in

Înapoi în timp

Sorin Cehan

«Mulți din acel neam, românii, ucid, masacrează și fură pentru câțiva euro», declară europarlamentarul Gianluca Buonanno. Un român s-a sinucis în închisoare. «Un român în minus», «Sper că a suferit», «ceilalți să îi urmeze exemplul, să le punem la dispoziție frânghie și săpun». Comentarii pe Facebook ale unor agenți de la penitenciar.

«Există violul ca instrument de oprimare și dominare, o medalie de prezentat în public drept simbol al virilității. Să faci astfel încât să violezi înainte de a fi violat, modelul de referință este marele infractor Cămătaru.» Fragment dintr-un articol din Panorama scris de un jurnalist italian care a vizitat România. A scris despre violurile din închisori și mediile interlope.

«Alungații din Valea Dunării, precum anticii barbari, au găsit un alt pământ pe care să-l prădeze. Sunt cei circa 200 de braconieri de origine română care distrug ecosistemul celui mai mare râu italian.» Cotidianul genovez Il Secolo XIX despre pescuitul abuziv în râul Pad, practicat de români.

Mă frec la ochi și mă uit în calendar. Suntem cumva după episodul Mailat, în noiembrie 2007? Nu. Suntem în februarie 2015, iar enunțurile de mai sus au apărut în decurs de numai o săptămână. Nu facem recenzia atacurilor la adresa românilor nici măcar din 2015, pentru că nu ne-ar ajunge spațiul unui comentariu. Nu au legătură subiectele între ele, are legătură modul de abordare: un fapt particular, cu conotații negative, devine pretext pentru descătușarea unor contestații neobișnuit de virulente contra românilor. Semn că există o mare nervozitate în privința românilor, în căutarea unor momente de eliberare.

Din 2007 până acum, am avut o vreme iluzia că momentul va fi depășit, că timpul va șterge cu buretele sentimentele negative ale poporului gazdă. Comunitatea părea să se organizeze, Guvernul României, prin mâna domnului Tăriceanu, fie-i funcția ușoară, a investit câteva milioane de euro pentru imagine, ne gândeam cum să fructificăm mai bine aura luminoasă care urma să ne înconjoare.

În schimb, lucrurile stau poate mai rău decât atunci, cu complicitatea crizei economice. Comunitatea a fost pulverizată de o Ambasadă cu alergie la sugestii și critici și de o atmosferă de ciorovăială permanentă dintre așa-numiții ”reprezentanți” ai comunității, un grup care nu mai reprezintă de mult pe nimeni, dacă vreodată a fost vorba de așa ceva. Chiar și politicienii aleși se schimbă, o dată la patru ani sunt alegeri, în comunitate rămân aceiași, ocupând locurile din care se poate face ceva pentru ceilalți. Între timp, refrenul românului infractor se cântă la volum mai mare decât în 2007, generalizându-se în mod absurd, fără teamă de o reacție a comunității românești.

La Londra, comunitatea s-a mobilizat în două zile și a protestat contra unui documentar cu mult mai blând față de imaginea românilor, în comparație cu ororile din spațiul public italian. Mobilizare care la Roma ar fi imposibilă, după ce toată crema comunității oficiale aprobate s-a ascuns sub fustele ambasadoarei, gata să atace. Dar numai la comandă.

Europarlamentarul leghist Gianluca Buonanno, declarație șocantă despre români: ”Mulți din acel neam, românii, ucid, masacrează și fură pentru câțiva euro”

În căutarea ”orfanilor”, Panorama îi descrie pe români sălbatici, violatori și hoți

Prădătorii Padului: Sute de ”barbari” români amenință ecosistemul , măcel mecanizat și militarizat

 


Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Hoți de lemn din zonă botanică protejată, arestați la Gallicano

Spectacol la Roma cu ocazia „Zilei Mărțișorului” – Teatro Tendastrisce, intrarea gratuită