in

Îl rugăm pe directorul Agerpres să nu mai dea lecţii de presă diasporei

Sorin Cehan

Să confunzi Franţa cu Germania şi să vrei să dai lecţii despre cum se face presă profesionistă este o secvenţă contradictorie. Când mai arunci şi cu sutele de mii de lei, mai ceva ca la concertele lui Guţă, pe deplasări în străinătate ca să predai aceste lecţii, e deja deranjant. Iar să pretinzi că ai ajutat presa din diaspora să ajungă la nu ştiu ce standarde e de-a dreptul o nesimţire.

Alexandru Giboi, directorul agenţiei Agerpres, a fost audiat zilele trecute în Parlament pentru gafa care i-a distrus credibilitatea ministrului de Externe român.

(Sperăm că gafa nu i-a distrus ministrului Aurescu şi sănătatea, având în vedere că azi, 18 martie, ar fi trebuit să se afle la Roma şi să se întâlnească cu „comunitatea”, însă vizita a fost anulată subit, din „motive de sănătate” a ministrului).

Pe scurt, în 9 martie, Frank-Walter Steinmeier, ministrul german de Externe, a primit la Bucureşti de la omologul său român o broşură editată de Agerpres despre 135 de ani de relaţii diplomatice România-Germania. Pe prima pagină, colorată în culorile drapelului german, nu era harta Germaniei, ci a Franţei. Cei doi miniştri au surâs diplomatic, dar nu am vrea să ştim ce a spus fiecare la distanţă de microfoane. Presupunem.

În orice caz, gafă diplomatică de proporţii, care a avut ca rezultat umilirea unui ministru cu imagine bună şi o nouă palmă încasată de MAE, după toate cele încasate din 3 noiembrie încoace.

După ce s-a răcorit departe de microfoane, ministrul Aurescu a luat o măsură: a dat de pământ cu purtătoarea de cuvânt şi i-a arătat uşa, pentru că aceasta ar fi trebuit să caşte ochii atunci când Agerpres i-a trimis minunea.

În schimb la Agerpres, cu sediul la Casa Scânteii, conducerea a minimalizat incidentul. O funcţionară s-a ales cu o penalizare de 10% din salariu pe trei luni, dintr-un salariu şi aşa mic.

Nu ne mai tratați ca pe niste primate!


Şeful Agerpres, Alexandru Giboi, a fost chemat să dea explicaţii la comisia de cultură de la Camera Deputaţilor. Deputaţii i-au cerut şi un raport cu privire la activitatea din ultimii doi ani. Aflăm din acest raport că onorabilul Giboi a cheltuit, pentru deplasările externe, peste 200.000 de lei.

Explicaţia pentru aceste deplasări este halucinantă:

”În urma participării Agenţiei la aceste evenimente, am reuşit ca în luna decembrie 2013 să fiu ales preşedinte al Asociaţiei Balcanice a Agenţiilor de Presă pentru un mandat de un an. La finalul acelui mandat, prin votul unanim al colegilor din Asociaţie, am fost ales în funcţia de secretar al aceleaşi Asociaţii, cu mandat de doi ani. În noiembrie 2014, cu ocazia reuniunii Asociaţiei Agenţiilor de Presă de la Marea Neagră, am fost ales în conducerea acestei Asociaţii. Toate acestea nu se puteau obţine fără o prezenţă efectivă la faţa locului.”

Apoi cea mai ameţitoare parte:

„Pe de altă parte, am avut parte de colaborare cu comunităţile româneşti din exterior, Diaspora română, avem parteneriate încheiate cu asociaţii din Belgia, din Spania şi din Italia, scopul fiind acela de a ajuta mass-media românească de peste hotare (…) să evolueze, oferindu-le cunoştinţele noastre, sprijinul colegilor mei, profesionalizare, fluxuri de ştiri care să funcţioneze ca suport pentru publicaţiile lor şi parte din experienţa noastră”

Domnul Giboi cheltuie bani cu pretextul că ajută presa din diaspora să se profesionalizeze, ca şi cum în străinătate nu ar exista jurnalişti, ci o gloată nu de amatori, ci de sălbatici care trebuie să „evolueze”.

Ca să-şi justifice diurnele şi excursiile pe banii contribuabilului (Agerpres funcţionează cu bani publici), domnul Giboi chiar a găsit câteva publicaţii de subsol (cunoaştem una în Italia), cărora le-a dat împuternicire să vorbească în numele agenţiei.

Îl rugăm însă pe domnul Giboi să nu jignească presa din diaspora în general, care are nevoie de multe, dar cu siguranţă nu de lecţiile sale finanţate din bani publici.

Cât despre alegerea sa în conducerea misterioasei Asociații a Agențiilor Naționale de Presă din zona Mării Negre, evenimentul ne duce exact într-un banc. Alegerea lui Giboi a avut loc la Erevan.

Gafa anului la întâlnirea miniştrilor de externe ai României şi Germaniei, Agerpres a confundat Germania cu Franţa

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Investigatorii i-au denumit ”adevărați prădători”. Au furat o tonă de cafea

EXCLUSIV / Cine conduce PNL Diaspora, iată LISTELE SECRETE