in

Victimele concursului trucat de la ICR

La concursul organizat de ICR, în urma căruia Andrei Marga ar fi numit la posturi prieteni sau foşti elevi, au participat şi mai mulţi români din Italia, între care Monica Mitrică, vicepreşedinta asociaţiei „Vocea României” din Roma şi Horia Cicortaş, preşedintele „Forumului intelectualilor români din Italia”.

Concurs contestat la ICR: “Andrei Marga să-şi dea demisia”

Potrivit lui Horia Cicortaş, concursul depăşeşte limitele grotescului, iar Monica Mitrică vorbeşte despre „ilegalitatea” competiţiei.

Horia Cicortaş: „Dincolo de grotesc”

Horia Cicortaş, preşedintele FIRI (Forumul intelectualilor români din Italia) a fost unul dintre cei care s-au înscris la concurs. „Cele întâmplate la ICR Bucureşti depăşesc grotescul, confirmând derapajul instituţional, nepotismul şi lipsa de profesionalism în care se complace noua putere. Schimbarea regulilor unui concurs în timpul desfăşurării acestuia e un simptom ulterior al aroganţei celor care fac jocurile, cu repercusiuni negative asupra uneia dintre puţinele instituţii cu care, ca români, ne puteam mândri în străinătate în ultimii ani. De altfel, concursul nu avea un regulament precis, ceea ce face ca posibilitatea unui recurs să fie de fapt impracticabilă.

În mod normal, chiar şi fără contestaţiile formale ale candidaţilor, într-o ţară civilizată din Uniunea Europeană acest concurs ar trebui imediat suspendat şi refăcut ex novo, pe baza unor reguli decente. E de dorit ca acest lucru să se întâmple şi în România, mai ales dacă nu dorim o nouă dictatură”, a declarat preşedintele FIRI.

Horia Cicortaş a semnalat şi alte nereguli, într-un articol care se adresa în special cititorilor de limbă italiană, şi spera ca prin acest concurs ICR să dea un semnal de normalitate. „Ţin să precizez că, încă din septembrie, într-un articol adresat publicului italian, am evidenţiat diferitele nereguli ce au însoţit schimbarea misiunii şi a conducerii ICR, create prin faimoasa ordonanţă de urgenţă a guvernului Ponta din luna iunie 2012.

Declaraţiile din ultima vreme ale domnului Marga, referitoare la transparenţa procedurilor de selecţie a proiectelor şi personalului din reţeaua ICR, puteau încă alimenta speranţe firave privind viitorul instituţiei. Chiar dacă primele epurări ale directorilor şi vice-directorilor de la institutele din străinătate se făcuseră rapid, fără concurs, alimentând polemicile şi pesimismul, nu numai în ţară. Este evident că cele întâmplate acum sunt o batjocură la adresa propriilor angajamente trâmbiţate public şi, pe cale de consecinţă, la adresa inteligenţei şi demnităţii cetăţenilor. Dacă Institutul cultural român era un competitor cultural apreciat în lume, acum seamănă tot mai mult cu o navă distrusă intenţionat şi lăsată în derivă la cheremul celor care pescuiesc în ape tulburi.”

Monica Mitrică: „Concurs desfăşurat ilegal”

Monica Mitrică, vicepreşedinta asociaţiei socio-culturale „Vocea Românilor” din Roma s-a înscris la concursul anunţat de către ICR, trimiţând dosarul la termen, în luna decembrie. Nu a primit însă niciun număr de înregistrare şi nici nu a fost măcar avizată de schimbările survenite ulterior. Paradoxal, a fost anunţată însă că i s-a înregistrat contestaţia.

Iată şi textul contestaţiei făcute, trimise către ICR şi ministrul de externe, Titus Corlăţean. „Contest desemnarea referenţilor la Accademia di Romania din Roma în data de 4 ianuarie 2013 din următoarele motive:

1. Până la data de 07.01.2013 nu am primit confirmarea şi numărul de înregistrare a dosarului trimis în data de 12.12.2012 la adresa de e-mail [email protected] conform anunţului postat pe site-ul ICR la data de 23 noiembrie 2012.

