in

Doliu pe scena teatrului românesc. A murit actorul Şerban Ionescu

Marele actor Şerban Ionescu s-a stins din viaţă, miercuri, 21 noiembrie, după o lungă suferinţă. La vârsta de 62 de ani, acesta a ajuns de urgenţă la spital din cauza unor probleme respiratorii. Trupul său neînsufleţit a fost depus în foaierul Teatrului Naţional din Bucureşti, urmând să fie înmormântat la cimitirul Bellu.

Şerban Ionescu a fost diagnosticat, în urmă cu un an, cu borelioză, o boală gravă provocată de înţepătura de căpuşă. La jumătatea lunii mai, Guvernul a alocat 88.000 de lei din Fondul de rezervă pentru tratamentul în străinătate al actorului. În Germania, medicii l-au diagnosticat cu scleroză amiotrofică, boală cu simptome asemănătoare boreliozei, care afectează muşchii şi provoacă dificultăţi de vorbire, respiraţie şi deglutiţie. Funcţiile fundamentale ale corpului sunt afectate treptat. Potrivit unor surse apropiate actorului, acesta ar fi refuzat în mai multe rânduri după revenirea din străinătate să se interneze, preferând să fie îngrijit la domiciliu de un medic angajat de un prieten.

Ultimele sale cuvinte

„La noi teatrul e în reparaţii şi le-am spus să-l termine mai repede, ca să aibă unde să mă expună. Aş vrea ca la înmormântarea mea să ţină discurs un singur om, Radu Beligan. Ăsta sunt eu, este umorul negru. Le-am zis, să mă trimiteţi la Augsburg să mor ca Bălcescu, în străinătate”, glumea actorul Şerban Ionescu într-un interviu acordat recent. Dincolo de acest spirit puternic, creierul îi funcţiona, dar corpul cedase. „Pentru mine vânătoarea, teatrul şi petrecere au devenit o amintire. Nu mai pot să-mi folosesc mâinile, am probleme cu vorbirea, respiratia şi deglutiţia. Nu pot să ţin nimic în mână, nu mă pot spăla, nu pot mânca singur, nu mă pot ridica, nu pot umbla. Nu mă pot mişca, dar gândesc singur. Boala asta îţi ia tot, dar îţi lasă mintea. Îmi văd corăbiile cum se scufundă. O dată pe zi îmi vin gânduri negre. Mă gândesc la moarte”, declara Şerban Ionescu în urmă cu câteva luni.

Biografia marelui artist

Şerban Ionescu s-a născut s-a născut pe 23 septembrie 1950 în Corabia. A urmat cursurile Şcolii Populare de Artă, iar, după ce a dat examen de admitere de patru ori, a intrat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică la clasa lui Amza Pellea. După terminarea studiilor a fost repartizat la Teatrul din Petroşani, unde a ajucat în numeroase piese. După această rampă de lansare, de-a lungul carierei a jucat la Teatrul Mic, Teatrul din Sibiu, Teatrul de comedie, Teatrul Odeon, iar din 2001 în piese pe scena Teatrului Naţional Bucureşti. În 1980 a fost distribuit în rolul care este considerat unul dintre cele mai importante din cariera sa: „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, ecranizarea romanului lui Liviu Rebreanu. A mai jucat în filme precum: „Horea”, „Pădureanca”, „Furtună în Pacific”, „Mircea”, „Şobolanii roşii” „Al matale, Caragiale”, „Păcalp se întoarce”.

Adio, maestere!

Sergiu Nicolaescu: „Şerban Ionescu a fost un actor de excepţie, care putea interpreta cu uşurinţă orice rol. L-aş putea compara din acest punct de vedere cu un alt mare dispărut al nostru, Amza Pellea. Dumnezeu să-l ierte!”

Dorel Vişan: „Şerban Ionescu a fost un actor din generaţia foarte bine pregătită. Păcat că generaţia asta încet-încet dispare şi nu prea se ridică actori tineri suficienţi ca să le ia locul. Şerban Ionescu lasă un gol în special în filmul românesc.”

Oana Pellea: „Pentru mine o să rămână Pelicanu’ …studentul cu zâmbet timid, înalt şi ca un argint viu, talentat si iubit de profesorul lui, Amza, ce ne venea în casă, cu respect şi iubire. Mi-a fost şi o să-mi fie drag. Dumnezeu să te odihnească!”

