alta? Fără cunoaşterea limbii, fără posibilitatea primirii? Primesc zilnic sute de scrisori privind romii.

E un vulcan, o bombă cu ceas. Trebuie dezamorsată. Se putea face un moratoriu pentru România, a fost aplicat în alte ţări. Se putea face o controlare serioasă a intrărilor. Dar nu s-a făcut nimic.

La ce foloseşte un guvern care nu garantează siguranţă cetăţenilor săi, ce guvernează? Cei care plătesc această nesiguranţă sunt cei mai vulnerabili, bătrânii, cei care trăiesc la periferii, în casele de stat.

Odată graniţele ţării erau sacre, politicienii le-au profanat.

Public o parte dintre multele mailuri.

"Sunt un cetăţean italian… căsătorit cu o cetăţeană româncă! Nu sunt un rasist! Am casă în România! Am prieteni în România! Am rude în România! Firma mea e înregistrată în România! Am început să lucrez în România din 2002! Am văzut de toate aici!

Apoi l-am auzit pe Prodi şi frumoasa sa Europă la 25… marea comunitate, râdeam în sinea mea! România în Europa!!! Cine va avea vreodată curajul să aprobe această idee inconştientă!

Zilnic se aude vorbindu-se de români în Italia… este o ruşine continuă… pentru soţia mea… pentru mine! Din această ţară pleacă milioane… aşa cum ei au sperat dintotdeauna să o facă!

Intrarea în Comunitatea Europeană pentru abandonarea propriei ţări… o făceau dinainte de a intra! De ce trebuie noi să suportăm deciziile celor puţini? Unde sunt graniţele noastre naţionale? Ce este Naţiunea?

Soţia mea e româncă! Bunica mea era croată! Dar eu sunt italian! Fiii mei vor fi italieni! Soţia mea a devenit italiancă! Dă şi ea o contribuţie familiei mele… casei mele… acestei naţiuni! Cine nu o merită GATA! Afară! Afară din acest Stat! Schengen nu a folosit la nimic! Nu ne foloseşte nouă italienilor sau nemţilor! Foloseşte doar acestora pentru a profita să vină aici şi a face ceea ce vor!

Luptăm zilnic împotriva mafiei! Sărăciei! Avem infinite probleme în Italia! Nu suntem nici noi pregătiţi să-i primim! Nu putem să le dăm case! Părinţii noştri au trudit şi lucrat pentru a construi această naţiune! GATA! Sunt de stânga… eram de stânga! Acum gata! Afară cu putregaiul dintre graniţele noastre… din închisorile noastre… de pe străzile noastre!!!

Bun venit celor care doresc să lucreze şi să progresăm împreună! TRĂIASCĂ ITALIA!"

Nicola B.

(beppegrillo.it, 5 octombrie 2007)


Nimeni nu ştie

Valium Prodi a ajuns pe prima pagină a Financial Times într-un articol intitulat: "Prodi says Romanian influx took EU by surprise" (Prodi spune că influxul din România a luat UE prin surprindere). La întrebarea privind numărul de intrări de români în Italia de la 1 ianuarie 2007 Valium a răspuns: "Nobody knows" (Nimeni nu ştie).

Prodi răspunde însă bine legat de numărul de firme italiene care au investit în România. îl are pe vârful limbii: 22.000 de firme italiene care dau de lucru la 600.000 de români.

Ce răspunsuri, ce stil, ce valium.

La începutul anului Italia a deschis graniţele Bulgariei şi României, alte ţări europene le-au închis prin moratoriu. Rezultatul este că toate fluxurile au sosit în Italia.

(beppegrillo.it, 8 nov 2007)

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Beppe Grillo, judecat de români

Catrinel Menghia a câştigat 100.000 de euro într-o singură zi