Menu
in

Isterie generală cu votul diasporei

Andi Rădiu

Isterie generală, ieri, la anunţul apariţiei unei ordonanţe de urgenţă, care modifica legea alegerilor din România. O ştire ciudată a fost aruncată pe piaţă, despre condiţionarea votului românilor din străinătate de înscrierea într-un necunoscut Registru Electoral de la ambasade şi consulate, cu 30 de zile înainte de data alegerilor. Hai să vedem ce s-a întâmplat cu adevărat…

Prima informaţie despre modificarea legii prin acea ordonanţă a apărut în Gândul. Redactorii au publicat şi două foto, cu extrase din ordonanţă, din care reieşea faptul că românii din străinătate, pentru a vota, ar trebuie să se înscrie în Registrul electoral cu 30 de zile înaintea zilei alegerilor. Concluzia era aceasta: dacă nu te înscrii, nu votezi, iată cum blochează Guvernul USL votul diasporei. A fost pus şi un link, de unde oricine putea descărca în format pdf, proiectul ordonanţei.

Guvernul aruncă în aer votul diasporei: vor putea vota numai cei înscriși la ambasadă

Multe publicaţii şi posturi tv au preluat acea ştire, imediat declansându-se valuri de indignare, talibanii diasporei s-au trezit, au apărut tot felul de comentarii, comunicate, iniţiative de a fi organizate proteste, etc… nu mai spun câte injurături şi urări de „bine”… Era firească reacţia. Propunerea, aşa cum fusese prezentată, era aberantă. Încălca flagrant dreptul la vot, era o batjocură la adresa românilor din străinătate.

În realitate, linkul care te direcţiona către proiectul de Ordonanţă de Urgenţă era de fapt către un document cu o propunere mai veche care urma să fie transformată în Ordonanţă de urgenţă. Aşa cum se poate citi aici (link http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/12026009/5/oug-registru-12-martie-drp.pdf), la art.3, aliniatele 4 şi 5 este trecut acel termen de 30 de zile pentru înscrierea în Registrul Electoral.

Anul trecut, în luna martie, în varianta iniţială a ordonanţei se stipula că, pentru a intra pe listele electorale, românii din Diaspora trebuie să facă o cerere în acest sens, la consulate sau ambasade, cu 30 de zile înainte de scrutin. Această variantă nu era varianta finală a proiectului de OUG, adoptată ieri de guvern. Varianta discutată ieri de guvern apare la acest link: http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/1/186/3928/12026009/8/oug-re-directiva-tehnic-30-ian.pdf

Cristian David: Ordonanţa guvernului privind Registrul Electoral NU AFECTEAZĂ dreptul de vot al românilor din diaspora

Marea confuzie, în afara faptului că documentul era luat ca fiind cel real, de ieri, s-a creat datorită lipsei unor explicaţii importante, şi anume:

  • 1. este sau nu obligatorie înscrierea în Registrul Electoral?
  • 2. participarea la vot depinde de înscrierea în acel Registru?

Teoretic, dacă nu mai apare nimic, ar trebui să se poată vota după legea veche, cea care s-a aplicat în decembrie 2012, la alegerile parlamentare. Cu un document de identitate românesc şi unul care să ateste rezidenţa în străinătate, ar trebui să se poată vota fără nicio îngrădire.

Acum s-a oprit toată agitaţia, au ieşit imediat communicate din partea AEP şi a ministrului Cristian David. Dar eu mă bucur foarte tare pentru confuzia creată. Pentru că am constatat cu toţii că stăm foarte prost la capitolul informare şi comunicare.

În privinţa românilor din străinătate se poate spune foarte limpede că NU EXISTĂ COMUNICARE cu autorităţile. Lipseşte cu desăvârşire dialogul dintre statul român şi cetăţenii săi din afara ţării. În comunicatele care au apărut de ieri se spune că „ideea înscrierii românilor din străinătate în Registre electorale datează de la începutul anului 2012 şi a fost supusă analizării şi dezbaterilor repetate, inclusiv cu reprezentanţi ai comunităţilor de români din diaspora.”…aşa, unde-s reprezentanţii ăia care au dezbătut problemele astea…cine-s ăia…cine i-a văzut sau cunoscut?

Nici chiar politicienii care au tangenţă cu Diaspora habar nu au…ce să mai ceri românului din străinătate. Cei şase parlamentari aleşi în Diaspora n-au spus nimic, nici ieri, nici altădată. A fost vreunul care să organizeze vreo discuţie pe tema registrelor, a votului? Nici vorbă…

În afara Facebook-ului, prima discuţie publică despre acest subiect a avut loc în emisiunea lui Andrei Bădin, canalul B1Tv. Invitaţi Cristian Rizea (PSD, fost preşedinte PSD Diaspora), William Brînză (fost preşedinte PDL Diaspora), Tudor Barbu, (fost PP-DD, autodeclarat „bun cunoscător al Diasporei)… niciunul nu ştia despre reglementările şi schimbările legii alegerilor.

Rămân destule întrebări: de ce există acest Registru electoral, dacă nu este obligatorie înscrierea, de ce statul şi electorii pierd timpul? Cum se va vota practic la următoarele alegeri? Schimbarea unei legi duce şi la schimbarea normelor de aplicare a legii. Ce se va schimba pentru votul din străinătate?

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Exit mobile version