in

Foreign Policy România – Drept la replică

Referitor la textul “Ce face DRP cu un milion de lei din banii diasporei: două biserici și o revistă”, apărut pe site-ul gazetaromaneasca.com, la data de 29 noiembrie 2016, vă rog să publicați întocmai, în același loc, în aceleași condiții de vizibilitate, și cu link din textul respectiv, următorul drept la replică:

• Textul include speculații gratuite care pot crea grave prejudicii de imagine revistei Foreign Policy România – și îi pot afecta planurile de dezvoltare.

• Așa cum v-am detaliat când ați întrebat, povestea reală – pe care autorul textului nu a avut curiozitatea de a o afla – este cea care urmează.

• Revista Foreign Policy România (FP-R) este versiunea în limba română a publicației americane Foreign Policy.

• Între octombrie 2007 și iunie 2016 am realizat FP-R, împreună cu colegii mei, în cadrul grupului Adevărul Holding. În iunie a.c. Adevărul Holding a decis să nu mai publice acest titlu.

• Din vară lucrăm la relansarea publicației ca trimestrial independent – cu multe planuri de dezvoltare. Între acestea, și difuzarea (gratuită) în Republica Moldova. Cu un concept editorial unic, FP-R înseamnă presă de calitate internațională în limba română – o necesitate și aici, și acolo.

• Am solicitat, și obținut, de la FP Group un nou acord de publicare/ distribuire a FP în România și în R. Moldova (ceea ce până acum nu era posibil). Licența este deținută acum de Asociația UniverCity.

• Am fondat Asociația UniverCity, în urmă cu mulți ani, împreună cu doi arhitecți. Ei erau interesați de ‘dezvoltare urbană’, eu de formare și media. Multă vreme, nimeni nu a avut timp pentru nimic din ce-și propusese la constituirea asociației. În ultimii doi ani, colegii arhitecți au găsit timp și resurse pentru câteva proiecte aflate la intersecția dintre arhitectură, formare și ecologie.

• În vară am inițiat în cadrul asociației și un program de media, necesar pentru a continua, cel puțin pe termen scurt, publicarea FP-România. (Ca idee, și comparând doar structura juridică, FP a fost publicată timp de trei decenii de o fundație – Carnegie Endowment for International Peace).

• Mai departe, pentru ca situația să fie cât de limpede se poate, anul viitor vom înființa o nouă asociație, tip think tank, dedicată publicării FP-R și altor proiecte de gen.

• Am aflat de fondurile DPRRP în jurul datei de 1 noiembrie. Am consultat ghidul, am cerut câteva precizări, am completat cererea cât de repede am putut, am trimis toate documentele necesare și asta a fost tot. Angajații DPRRP cu care am interacționat au fost cât de eficienți s-a putut.

• Din păcate, nu putem să și folosim fondurile aprobate, întrucat, din cauza circuitului post-aprobare, nu putem primi avansul necesar în timp util. Vom repeta cererea pentru anul viitor.

• În ceea ce privește justificarea proiectului FPR-Moldova, colegul Dvs poate fi de părere că punerea a minimum 5.000 de exemplare din edițiile FP-R la îndemâna cititorilor de limbă română din Republica Moldova este inutilă, dar aceasta ar fi doar o simplă părere. La fel și cea legată de costuri.

Așadar, nimic straniu, nimic ocult.

Finalmente, dacă cineva ar afecta, prin speculații gratuite, imaginea Gazetei Românești, Dvs ce ați face?

Petre Munteanu

editor FP-România

Ce face DRP cu un milion de lei din banii diasporei: două biserici și o revistă

Precizare Gazeta Românească:

Conform Anexei la Legea 321/2006, conform căreia se distribuie fondurile prevăzute în bugetul Ministerului Afacerilor Externe pentru sprijinirea activității românilor de pretutindeni şi a organizaţiilor reprezentative ale acestora, sunt finanțate numai anumite tipuri de proiecte, destinate, întocmai, românilor de pretutindeni.

Dealtfel, la punctul a) din această anexă se prevede editarea, publicarea, distribuirea şi difuzarea publicaţiilor destinate românilor de pretutindeni. Prin extensie, orice fel de publicație se poate califica, chiar și o revistă de bucătărie, pentru că, nu-i așa, românii din străinătate gătesc, dar nu credem că aceasta era intenția autorilor acestor norme. Există în mod explicit impusă o selecție.

Foreign Policy NU ESTE o publicație destinată în mod special românilor de pretutindeni, ci este o revistă dedicată relațiilor internaționale, de interes mai degrabă specific, nici măcar general. În OPINIA publicată de Gazeta Românească a fost atinsă oportunitatea acestei investiții din banii destinați în mod specific diasporei, cel puțin în teorie. 

Nu am avut intenția de a afecta în vreun fel imaginea FP România sau a Asociației UniverCity, organizații demne de tot respectul. 

În legătură cu speculațiile gratuite care ar putea afecta imaginea Gazetei Românești, vă asigurăm că avem de-a face zilnic cu așa ceva. Nu putem mulțumi pe toată lumea.

Redacția GR

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un tehnocrat pentru diaspora: Cine este Manuel Costescu, candidatul USR în străinătate

Vin alegerile: două milioane de buletine de vot în diaspora