in

România, sub asediul zăpezii: trenuri şi drumuri blocate, şcoli închise

Iarnă dezlănţuită în sud-estul României! Meteorologii au emis cod portocaliu pentru mai multe judeţe din ţară. Vântul bate cu peste 70 de kilometri pe oră, spulberând zăpada. Zeci de mii de oameni sunt în continuare izolaţi, iar autorităţile reuşesc să salveze cu greu bolnavii din nămeţi. Mai multe drumuri naţionale şi judeţene au fost închise.

După ce de aproape o săptămână ninge fără întrerupere în Moldova, de ieri, ninsoarea şi viscolul s-au mutat în sudul şi sud-estul ţării. Meteorologii au emis, astazi, o cod portocaliu de viscol, valabilă în Muntenia, Moldova şi Dobrogea. Vântul bate în rafale, cu peste 70 de kilometri la oră, viscolind zăpada depusă.

Traficul din Moldova şi Muntenia a fost grav afectat de nămeţi. Nu se circulă pe 19 drumuri naţionale şi judeţene din Moldova şi Muntenia, iar pe alte trei drumuri naţionale a fost restricţionat traficul pentru vehicule cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone. Şi traficul feroviar a fost afectat din cauza condiţiilor meteo. CFR Călători a anulat 13 trenuri de pe raza Sucursalelor de Transport Feroviar de Călători Constanţa, Galaţi şi Bucureşti din cauza avertizărilor meteo de ninsori şi vânt puternic.

68 de localităţi din Brăila, Vaslui şi Buzău au rămas fără energie electrică. Astfel, 40 de localităţi din judeţul Brăila sunt nealimentate cu energie electrică din cauza vântului puternic care a produs avarii la reţeaua de electricitate, iar mai multe şcoli din localităţile Ianca şi Măraşu sunt închise. Şi în judeţul Vaslui sunt probleme cu alimentarea cu energie electrică. Trei localităţi nu au curent electric de mai bine de patru zile. Şi 25 de comune din judeţul Buzău sunt nealimentate cu energie electrică, joi, din cauza viscolului care a produs avarii la reţeaua de electricitate.

Circulaţia bacurilor pe Dunăre este în continuare închisă din cauza valurilor, fiind permise doar urgenţele medicale.

Şi activitatea mai multor şcoli din judeţele Brăila şi Botoşani a fost afectatată. Astfel că, mai multe unităţi de învăţământ au fost închise din cauza ninsorilor şi a viscolului. Sute de elevi sunt afectaţi de suspendarea activităţii în unităţile de învăţământ. Cursurile neefectuate vor fi recuperate ulterior, după un grafic propus de şcoli şi aprobat de inspectoratele şcolare judeţene. Prefecţi demisi

Premierul Victor Ponta a anunţa că prefecţii de Botoşani şi Neamţ vor fi demişi, pentru că nu şi-au făcut treaba la deszăpezire. Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a dispus un control la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, dar şi la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri din Iaşi pentru a verifica modul în care au fost întocmite contractele pentru deszăpezire.

Duşa a explicat că în acest moment există şapte-opt localităţi în Moldova la care nu s-a ajuns de cinci zile: „Am dispus ca jandarmii şi elicopterele să transporte pâine în zonă, până deschidem drumul”.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un semn bun

Gest caritabil de Sărbători: Cătălin Botezatu a ajutat bătrâni fără adăpost