in

Pălăria scumpă pe care o va purta ministra diasporei

MRP, aceeași Mărie, dar cu altă pălărie. Mult mai scumpă, mult mai împopoțonată, de fapt, același DRP, dar cu un buget mai mare, aceiași oameni habarniști din MAE, care nu au nimic în comun cu diaspora.

“În temeiul art.108 din Constituția României, republicată, al art. 40 din Legea nr. 90/2001 privind organizarea și funcționarea Guvernului României și a ministerelor, cu modificările si completările ulterioare, precum și al art. 16 și art. 20 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 1/2017 pentru stabilirea unor măsuri în domeniul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Capitolul I Organizarea și funcționarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni” …Așa începe hotărârea de Guvern semnată de prim-ministrul Sorin Grindeanu, prin care se stabilește organizarea și funcționarea Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Citind în întregime hotărârea de Guvern, reiese destul de ușor faptul că organizarea și funcționarea MRP este foarte asemănătoare cu fosta Direcție pentru Românii de Pretutindeni, ba mai mult, cei din MRP nu doar colaborează cu MAE peste hotare, ceea ce ar fi normal, ci mai mult, ”personalul M.R.P. trimis în misiune în străinătate acționează sub îndrumarea șefului misiunii diplomatice, în conformitate cu Legea nr. 269/2003 privind Statutul Corpului diplomatic și consular al României”. Cu alte cuvinte, încă un bugetar pe lângă misiunile diplomatice care nu va face nimic, decât rapoarte despre românii din străinătate.

Din păcate, Ministerul a fost bine gândit, dar, se pare, prost pus în practică. ”M.R.P. preia structura de personal a Departamentului Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni din cadrul M.A.E., respectiv …… de posturi de funcții de execuție specifice M.A.E.”, mai scrie în hotărârea Guvernului Grindeanu, un element deloc de neglijat și care ne duce din nou cu gândul la proasta organizare și funcționare a DRP-ului. Nu este deloc de neglijat faptul că ministrul Păstârnac nu a avut nicio reacție până acum, preferă, se pare, să îi mențină în funcțiile din noul Minister pe cei cu vechi state de plată la DRP, uitând cât de mulți români au fost neîndreptățiți de acest department.

În momentul în care în acest Minister nu se va organiza concurs pentru ocuparea posturilor ci se vor prelua vechile structuri, în momentul în care statutul Ministerului este asemeni DRP-ului, singura diferență fiind bugetul mai mare și schimbarea denumirii, românii din diaspora nu vor simți nicio diferență.

Aș fi curios, în același context, care este părerea MRP în legătură cu nota de protest trimisă de reprezentanții asociațiilor național-culturale românești din Ucraina, care au trimis-o președintelui Poroșenko, prin care își exprimau indignarea privind măsura de eliminare a limbii române din clasele superioare din școlile de cultură generală de predare din Ucraina pentru anul de învățământ 2017-2018.

Românii din Ucraina, scrisoare pentru Poroşenko

Ionică Armancă

Jurnalul Românesc Austria

 

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Împreună până la moarte. Cățelușa Neve și-a găsit sfârșitul alături de patronul hotelului Rigopiano

Cel mai mare protest de după Revoluţie: 100.000 de oameni au scandat împotriva grațierii