2. Conform Regulamentului anunţat public pe site-ul oficial al ICR (www.icr.ro) precum şi în mijloacele de comunicare în masă (presa scrisă şi electronică), candidaţii urmau să fie programaţi la un interviu în perioada 7-11 ianuarie 2013, iar rezultatele concursului să fie anunţate pe data de 21 ianuarie 2013. În schimb, la data de 4.01.2013, într-un comunicat oficial, ICR a anunţat câştigătorii concursului, fără că etapa interviurilor să fi avut loc, aşa cum a fost anunţat public în Regulamentul concursului. Menţionez de asemenea că astăzi, 7.01.2013, anunţul privind concursul a fost eliminat de pe site-ul oficial al ICR.

Faţă de cele menţionate, lipsa transparenţei şi nerespectarea regulamentului concursului confirmă ilegalitatea desfăşurării acestui concurs. Având în vedere cele prezentate, vă rog respectuos să dispuneţi revizuirea dosarului meu de către Comisia de Concurs constituită pentru desemnarea de directori adjuncţi şi referenţi la Institutele Culturale Române din străinătate 2012/2013.”

Monica Mitrică ne-a declarat: „Este evident un concurs unde nu a fost respectat regulamentul prin lipsa interviurilor anunţate în prealabil, a criteriilor de evaluare finală şi a punctajului obţinut de fiecare candidat, a componenţei comisiei concursului, precum şi rezultatele anunţate cu mai bine de două săptămâni înainte de data prevăzută. Din diplomaţie, nu doresc să fac afirmaţii dure la adresa conducerii ICR, ci doar să se facă public toate aceste lucruri.”

Andi Rădiu

Alexandra Şolea, stabilită în Italia, a aplicat şi ea pentru postul ICR de la Accademia di Romania din Roma. Are doctoratul susţinut în 2012 în Istoria şi Analiza Culturii Muzicale la Universitatea La Sapienza şi o serie de alte stagii şi burse în străinătate.

Alexandra a declarat, pentru Revista 22: „Am încercat o săptămână să vorbesc cu cineva de la ICR pentru a afla dacă au ajuns e-mail-urile cu documentele şi să aflu de ce nu am primit numărul de înregistrare. Am sunat şi trimis zeci de e-mail-uri, atât eu, cât şi un prieten din ţară care a stat ore întregi la telefon pentru a reuşi să vorbească cu cineva de acolo. Joi, 20 decembrie, am primit un e-mail în care mi se spunea că nu întrunesc toate condiţiile specificate în regulament şi mă invitau să le mai citesc o dată şi să aplic data viitoare. (…) Fusesem foarte atentă cu toate documentele şi eram absolut si­gură că respectasem toate cerinţele lor.

Păstrasem toată corespondenţa drept dovadă, iar vineri la prânz, văzând că nu renunţ, au decis să mă contacteze. Am primit un telefon de la o domnişoară care nu s-a recomandat şi care mi-a spus că ei au primit doar ultimul e-mail de la mine, dar că mă cred pe cuvânt că le-am trimis tot şi m-au rugat să le mai trimit aplicaţia încă o dată! Trebuie să specific că, atunci când le trimisesem prima dată, pe lângă adresa de concurs am trecut şi adresa mea şi a unui prieten, tocmai pentru a fi sigură că ajung.

În aceste condiţii am cerut pentru siguranţă o adresă alternativă de e-mail şi aşa am aflat că domnişoara de la celălalt capăt al firului se numea Denisse Ionescu (n.r., persoană desemnată vineri, 4 ianuarie, drept câştigătoare pentru postul ICR Praga)”.

Revista 22 comentează: „Cum se face că cei care organizează concursul sunt ei înşişi concurenţi şi se ocupă de dosarele altor concurenţi?”

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Concurs contestat la ICR: “Andrei Marga să-şi dea demisia”

Curs de formare gratuit/ SIA – SIGURANŢĂ IMIGRANŢI AZBEST