Medeea Marinescu: „Dacă există o rază de lumină, e amintirea lui ca om şi a rolurilor pe care le-a lăsat în urmă , iar o a doua este fiul său, pe care l-a adorat. O să am tot timpul amintirea lui frumoasă şi luminoasă”.

Florin Zamfirescu: „Lasă în urmă roluri, o amintire a celor care l-au iubit, un copil şi ne lasă pe toţi în urmă. Şerban Ionescu a plecat. Într-un fel mă bucur că a scăpat de chin, pentru că ştiu prin ce a trecut.”

Florina Cercel: „Dumnezeu i-a iubit că i-a luat. Şi unul, şi celalalt au avut o suferință îndelungată şi nu meritau. Au fost prea buni actori, prea buni oameni, ca să sufere atât de mult”, a spus actriţa, făcând referire şi la actorul Iurie Darie.

Titanii teatrului se mută în ceruri

Bilanţ tragic al ultimilor cinci ani: 14 mari actori ai scenei româneşti s-au stins. Cu siguranţă piesele de teatru şi filmele româneşti au pierdut mult prin dispariţia acestor actori. Iurie Darie şi şerban Ionescu se alătură pe lista marilor actori care ne-au părăsit în ultimii 5 ani. Din nefericire, lista este una foarte lungă şi cuprinde nume uriaşe ale scenei româneşti.

Şerban Ionescu – 62 de ani (1950-2012): A fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică, boală care afectează muşchii şi provoacă dificultăţi de vorbire, respiraţie şi deglutiţie.

Iurie Darie – 83 de ani (1929-2012): A trecut printr-o perioadă extrem de dificilă în ultima parte a vieţii, din cauza acumulării de lichid la creier.

Ion Lucian – 87 de ani (1924-2012): În cursul lunii martie, actorul a fost internat la Spitalul Floreasca, deoarece suferea de bronhopneumonie, anemie şi alte afecţiuni.

Emil Hossu – 71 de ani (1941-2012): Actorul a leşinat pe scenă. Medicii au încercat să îl resusciteze, după ce l-au găsit în stop cardio-respirator.

Liviu Ciulei – 88 de ani (1923-2011): Marele regizor a murit într-un spital din Germania, unde fusese internat din cauza mai multor afecţiuni.

Jean Constantin – 81 de ani (1927-2010): Decesul actorului a survenit din cauze naturale, pe fondul vechilor probleme cardiace.

Gheorghe Dinică – 75 de ani (1933-2009): Iniţial a prezentat o septicemie gravă, care i-a afectat inima, plămânii şi creierul. Ulterior, starea i s-a agravat.

Nicu Constantin – 70 de ani (1938-2009): A fost internat din cauza unei afecţiuni pulmonare severe. Ulterior, a suferit un infarct.

Marga Barbu – 80 de ani (1929-2009): Actriţa a decedat din cauza unor suferinţe cardiace care au apăsat-o în ultimii ani din viaţă.

Ştefan Iordache – 67 de ani (1941-2008): A murit, în urma unui stop cardio-respirator, dar se bănuieşte că ar fi suferit de mai mult timp de leucemie şi ciroză hepatică.

Ilarion Ciobanu – 76 de ani (1931-2008): Celebrul actor s-a stins din viaţă în urma unei lungi suferinţe cauzate de un cancer faringian.

Colea Răutu – 95 de ani (1912-2008): Actorul de film şi teatru a murit în urma unei suferinţe hepatice mai vechi, care i-a apăsat ultimii ani din viaţă.

Florian Pitiş – 63 de ani (1943-2007): Boala care l-a doborât, cancerul de prostată, era diagnosticată de mai bine de un an, dar tratamentele prescrise nu l-au ajutat.

Adrian Pintea – 53 de ani (1954-2007): Artistul suferea de o ciroză hepatică într-o stare foarte avansată, care i-a afectat partea dreaptă a inimii.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Fini: ”Vom avea fii de străini în parlamentul italian”

UE ne dă, dar nu ne bagă în traistă. Infrastructura a pierdut milioane de euro din banii europeni