in

Ne-am spălat obrazul în fața Italiei, mulțumită ambasadorului, nu celor care conduc România

Toată mass-media românească a publicat astăzi despre sosirea unei echipe de medici și asistente din România, în Italia. Un gest făcut târziu, când nu mai valorează foarte mult. Înaintea noastră au fost alții, chiar și Somalia, care și-a trimis 20 de medici din puținii pe care îi are. Alea gesturi de omenie. Și totuși, obrazul ni l-am spălat într-un fel, din fericire avem diplomați buni la Roma.

Înainte să dau drumul la comentarii vreau să precizez din start: meritul gestului de azi nu e decât a unui singur om: ambasadorul României la Roma, George Bologan. Nu e nici ideea lui Orban și nici măcar a vreunui plictisit din Guvern.

Personalul medical din România, selectat pe bază de voluntariat, va acţiona la Milano, timp de 14 zile, sub egida Mecanismului de protecţie civilă al Uniunii Europene, în sprijinul sistemului medical italian, în contextul măsurilor de combatere a epidemiei COVID-19. E o acțiune pe care cam toată lumea a văzut-o ”întârziată”, ”în ultima clipă” sau cam ca ”la spartul târgului”. Nimeni însă nu are curajul să comenteze prea mult, pe ideea că ”las-o așa, ne mai spălăm obrazul”.

E o acțiune care și-a pierdut din valoare, pentru că înaintea noastră și în momentele de mai mare nevoie, au trimis alte țări: Rusia, China, Albania, Venezuela sau Somalia. Noi, în acea perioadă, când alții trimiteau echipe de medici, le confiscam italienilor transporturi de măști, pe aeroportul din Cluj. Dar asta e altă treabă.

Degringolada din Guvernul României și în general din instituțiile românești, lipsa de profesioniști și politicieni vizionari sunt doar câteva explicații și nu ne rămâne decât să lăsăm capul în jos.

Departe de mine de a-l lauda pe ambasadorul Bologan…dar, omul ăsta a avut mereu ceva deosebit față de mulți alții înaintea lui: a îndepărtat milogii și șerpii din jurul ambasadei, a știut să păstreze distanța față de asociațiile de familie, a întărit pe tăcute și cu folos relațiile cu autoritățile italiene, și-a menținut imaginea și comportamentul de diplomat, și-a arătat latura umană și spirituală din plin dar, mai ales, a driblat genial printre idioțeniile debitate și transmise de oricare guvern a fost în Romania de când este el ambasador…și credeți-mă că știu ce spun, chit că nu m-a văzut nimeni lingându-i șireturile pe undeva…

Ultima mostră de genialitate a avut-o azi, la sosirea echipei de medici și asistente, când, a transmis un mesaj de o finețe maximă:

”De multe ori ne subestimăm, dar curajul dumneavoastră a făcut ceea ce unii care stau toată ziua în fotolii pe la televiziuni și care flutură steagul, probabil doar când au nevoie de câte un vot, nu reușesc să facă. Ați redat onoare și mândrie a peste 1,2 milioane de români…”

Rar am spus asta: îl admir pe omul ăsta!

Dacă fătălăii ăia din Guvern l-ar fi ascultat, azi poate că Di Maio ar fi fost la scara avionului…gestul de ultimă clipă, făcut la repezeală, nu a spălat neputința și prostia celor care nu au știut să mențină relațiile cu Italia pe podium…

Astăzi ne-am spălat obrazul în fața Italiei, dar mulțumită unui ambasador care își face treaba, în niciun caz a celor care conduc România.

Andi Rădiu

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Date extrem de încurajatoare! Italia nu a mai avut atât de puține cazuri noi într-o singură zi de pe 13 martie: 3.039

Dramele medicilor din Italia: ”Dacă dau peste un vecin pe scara blocului o iau la fugă”