in

Ministerul Diasporei, fără sens…

Andi Rădiu

„Senatorul pomenilor” şi fiul unui fost şef de la securitate…cam astea au fost propunerile lui Victor Ponta pentru funcţia de ministru delegat pentru românii de pretutindeni. L-a scos de pe linie pe Bogdan Stanoevici (fără să dea vreo explicație, să ne înțelegem) şi a propus în locul lui două persoane care nu au nicio calitate pentru a-i recomanda în acest post. E ruşinos, e jenant, ba chiar e strigător la cer…


Prima propunere, senatorul Adrian Anghel, care, într-o întâlnire cu Diaspora, la Mangalia, după aproape un an de activitate în Parlament se plângea că nu-l caută nimeni şi că în cazul ăsta el nu are ce face.

O schimbare, am comentat la momentul respectiv, nu tocmai încurajatoare pentru românii din străinătate, tinând cont că, senatorul Anghel, în cei doi ani de activitate nu a avut nicio iniţiativă legislativă pentru Diaspora. Există doar o adeziune la instituirea Zilei Naţionale a Portului Tradiţional, pe care, nici cu indulgenţă nu am putea s-o trecem la capitolul „legi pentru Diaspora”.

Senatorul Adrian Anghel a avut o activitate extrem de slabă, din octombrie 2012 şi până în prezent, având doar 3 declaraţii politice, 5 interpelări şi întrebări, fără importanţă sau fără rezolvare a vreunei probleme pentru românii din străinătate.

În februarie 2014, a luat cuvântul în cadrul sedinţei de dezbatere şi respingere a Propunerii legislative privind exercitarea prin corespondenţă a dreptului de vot de către alegătorii români cu domiciliul sau resedinţa în străinătate, aducând argumente jenante, slabe, fără noimă. I-a rămas denumirea de „senatorul pomenilor”, după ce potenţialul ministru s-a declarat, într-o emisiune TV, un adept al „pomenilor electorale.

Am răsuflat cu toţii uşuraţi când am auzit că a fost respins de Comisia din Parlament (deosebit de rușinos!), dar Victor Ponta a venit cu altă propunere şi mai „stimulantă”: deputatul de Focşani, Angel Tîlvăr. În afară de faptul că nu apare cu nicio activitate proDiaspora, deputatul PSD nu are nici experienţă în problematica românilor din străinătate. În descrierea pe care şi-a făcut-o pe site-ul personal, nu aminteşte nimic despre vreo legătură cu românii din afara ţării. Nici măcar vreo iniţiativă electorală la care să adere.

Colac peste pupăză, aflăm că Angel Tîlvăr, care a primit în final avizul în comisiile parlamentare, este fiul fostului şef al Securităţii din Judeţul Vrancea până în 1989, Petrică Tîlvăr. Nu-i vina fiilor pentru ”greșelile” părinților, dar un mic dubiu nu ne dă voie să fim liniștiți până la capăt.

Ce se poate comenta după asemenea propuneri?! Te cuprind stări de furie şi de supărare, începi să te întrebi dacă acel chinuit minister al diasporei, cu un buget redus la jumătate în anul 2015 şi cu un ministru delegat „pe dinafară”, mai are sens. Ce să mai speri la Congrese, Consilii, întâlniri pe teme de legislaţie, manifestări care să promoveze România, etc. Pare totul o luare în râs…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

A ucis un algerian la în Sicilia, condamnat la 15 ani

Dan Popa: «Doamnă Ambasador, ştiaţi foarte bine că drepturile românilor, garantate de Constituţie, vor fi călcate în picioare»