in

Titus Corlăţean vrea Congresul diasporei

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţean, care va ocupa această funcţie şi în viitorul guvern, intenţionează să organizeze Congresului Românilor de Pretutindeni pe lângă Parlamentul României, în concordanţă cu prevederile legii privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, adoptată în anul 2007. El a făcut această declaraţie sâmbătă 15 decembrie, la Forumul Românilor de Pretutindeni.

Printre altele, a spus Corlăţean, legea prevede înfiinţarea unui Congres al Românilor de Pretutindeni pe lângă Parlamentul României, cu reprezentanţi din comunităţile româneşti şi din afara ţării şi a unui consiliu reprezentativ.

"Îmi propun să acţionez şi să acţionăm la nivelul Guvernului, şi mai ales cu implicarea Parlamentului, pentru a organiza acest congres, for reprezentativ al românilor atât din jurul României, din comunităţile tradiţionale, dar şi cu reprezentarea românilor plecaţi din ţară din raţiuni politice sau, mai aproape, economice. Este un obiectiv pe care mi-l fixez, să putem avea această formă de reprezentare a românilor de pretutindeni pe lângă Parlamentul României", a afirmat Corlăţean.

Ministrul s-a referit la Legea nr. 299 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, care a fost adoptată în 2007 la propunerea sa şi care prevede că Ziua românilor de pretutindeni se sărbătoreşte pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei.

"Am cam uitat să sărbătorim această zi (n.r. – 30 noiembrie). Propun să fim atenţi la această simbolistică. Pe de altă parte, prea puţine din acea lege au fost puse în practică şi, printre altele, legea prevede înfiinţarea unui Congres al românilor de pretutindeni, pe lângă Parlamentul României, cu reprezentanţi din comunităţile româneşti din afara ţării, şi a unui Consiliu reprezentativ", a precizat Corlăţean.

În cadrul alocuţiunii sale, ministrul a dat asigurări că statul român va depune în continuare eforturi în vederea păstrării şi promovării identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a acestor comunităţi.

Titus Corlăţean a încurajat diversificarea mediului asociativ al comunităţilor, participarea lărgită la viaţa comunitară şi parteneriatele dintre mediul asociativ românesc şi autorităţile din statele de reşedinţă. Ministrul român de externe a insistat asupra sprijinului oferit de statul român comunităţilor tradiţionale româneşti care trăiesc în statele din apropierea României. El a menţionat relaţia specială care ne leagă de Republica Moldova şi sustinerea pe care ţara noastră o acordă perspectivei europene a acestui stat. Titus Corlăţean a încurajat toate comunităţile să dea dovadă de unitate şi să se implice în mod activ în identificarea şi propunerea de soluţii pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă. În acest sens, a solicitat asociaţiilor româneşti din SUA şi Canada să acorde sprijinul lor pe lângă Congresul american şi pe lângă Departamentul de Stat în vederea ridicării vizelor pentru români.

"Doresc să vă asigur că veţi găsi în Ministerul Afacerilor Externe şi în mine personal, un sprijin constant şi îmi exprim convingerea că efortul nostru comun îşi va arăta roadele, în beneficiul direct al tuturor românilor", a concluzionat ministrul Titus Corlăţean.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Gest caritabil de Sărbători: Cătălin Botezatu a ajutat bătrâni fără adăpost

Accident mortal lângă Pordenone